Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
BILDR vult Vlaamse bouwvacatures in
Geert Ramaekers

BILDR vult Vlaamse bouwvacatures in

De Vlaamse bouwsector krijgt een eigen ‘Tinder’. Met de BILDR-app van sectorfonds Constructiv vinden Vlaamse bouwbedrijven in enkele swipes hun match met werkzoekende arbeiders. “Zowel voor werkgevers als voor werkzoekenden biedt de app een bijzonder laagdrempelige manier om vacatures in te vullen”, zegt Geert Ramaekers (Directeur Vlaanderen bij Constructiv).

Het afgelopen jaar groeide de vraag naar arbeidskrachten in de Vlaamse bouw met 13,8 procent. Het aantal openstaande vacatures loopt op dit moment op tot meer dan 6.000. Nu de coronacrisis zo goed als achter de rug is, merkt de sector bovendien een duidelijke stijging in de vraag naar werknemers. Daarom lanceert sectorfonds Constructiv in heel Vlaanderen de app BILDR. Die maakt het voor (al dan niet werkloze) werkzoekenden kinderspel om te solliciteren voor een job in de bouw.

Jobs voor elk profiel

“Met BILDR hopen we in heel Vlaanderen dan ook een divers publiek aan te moedigen om voor één van de vele interessante vacatures te solliciteren.” klinkt het bij Geert Ramaekers (Directeur Vlaanderen bij Constructiv). Al is de nood wel hoger voor bepaalde vakgebieden. Zo merken we bij onze bouwbedrijven vooral een grote vraag naar metselaars en wegenwerkers.”

Als gevolg van de grote vraag, vindt elke geïnteresseerde zonder problemen zijn of haar gading in de app: “Gebruikers kunnen bij het opstellen van hun kandidatenprofiel heel wat wensen aangeven, zoals het vereiste aantal jaren ervaring of de maximale afstand die ze willen afleggen naar een verzamelpunt of werf. Omgekeerd zijn er natuurlijk ook opties voor de werkgevers.”

“App spreekt taal van werkzoekenden (en jongeren)”

Laagdrempeligheid en maatwerk zijn twee belangrijke bouwstenen van BILDR. Zo past de app de taal van de vacatures vanzelf aan naargelang de gebruiker, vertelt Geert Ramaekers: “Heel wat kandidaten in de bouw hebben het Nederlands niet als moedertaal. Daarom toont onze app alle vacatures automatisch in de taal die ingesteld staat op het toestel van de sollicitant. Op dit moment ‘spreekt’ BILDR Nederlands, Frans, Engels en Duits.”

Verder komen de interface en de werkwijze overeen met wat de doelgroep gewend is van andere apps. Ook jongeren waarvoor een eerste ‘echte’ job nog wat te vroeg komt, zijn snel weg met BILDR: “De app oogt aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk voor jongere doelgroepen. Bedrijven kunnen BILDR dus zeker gebruiken om te matchen met stagiairs, jobstudenten of studenten die duaal leren (en dus deeltijds aan de slag gaan).”

Voor de bouwbedrijven bestaat de app bovendien in een webversie, zodat zij de sollicitaties vlot kunnen beheren.

Uitgebreid getest en goedgekeurd

Bouwbedrijven Willemen Infra en Kumpen Renovatietechnieken namen allebei deel aan de testfase van de app. Zij klinken alvast heel positief: “Onze bedrijven kennen de afgelopen jaren een aanzienlijke groei. Daarom lanceren wij jaarlijks ongeveer een 50-tal vacatures voor gemotiveerde bouwarbeiders. Dankzij de laagdrempelige BILDR-app hopen we extra kandidaten aan te trekken en het verloop van de sollicitatieprocedure nog efficiënter te maken.”

De wijsheid komt uit het oosten

Constructiv heeft vertrouwen in het economische hefboomeffect van de app. Dat vertrouwen is gestoeld op de positieve resultaten van een pilootproject in Limburg.

“Als provincie ondersteunen we de introductie van nieuwe technologieën en digitale concepten in traditionele sectoren. Want een digitale versnelling helpt onze economie wendbaarder te maken. Daarom trok Provincie Limburg 120.000 euro uit voor dit pilootproject”,zegt gedeputeerde Tom Vandeput daarover.“We zijn fierdat de app zich tijdens de proefperiode ontpopt heeft toteen innovatieve rekruteringstool, en intussen op eigen benen staat. Een 100-tal werkkrachten gingen op deze manier al aan de slag in de Limburgse bouw. BILDR sluit dus prima aan bij de leefwereld van moeilijk bereikbare doelgroepen en zal vraag en aanbod in de bouw zeker faciliteren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details