Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
50-plussers als oplossing voor de arbeidskrapte
Filip Lemaitre pleit voor een aanpak op maat voor 50-plussers, met een heroriënteringsmoment op latere leeftijd.

50-plussers als oplossing voor de arbeidskrapte

“De vergrijzing biedt opportuniteiten voor ondernemingen”

In tijden van arbeidskrapte is het essentieel om niet alleen de waarde van 50-plussers op de arbeidsmarkt te erkennen, maar ze ook te benutten. Oudere werknemers brengen immers een schat aan ervaring, kennis en stabiliteit mee naar de werkvloer. Daar zijn alvast strategiebureau Bureauvijftig en rekruteringsbedrijf Sixie van overtuigd. “Er bestaan tal van hardnekkige vooroordelen, maar het potentieel van 50-plussers is enorm. Al is er wel een aanpak op maat nodig”, klinkt het.  

Laten we starten met een aantal cijfers. ­Vacaturewebsite Indeed deed vorig najaar een bevraging onder 1000 vijftigplussers. Vier op tien wil nog deeltijds aan de slag na de ­pensioenleeftijd. Eén op vijf ziet zelfs een voltijdse baan zitten. Hun belangrijkste motivatie? Doorwerken is zowel goed voor de gezondheid als voor het geluksgevoel. Anderzijds geeft bijna de helft aan dat ze ook wil werken om financieel rond te komen. “En laat dat nu een opportuniteit zijn voor de arbeidsmarkt die met een personeelstekort zit. Op pensioen gaan op 65 jaar zou een vrije keuze moeten zijn, die minder afhankelijk is van de goodwill van de werkgever”, stelt Filip Lemaitre. 

Kaatje Desmet van hr-bureau Sixie: “In deze tijden zou het absoluut zonde zijn om het talent van oudere werknemers verloren te laten gaan.”

Een aanpak op maat

Als oprichter van Bureauvijftig heeft Filip recht van spreken, want zijn bedrijf heeft de voorbije jaren talloze organisaties en bedrijven geadviseerd over het beter bereiken, betrekken en bedienen van de nieuwe generatie ouderen. “Er bestaan nogal wat misverstanden over oudere werknemers. In tegenstelling tot wat dikwijls wordt aangenomen, zijn ze minder frequent ziek dan jongere werknemers, maar wel voor langere periodes. Daardoor zijn ze gemakkelijker tijdelijk te vervangen en vormen ze dus betrouwbare en stabiele krachten waarop een bedrijf kan rekenen.”

Toch valt bij de cijfers ook een kanttekening te maken. “Het potentieel van 50-plussers inzien is één zaak, maar er is ook een aanpak op maat nodig”, stelt Filip. “Immers, als bedrijven alles uit de kast halen om jong talent aan te trekken, zouden ze in feite ook moeten nadenken over hoe ze hun oudere werknemers nuttig kunnen blijven inzetten. Daarom pleit ik ervoor om op latere leeftijd een heroriënteringsmoment te organiseren, waarbij men goed in kaart brengt wat de werknemer zelf nog wil en kan doen. Daarbij is blijvend tijd en ruimte nodig voor opleiding, zodat die werknemer zich nog een lange tijd relevant en waardevol zal voelen.”

Het gaat de goeie kant uit met de werkzaamheidsgraad van oudere werknemers. Die is de voorbije 20 jaar met meer dan 30% gestegen. (Beeld: Smederevac, Istock)

Flexibel en geëngageerd

In ieder geval gaat het bij onze ondernemingen de goeie kant op, want hoewel de werkzaamheidsgraad van personen tussen 55 en 64 jaar nog steeds lager ligt dan die van andere leeftijdsgroepen, valt er in deze hogere leeftijdscategorie wel een sterke stijging te noteren: van 23,9% in 1999 naar 59,5% in 2022. 

“En die positieve evolutie juichen wij natuurlijk toe”, stelt Kaatje Desmet van hr-partner Sixie. “Bij ons zijn momenteel 1300 kandidaten ingeschreven die op zoek zijn naar een job of dankzij ons een job gevonden hebben. Vaak gaat het om tijdelijke opdrachten, maar net die zijn interessant, omdat oudere werknemers erg flexibel zijn. Immers, op latere leeftijd hebben onze Sixies minder andere verplichtingen, waardoor ze zich vlotter kunnen aanpassen aan bepaalde werkuren. Bovendien zijn ze erg gemotiveerd en willen ze in sommige gevallen nog een langdurig engagement aangaan. In deze tijden zou het dus absoluut zonde zijn om dit talent zomaar verloren te laten gaan.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?