Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Maakindustrie telt 27.000 jobs minder dan 10 jaar geleden
Bart Steukers: “Zonder innovatieve maakbedrijven is het onmogelijk om onze klimaatdoelstellingen te halen.”

Maakindustrie telt 27.000 jobs minder dan 10 jaar geleden

Aantal jobs in Belgische maakindustrie daalt al jaren

510.836 werknemers waren in 2020 aan de slag in de Belgische maakindustrie. Dat is een groot aantal, maar de tewerkstelling nam het voorbije decennium nagenoeg ieder jaar af. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. “Onze industrie heeft dringend een langetermijnbeleid nodig”, reageert Bart Steukers, CEO van technologiefederatie Agoria. 

Het industriebeleid is brandend actueel in de Wetstraat en daarbuiten. Vertegenwoordigers uit alle industrietakken luiden sinds enkele maanden de alarmbel en ijveren voor een krachtdadiger beleid, dat de competitiviteit van onze ondernemingen centraal stelt en de opgestapelde kostenhandicaps wegwerkt. 

Die pleidooien worden ondersteund door onderzoek van Eurostat, het Europees statistisch bureau dat ieder jaar de EU Labour Force Survey uitvoert. Uit de meest recente cijfers die gepubliceerd werden over 2020, blijkt dat in totaal 510.836 mensen tewerkgesteld zijn in de maakindustrie. Dat zijn er bijna 27.000 minder dan tien jaar eerder. 

Bart Steukers, CEO van technologiefederatie Agoria is niet verrast: “Onze industrie heeft dringend een langetermijnbeleid nodig dat focust op de basics en onze bedrijven niet tegenwerkt, maar vooruithelpt. Dat vergt inspanningen van alle niveaus. Vanuit Europese hoek moet er gezorgd worden voor een gelijk speelveld. De grote Europese landen springen heel los om met de staatssteunregels. En als je onze industrie vergelijkt met die van buurlanden, dan merk je dat we op veel vlakken moeilijk kunnen concurreren. We hebben sneller stijgende loonkosten, hogere energiekosten en een veel minder stabiel vergunningenkader. Werk aan de winkel voor de federale en regionale overheden, dus.”

Dat de loonkosten sterk zijn gestegen de afgelopen jaren, wordt eveneens bevestigd door cijfers van Eurostat. Zo steeg de gemiddelde kost van 66.200 euro in 2011 per voltijds tewerkgestelde werknemer stelselmatig naar 80.900 euro in 2020. De recente gebeurtenissen, zowel in de chemische sector als bij busbouwer Van Hool, geven aan dat er sinds 2020 allerminst een omkeer heeft plaatsgevonden. De automatische loonindexering is daar niet vreemd aan. 

Nochtans is de maakindustrie volgens ­Steukers bepalend voor onze toekomst. “Zonder innovatieve maakbedrijven is het onmogelijk om onze klimaatdoelstellingen te halen. We hebben echte wereldkampioenen in huis en een uniek ecosysteem van fantastische kmo’s die elke dag het beste van zichzelf geven. Daar moeten we trots op zijn. Hoe meer ik die bedrijven de voorbije jaren leerde kennen, hoe groter mijn geloof in hen is geworden”, besluit hij. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten