Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
1 op 3 leden van de raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven zijn vrouwen
Liesbet Stevens van het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

1 op 3 leden van de raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven zijn vrouwen

34 procent van de leden in de raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven in ons land is vrouwelijk. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Algemeen zijn er sinds de vorige keer dat dit onderzoek werd uitgevoerd in 2012 stappen vooruit gezet, al zijn er grote verschillen.

Uit de enquête blijkt dat België in 2024 zeker genderdiverser is geworden dan in 2012. De belangrijkste conclusie is echter dat het tempo van deze veranderingen duidelijk verschilt per sector en organisatie. Proactief beleid levert resultaten op. 

Zo was tussen april en mei 2024, het moment waarop de enquête werd afgenomen, bijna de helft van de leden van de hoogste beslissings­organen van vakbonden een vrouw. In 2012 was dat nog 25 procent. Bij ngo’s en de redacties van grote mediabedrijven zat dit aantal op 4 op 10 tegenover respectievelijk 30,5 procent en 21,4 procent in 2012. En in raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven tellen we intussen 34% vrouwelijke leden.

Orde der Artsen, Orde van Balies en Defensie scoren slecht

Aan de andere kant van het spectrum vinden we onder meer de Orde van Balies, die slechts 1 op 6 vrouwen tellen in leidinggevende functies. Defensie (2 vrouwen tegenover 41 mannen) en de nationale raad van de Orde der Artsen (1 op 16) scoren nog slechter op het vlak van gelijkheid. 

”De sectoren die een prioriteit hebben gemaakt van gendergelijkheid en waarvoor concrete initiatieven zijn genomen, boekten aanzienlijke vooruitgang. Dit is zo bij de vakbonden, met het ‘handvest voor gender mainstreaming’, of in de politiek en in de raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven, waar genderquota werden ingevoerd”, legt ­Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut, uit. 

“Voor sectoren waar vrijwel geen vrouwen terug te vinden zijn op sleutelposities en die geen maatregelen nemen om dit te verhelpen, dient daarom de invoering van quota overwogen te worden. Quota zijn nooit een doel op zich, maar ze hebben wel bewezen dat ze effectief en efficiënt zijn. We moeten daarom ook durven na te denken over quota van 40 procent voor sectoren waar men op 30 procent vrouwen op topposities blijft steken”, besluit Stevens.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten