De bouwsector is volop in beweging
Vanaf 2025 wordt de bouwsector geconfronteerd met nieuwe wetgevingen die aanzienlijke gevolgen hebben voor ondernemers. Van strengere registratie-eisen tot aangepaste aansprakelijkheidsregels: Titeca pro-experten Elise Bardoel en Feline Wieme brengen in kaart wat je moet weten om voorbereid te zijn en risico’s te vermijden.
Sinds 1 juli 2024 geldt een registratieplicht voor werkende vennoten en zelfstandige helpers in de bouw- en schoonmaaksector. Vanaf 1 januari 2025 worden ook sancties toegepast bij niet-naleving.
De registratie moet gebeuren via My Enterprise in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Niet-registratie kan resulteren in boetes van 500 tot 4000 euro per inbreuk, waarbij zaakvoerders zelfs hoofdelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld.
Controleer dus tijdig of al jouw vennoten en helpers correct geregistreerd zijn. Periodieke controles van de gegevens zijn essentieel om boetes te vermijden.
Vanaf 1 januari 2025 moeten onderaannemers minstens 1% van de werken zelf uitvoeren. Dit geldt ook voor bestaande contracten. De coördinatie van een opdracht telt daarbij niet mee als werk.
Overtredingen kunnen leiden tot gevangenisstraffen van 6 maanden tot 3 jaar of geldboetes tussen 4800 en 56.000 euro.
Evalueer je huidige contracten en pas ze aan waar nodig om te voldoen aan de nieuwe eisen. Zo bescherm je je onderneming tegen juridische problemen.
Vanaf 2025 moeten aannemers documenten van hun onderaannemers verzamelen en verifiëren, vooral bij het inzetten van niet-EU werknemers. Er wordt een online platform verwacht, maar voorlopig gebeurt dit nog handmatig.
Bij het niet nakomen van deze verplichting riskeer je hoge boetes of gevangenisstraffen, afhankelijk van het aantal betrokken buitenlandse onderdanen.
Vraag daarom tijdig alle noodzakelijke documenten op en controleer ze grondig. Is iets niet in orde? Informeer dan de sociale inspectiediensten om juridische problemen te vermijden.
Een bouwheer kan vanaf 2025 een onderaannemer rechtstreeks aansprakelijk stellen voor fouten, zelfs zonder contractuele relatie. Dit maakt onderaannemers kwetsbaarder voor schadeclaims van andere partijen.
Je kunt als onderaannemer dus aansprakelijk worden gesteld voor fouten, ook zonder dat je direct contractuele afspraken hebt met de klagende partij.
Wat kun je doen? Herzie bestaande contracten en voeg clausules toe die jouw aansprakelijkheid beperken. Dit beschermt je bij schadeclaims en versterkt jouw juridische positie in projecten.
De nieuwe regels zorgen voor strengere eisen en grotere verantwoordelijkheden. Door tijdig actie te ondernemen, kun je boetes, reputatieschade en juridische complicaties voorkomen. Titeca pro accountants & experts staat klaar om je te begeleiden bij het naleven van deze regelgeving en biedt praktische ondersteuning.
Neem dan rechtstreeks contact op met Titeca.