De gloednieuwe EX90 heeft lang op zich laten wachten omdat Volvo toch wat extra tijd nodig had om alle technologische snufjes op punt te stellen. Wij konden als een van de eerste Belgen met het Zweedse vlaggenschip rijden. En het was even wennen.
Hoewel hij op een evolutie lijkt van de XC90, tapt de EX90 technologisch uit een heel ander vaatje. Hij werd haast van een blanco blad ontwikkeld en dat moest ook wel, gezien de grote ambities van Volvo op het vlak van veiligheid. Gewoon een goede elektrische auto bouwen zou niet volstaan om het hoofd te kunnen bieden aan concurrenten als de BMW iX, de Mercedes EQE SUV en de Audi Q8 e-tron. En eigenlijk mag je de Kia EV9 aan dat lijstje toevoegen.
De EX90 is als een van de eerste productiewagens voorzien van Lidar-technologie, die in de bult boven de vooruit zit. Samen met tientallen sensoren en camera’s en krachtige software moet die ervoor zorgen dat het bijna onmogelijk wordt om een aanrijding te veroorzaken. Of toch in theorie. Het systeem is vandaag nog niet ‘af’ en dus nog niet actief, al verzamelt het wel al rijgegevens in het kader van de verdere ontwikkeling ervan. Het was ook de bedoeling de EX90 (deels) zelfstandig te laten rijden, maar dat is nog verdere toekomstmuziek.
Het is een beetje een gemiste kans, maar dat neemt niet weg dat de EX90 erg prettig rijdt. De twee elektromotoren van de Twin Motor zetten 408 pk op het asfalt en dat is meer dan genoeg voor deze 2,8 ton zware knaap. Onze testwagen was uitgerust met de optionele actieve luchtveren. Zonder te kunnen vergelijken met de standaard stalen veren lijkt deze optie ons echt een must. De luchtveren houden het koetswerk immers stabiel in de bochten en reduceren de duik- en steigerbewegingen.
Ze staan ook borg voor een fantastisch filteringscomfort. Kasseien, verkeersdrempels, putten of andere oneffenheden: de EX90 verteert ze met gemak. Voeg daarbij de extra isolerende ramen (eveneens optie) en je geniet van een erg behaaglijke sfeer aan boord. Zoals je dat mag verwachten van een top-Volvo zitten de stoelen uitstekend. Achterin hadden we wel meer beenruimte verwacht.
Het interieur van de EX90 ademt de zo kenmerkende Scandinavische warmte en rustgevende soberheid uit. De materialen getuigen van kwaliteit en de bekleding is maximaal duurzaam. Leder is niet verkrijgbaar: het is simili of wolmix. De aandachtstrekker in het interieur is natuurlijk het grote centrale touchscreen, waarvoor Volvo duidelijk naar Tesla heeft gekeken.
Het ziet eruit als een (erg) dure tablet, maar de Zweden zijn misschien iets te ver gegaan in het centraliseren van alle functies. Je moet veel stappen ondernemen om basic zaken te regelen, simpelweg omdat er geen fysieke toetsen zijn. Ook al vind je relatief gemakkelijk je weg in het systeem, je aandacht wordt willens nillens naar het midden van het dashboard getrokken, omdat elke handeling ettelijke seconden vergt. De aandachtsassistent tikt je dan ook continu op de vingers.
De Twin Motor huisvest 107 kWh aan netto capaciteit in zijn NMC-cellen. Officieel moet je daar 618 kilometer ver mee geraken. Wij zaten bij een gemengd parcours (50 procent snelweg) en gemiddeld 15° aan 23 kWh/100 km. Dat is best zuinig voor een auto in dit segment. In principe moet 500 kilometer dus haalbaar zijn. Hij kan trouwens laden met 250 kW, al beschikt hij niet over 800 V-technologie.
De boordlader houdt het bij een klassieke 11 kW. Zoals dat tegenwoordig trendy is, kun je je EX90 gebruiken als mobiele stroombron voor elektrische apparaten. Goed om weten is dat deze Volvo op termijn ook je huishouden kan voorzien van stroom (vehicle-to-home, V2H). Dat spaart de aankoop van een thuisbatterij uit en verzacht enigszins de bittere aankooppil.
Technische fiche
Aandrijving Elektrisch
Systeemvermogen 300 kW (408 pk)
Transmissie 4×4
Elektrisch rijbereik 618 km (WLTP)
Normverbruik 20,6 kWh/100 km
Opladen (AC/DC) 11 kW/250 kW
Vanafprijs € 97.520 btw incl.
Neem dan rechtstreeks contact op met Volvo Car Belux.