“De tijd van de generalistische accountant is voorbij”
Zakendoen wordt steeds complexer. Daarom is het voor ondernemers handig om een partner onder de arm te nemen die meedenkt en oplossingen aanreikt om hun bedrijf sterker te maken. Accountancy- en auditkantoor Vandelanotte heeft dat goed begrepen en is geëvolueerd van traditioneel accountancy- en auditkantoor naar een one-stop-shop voor boekhoudkundig, juridisch, sociaal en fiscaal advies. “Meer dan ooit kunnen we de ondernemer op elk moment van zijn leven bijstaan”, stelt managing partner Nikolas Vandelanotte.
Accountancy- en auditbedrijf Vandelanotte werd opgericht in 1948 en kende de laatste jaren een sterke groei. Die heeft het mede te danken aan een aantal strategische overnames. Zo integreerde Vandelanotte eind 2022 nog het kantoor Callens, Pirenne, Theunissen & Co, waardoor het nu het grootste familiale accountancy- en auditbedrijf in België is, met maar liefst 560 medewerkers. “Dankzij onze uitgekiende strategie zijn we er niet alleen in geslaagd ons marktaandeel te vergroten, maar ook om onze expertise te verruimen. Op die manier kunnen we onze klanten, die met steeds meer en grotere uitdagingen geconfronteerd worden, een breder dienstenpakket aanbieden”, stelt Nikolas.
De sterke groei brengt alvast heel wat opportuniteiten met zich mee. “Als groter kantoor hebben we meer slagkracht en kunnen we sneller toekomstgerichte investeringen doen. Een goed voorbeeld daarvan is ons online ondernemersplatform myVandelanotte. Dit portaal is een soort centrale datahub of digitale cockpit waar een onderneming al zijn bedrijfsinformatie op terugvindt: van digitaal archief tot inzicht in bedrijfsresultaten, inclusief rapportering en payroll. Van hieruit kan een ondernemer zijn bedrijf volledig aansturen en zorgen we dat hij meer tijd krijgt voor wat er echt toe doet, namelijk de focus op zijn eigen activiteiten.”
Zo’n platform ontwikkel je niet van vandaag op morgen. Er hangt vaak een stevig prijskaartje aan vast. “Maar als we kijken hoeveel klanten er nu al van gebruikmaken, is het de investering meer dan waard geweest”, gaat Nikolas verder. “Bovendien tonen we op die manier ook onze innovatiedrang. AI-Gust, een fintechbedrijf dat we samen met BDO België en Van Havermaet hebben opgericht, is daar eveneens een mooi voorbeeld van. Dit moet echt een gamechanger in de sector worden. Het zal data uit alle bestaande boekhoudsoftwarepakketten bundelen, waardoor artificiële intelligentie vervolgens automatisch financiële adviezen, trends en benchmarks zal kunnen formuleren aan de bedrijfswereld.”
Vandelanotte heeft de digitaliseringstrein dus niet gemist. Desalniettemin stellen deze ontwikkelingen het bedrijf wel voor een aantal uitdagingen. Zo is de job van accountant sterk geëvolueerd. “Accountants moeten vandaag over heel wat andere vaardigheden beschikken. Maar zo kunnen ze wel de vaak repetitieve taken die ze vroeger uitvoerden achterwege laten en een specifieke expertise opbouwen. Gezien de ondernemer in deze complexer wordende wereld steeds meer nood heeft aan ondersteuning op maat, is dat geen overbodige luxe. De tijd van de generalistische accountant is volgens mij voorbij.”
Alleen, dat heeft ook een keerzijde, want het maakt de zoektocht naar personeel er voor Vandelanotte niet makkelijker op. “Ook voor ons is het vaak zoeken naar een naald in een hooiberg. Maar ik ben hoopvol, want ik ben ervan overtuigd dat we als familiale speler voldoende troeven in huis hebben om talent warm te maken voor onze jobs en onze groeiplannen. Daarbij gaan we altijd uit van onze eigen waarden en kracht, maar stimuleren we ook samenwerking en bouwen we nieuwe partnerships met andere kantoren. We respecteren hun eigenheid en behouden de lokale verankering en de vertrouwensrelatie die met de klanten werd opgebouwd”, aldus Nikolas Vandelanotte.