Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Bedrijfsvastgoed wordt duurzamer
O’Forty in Oostkamp is een voorbeeld van een kantoorgebouw dat aan alle hedendaagse verwachtingen voldoet.

Bedrijfsvastgoed wordt duurzamer

“Beschouw renovatieverplichting als een opportuniteit” 

Sinds 1 januari 2022 geldt er een renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen. Dat houdt in dat wie eigenaar, opstalhouder of erfpachter wordt van een ouder bedrijfsgebouw voortaan verplicht is om dat pand binnen de vijf jaar energiezuinig te maken. “Dat is zowel voor het milieu als het bedrijf een goede zaak, want naast een aantal financiële voordelen leidt het onder meer tot een verbeterde werkomgeving voor de werknemers”, stelt Siska Dejonghe van de tak bedrijfsvastgoed van Dewaele Vastgoed.

Vlaanderen heeft een sterk verouderd patrimonium en als we tegen 2050 klimaatneutraal willen worden, moet het renovatietempo opgedreven worden. De Vlaamse Regering vaardigde daarom een renovatieverplichting uit. Die bepaalt dat een nieuw bedrijfsgebouw een minimaal energieprestatieniveau moet halen. Zo moet de dakisolatie een minimale R-waarde van 0,75 m²K/W hebben, is het verplicht om hoogrendementsglas te plaatsen en moeten koel- en verwarmingsinstallaties die ouder zijn dan 15 jaar binnen de vijf jaar ­vervangen worden. 

Siska Dejonghe: “Zowel grote als kleine niet-residentiële gebouwen moeten aan deze nieuwe maatregelen voldoen. Meer nog, sinds 1 januari 2023 werden deze regels scherper gesteld en moet een groot niet-residentieel gebouw voortaan ook over een minimaal aandeel hernieuwbare energie van 5% beschikken. Voortaan geldt ook een EPC grote niet-residentiële gebouwen. En net dat EPC-label bezorgt eigenaars en werkgevers heel wat kopzorgen, want wat kost het nu precies om een bedrijfsgebouw energiezuinig te maken?” 

Siska Dejonghe: “Met Setle hebben we een tool ontwikkeld die de renovatiekosten in kaart brengt.”

Meer dan een werkplek

Om daar een antwoord op te bieden heeft Dewaele Vastgoed een tool ontwikkeld die alle kosten die bij een renovatie komen kijken in kaart brengt. “Aanvankelijk was Setle bestemd voor particulieren, maar eigenlijk kan je het ook perfect gebruiken om de renovatiekost van een bedrijfsgebouw te berekenen. Voor veel bedrijven, die de ESG-criteria hanteren en zoeken naar de balans tussen rendabiliteit, sociale belangen en het milieu, is het een welgekomen hulpmiddel”, gaat Siska verder. “En omdat we als levenspartner in werken en ondernemen niet willen dat een bedrijf voor verrassingen komt te staan, bieden we hen deze tool gratis aan.”

Immers, vandaag hebben tal van factoren een invloed op de kostprijs van een pand. Zo blijft de ligging van het vastgoed wel degelijk een grote invloed hebben op de prijs. “Hou er ook rekening mee dat werknemers geen nodeloze tijd in het verkeer willen verliezen en dat kantoren tegenwoordig de plek zijn waar collega’s elkaar ontmoeten, brainstormen en inspiratie opdoen, maar ook waar ze samenkomen om gezond te lunchen, sporten en te ontspannen”, verduidelijkt Siska. 

Ook Lokeren heeft met ‘Office Park’ zijn kantorencomplex van de toekomst, waar het nieuwe werken volledig tot zijn recht komt.

Toonaangevend project

Een voorbeeld van een kantoorgebouw dat al aan die verwachtingen voldoet, is O-Forty in Oostkamp. “Dit is een toonaangevend project waarbij het succes aantoont dat de decentralisatie van de kantoren van grote bedrijven zich voortzet. Bedrijven gaan namelijk steeds meer op zoek naar lokale hubs, die vlot bereikbaar zijn voor hun werknemers. Met een toplocatie aan de E40 speelt O-Forty daar dus perfect op in. Bovendien werd er ook een sportcentrum en een padelterrein ingericht waar werknemers groepslessen kunnen volgen.”

De eerste drie torens van O-Forty zijn intussen volledig ingenomen en de tweede fase, waarin er nog drie kantoorblokken worden opgetrokken, is van start gegaan. Verwacht wordt dat deze ontwikkeling van Global Estate Group snel ingevuld zal worden. “Maar O-Forty staat op vlak van innovatieve kantorenbouw niet alleen. Zo heeft Kortrijk met ‘Kortrijk Business Park’, Lokeren met ‘Office Park’ en Gent met ‘Alides’ en ‘Forum’ eveneens een toekomstgericht kantorencomplex. Ook in die gebouwen komt het nieuwe werken volledig tot zijn recht en gaat er bijzonder veel aandacht naar duurzaamheid en circulariteit”, besluit Siska Dejonghe.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?