Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
“Er is maar één oplossing: je risico’s spreiden en je indekken tegen schade”
Frederik Devooght en Dimitri Pelckmans: “Amerika is voor vele exporterende bedrijven een belangrijke afzetmarkt. Dat marktaandeel kan je niet plotsklaps compenseren.”

“Er is maar één oplossing: je risico’s spreiden en je indekken tegen schade”

Tarievenbeleid Donald Trump is gamechanger voor de wereldhandel

De afgelopen weken stonden helemaal in het teken van de importtarieven die de Amerikaanse president Trump wil invoeren. Met extra heffingen op de invoer van producten uit het buitenland, wil hij bedrijven aanzetten om weer meer te produceren in de VS. De keerzijde van de medaille is dat de risico’s voor wie internationaal handel drijft toenemen. Bovendien tekent zich nog altijd geen duurzaam herstel af van de Europese economie.

De internationale beurzen hebben er een rollercoaster op zitten. De tarievenoorlog die Donald Trump ontkende met zijn ‘Liberation Day’ begin april veroorzaakte een schok op alle aandelenmarkten, vergelijkbaar met het uitbreken van de coronapandemie. Goed een week later kondigde de Amerikaanse president een pauze van 90 dagen aan voor het gros van de verhoogde invoertarieven “om ruimte te laten voor onderhandelingen”. Maar het spook van sterk hogere invoertarieven (voor China tot 125%, op het moment dat dit artikel werd geschreven) is niet weg. 

“Het is duidelijk dat we in een heel nieuwe situatie zitten voor de wereldhandel”, geeft Dimitri Pelckmans aan. Hij is Head of Risk Services bij kredietverzekeraar Atradius. “De snelheid waarmee de regering-Trump schakelt sinds haar aantreden drie maanden geleden, is ongezien. We zien dat China bij elke zet onmiddellijk reageert met tegenacties inzake tarieven en export van grondstoffen. De Europese Unie gaat omzichtiger te werk. Tegelijk stellen we vast dat verscheidene Europese landen eerst hun eigen belang in aanmerking nemen en overwegen om zelf te gaan lobbyen in Washington.”  

Diversifiëren en nieuwe markten aanboren

Sowieso vormt een verstrenging van de import in de VS een risico voor Europese (en dus ook Belgische) bedrijven. Pelckmans: “Amerika is voor vele exporteurs een belangrijke afzetmarkt. Dat marktaandeel kan je niet plotsklaps compenseren. Net daarom hebben een aantal brouwers bijvoorbeeld nog snel grote volumes bier uitgevoerd om aan de nieuwe tarieven te ontsnappen. Ik hoor ook dat sommige machinebouwers hun prijzen al hadden opgetrokken, zodat ze straks meer marge hebben en de gestegen prijzen niet volledig moeten doorrekenen aan hun Amerikaanse klant.”

Meer dan ooit is het advies om voldoende diversificatie te hebben in je geografische aanwezigheid en nieuwe afzetmarkten aan te boren. Vanuit België wordt dan onder meer gekeken naar beloftevolle markten zoals o.a. Canada en Latijns-Amerika. “Wie dat doordacht wil aanpakken, kan rekenen op ondersteuning van Atradius”, geeft country manager Frederik Devooght, aan.

“Wij kunnen nagaan of nieuwe buitenlandse klanten kredietwaardig zijn, we kunnen transacties verzekeren of bij het aanboren van een volledig nieuwe markt zorgen voor lijsten met solvabele prospecten. Zo kan je als bedrijf niet alleen sneller, maar ook met minder risico’s aan de slag in het ­buitenland.”

Risico op meer wanbetalers

Intussen speelt nog een ander effect: de toegenomen onzekerheid komt bovenop de concurrentieproblemen en haperende groei waar de Europese industrie mee te maken had. Frederik Devooght: “Wij merken toch dat de omzet van de meeste bedrijven de afgelopen twee jaar een stuk lager ligt dan prille post-covid-periode, toen we een forse economische heropleving zagen. Bovendien is zeker in België de inflatie fors opgelopen, met loonkosten die zo’n 20% gestegen zijn als gevolg van de automatische loonindexering. Bedrijven die minder omzet boeken en geconfronteerd worden met hogere interesten op hun schulden, komen dan sneller in de problemen. Als dat leidt tot wanbetalers, is een domino-effect voor andere bedrijven niet veraf.”

Net daarom is een kredietverzekering een goed idee. “Ik geef een simpel voorbeeld: stel dat je als bedrijf een winstmarge van 5% hebt. Als je geconfronteerd wordt met een onbetaalde factuur van 10.000 euro, moet je al 200.000 euro extra omzet halen om die ene factuur te compenseren”, legt de country manager van Atradius uit. “Kmo’s gaan er vaak van uit dat kredietverzekering duur is, maar we gaan graag met hen in gesprek om een gepast voorstel op maat uit te werken. En dan blijkt echt dat de kostprijs in verhouding tot het risico best meevalt.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten