Eerste fase van reconversie Suikerpark is voltooid
In samenwerking met de stad Veurne en WVI ontwikkelt ION een nieuwe wijk op de voormalige site van de Suikerfabriek in Veurne, Suikerpark. Naast de verschillende woonmogelijkheden komt er ook een stadspark, natuurgebied en ruimte voor lokale bedrijvigheid. Een groene, veilige en gezonde omgeving waar de focus ligt op verantwoord en duurzaam wonen en ondernemen. “Nu de eerste fase is opgeleverd, merk je dat onze gedachte ‘wonen, ontspannen en werken in een stadspark’ realiteit geworden is”, vertelt projectontwikkelaar Wouter Vantornout van ION.
ION richt zich daarbij op een breed publiek met deze nieuwe wijk. “Echt iedereen is welkom in Suikerpark. Van ondernemers over jonge gezinnen tot de wat oudere bevolking. Hier vind je een goeie mix van woonvormen en dat maakt het park voor elk type gezin toegankelijk. De ruime doelgroep schept ook kansen voor handelaars en ondernemers in Suikerpark. Fase één van de werken is intussen voltooid met zo’n honderdvijftig woningen en acht handelspanden, waarvan 95% reeds verkocht is. Bovendien komen er nog vier fases bij, goed voor 300 woningen. Geen gebrek aan klanten dus.”
Suikerpark ligt tussen het historisch centrum van Veurne en het bedrijvenpark. Een interessante locatie voor wie werkt in en rond Veurne. “Veurne is een stad waar meer mensen werken dan wonen”, aldus Wouter Vantornout. “Er wordt veel gependeld uit noodzaak. Het park is een opportuniteit voor deze mensen om te huren of te kopen dichter bij het werk én in het centrum van de hotspot die Suikerpark snel wordt.”
Een levendige én duurzame hotspot volgens Wouter. De ligging van dit project, centraal tussen de stad met zijn historisch centrum en bedrijvigheid enerzijds, en naast het natuurgebied Suikerwater anderzijds, was het uitgangspunt voor de verschillende functies van de site. “Midden in Suikerpark bevindt zich het Suikerplein, het kloppende hart van de site”, vertelt Wouter. “Je vindt er de 150 al gerealiseerde en verkochte woningen, acht unieke handelspanden en de muziekschool. Dankzij de bedrijvigheid en de centrale ligging is het Suikerplein een ontmoetingsplaats voor bewoners en bezoekers. Als handelaar kan je dus rekenen op een constante stroom van potentiële klanten.”
Duurzaamheid is een belangrijke focus doorheen het hele project. “Suikerpark is een autoluwe site. Er loopt een fietspad van het historisch centrum van Veurne naar de suikersite richting het bedrijventerrein. Dat fietspad was een van de eerste investeringen, omdat we zoveel mogelijk mensen uit de omgeving de kans willen geven om zich door het nieuwe stadsdeel te bewegen op een duurzame manier. De fietspaden en wandelpaden zijn een attractieve meerwaarde voor de bewoners en trekken ook toeristen aan. Wonen in Suikerpark is letterlijk wonen in een park. De auto wordt niet volledig gebannen, maar is minder zichtbaar aanwezig. Er is ruime parkeergelegenheid dichtbij zodat alle handelaars ook vlot bereikbaar zijn.”
Met dit project zoekt ION ook voortdurend naar oplossingen om zo energiezuinig en duurzaam mogelijk te wonen. “Suikerpark maakt gebruik van een warmtenet. Het volledige park, de woningen en handelspanden worden in de nabije toekomst verwarmd met de restwarmte van PepsiCo, een van de bedrijven op het nabijgelegen bedrijventerrein. De warmtedamp die vrijkomt uit de productie van chips wordt opgevangen en gebruikt voor de verwarming van de woningen van Suikerpark. Dit leidt tot een enorme reductie van de CO2-uitstoot op de site.”
Van de acht handelspanden in Suikerpark zoeken er nog slechts twee een invulling, waaronder de Incubator. “De Incubator is het oude poortgebouw van de vroegere suikerfabriek. Hier werden de suikerbieten gewogen voor ze op het terrein verwerkt werden. Het was een heel prominent gebouw. Ook nu nog. We hebben het gebouw grondig gerenoveerd en er een extra verdieping aan toegevoegd, maar met respect voor de authentieke charme. De incubator is nog steeds de markante toegangspoort tot de site. De ideale locatie voor nieuwe bedrijvigheid.”
Of ze daarbij een voorkeur hebben voor de invulling van de ruimtes? “We sluiten niemand uit”, vertelt Wouter. “Iedereen die bijdraagt aan de levendigheid van de buurt rond het Suikerplein, is welkom. Een hippe koffiebar, een brunchbar, een stadsbrouwerij, een medisch centrum of sportfaciliteiten, maar ook een klassieke kantoorinrichting, alles is mogelijk.”
En de voordelen van ondernemen in Suikerpark? Wouter Vantornout: “Het is een volledig nieuwe wijk met in de toekomst woongelegenheid voor ruim duizend mensen. Je vindt hier ook de nieuwe muziekschool van Veurne met een constante instroom van studenten. We zijn eigenlijk vooral op zoek naar early adapters, die samen met ons de mogelijkheden van Suikerpark verder willen ontdekken.”
Neem dan rechtstreeks contact op met ION Develop Different.
Contact opnemen