Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Word baas over je eigen reputatie
Foto (c) Sigi Hermans

Word baas over je eigen reputatie

Vlaamse ondernemers beseffen niet half hoe belangrijk het vandaag is om een sterke persoonlijke zichtbaarheid op te bouwen. Het doelbewust vormgeven van je reputatie en het naar buiten komen als persoonlijkheid, spelen immers een belangrijke rol in de groei van je bedrijf.

Onderzoek wereldwijd heeft uitgewezen dat klanten, werknemers en zelfs investeerders vragende partij zijn om ondernemers en leiders beter te leren kennen voor ze beslissen met hen in zee te gaan. Op die manier willen ze meer vertrouwen krijgen in de mensen achter een merk, achter een bedrijf.

En toch ligt zulke personal branding bij ons nog altijd gevoelig. Het wordt door velen, ook ondernemers, gezien als egotripperij. Terwijl het dat helemaal niet hoeft te zijn. De reden waarom ondernemers er bang voor zijn, heeft vaak te maken met een drievoudige angst waar ze meer zitten en onhandig mee omspringen.

Enerzijds is er de schrik van wat anderen over jou gaan zeggen, welk beeld ze zich vormen en hoe zij over jou gaan denken. Anderzijds durf je niet op te vallen en uit te blinken, “the fear of standing out”. Een typisch Vlaams probleem: wie zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt, wordt immers makkelijk aangevallen. Daarnaast heb je ook schrik van je eigen mening. Je eigen kritiek op anderen is zodanig sterk, dat het je afremt om naar buiten te treden, om er zelf niet op aangesproken te worden.

In mijn boek ‘Own Your Story. Or someone else will’ heb ik personal branding tot personality branding omgedoopt. Persoonlijkheid tonen vormt immers de kern van een sterke leider. Het is voor mij het systeem dat ook jouw reputatie aanstuurt.

Het opbouwen van een personality brand kost tijd en moeite, maar de investering is de moeite waard. Bovendien is het een goede fundering van je intellectuele nalatenschap, voor als je ooit zou beslissen om een ander pad in te slaan.

Ianka Fleerackers
Auteur

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details