Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
West-Vlaamse automatisatie-oplossingen veroveren de apotheekwereld
Timon Dejonghe bij een van zijn state-of-the-art legrobots.

West-Vlaamse automatisatie-oplossingen veroveren de apotheekwereld

“Onze technologie creëert een betere dienstverlening”

Digitale toepassingen zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse apotheek. Steeds vaker nemen bijvoorbeeld robots een deel van de logistieke taken van apothekers over. Wat velen niet weten, is dat de meeste van die robots in West-Vlaanderen gebouwd worden. “Onze apotheekrobots zijn het verlengstuk van de apotheker. Naast gemoedsrust leveren ze hem tijdswinst op. Tijd die hij kan investeren in zijn klanten”, stelt Timon Dejonghe van Meditech.

Meditech is al meer dan twintig jaar actief in de apotheekwereld. Het technologiebedrijf uit Izegem is een spin-off van Studio Clement, een gevestigde interieurinrichter van apotheken in België. “De oprichting van Meditech was in feite een logische stap in onze verdere groei. Immers, om onze klantenportfolio uit te breiden, mochten we de trein van de modernisatie niet missen. De grote doorbraak kwam echter 15 jaar geleden, toen we volledig autonoom werden”, stelt Timon Dejonghe. 

Vanaf dat moment ging het snel. Zo groeide Meditech van vier naar 150 medewerkers en is het vandaag wereldwijd actief. Recent werd zelfs in Australië een kantoor geopend. “Op korte termijn zijn wij van underdog tot absolute referentie in de sector uitgegroeid. Dat hebben we vooral te danken aan de technologie die we in huis ontwikkelen. Het is een mix van mechatronica, software en AI. Dat vertaalt zich in robots die repetitieve taken van apothekers overnemen. Daardoor krijgen zij meer tijd voor hun klanten.”

De legrobots bergen volautomatisch medicatiedoosjes op en leveren ze volgens houdbaarheidsdatum af aan de toonbank.

Een robot als logistieke assistent

De robots zijn state of the art en meer dan ooit een welgekomen hulpmiddel voor de apothekers. “Automatisering kan de werklast van apothekers verlichten. Zo bergen onze legrobots volautomatisch medicatiedoosjes op en leveren ze volgens houdbaarheidsdatum af aan de toonbank. Er hoeft dus niet meer naar de juiste medicatie gezocht te worden. Daarnaast geeft onze software apothekers ook een compleet overzicht van hun voorraad. En doordat de robots op maat worden gemaakt, wordt elke beschikbare ruimte optimaal benut.”

Die ruimte kunnen apothekers voortaan gebruiken om meer diensten aan te bieden. Timon Dejonghe: “Vandaag zijn apotheken veel meer dan verkooppunten van medicatie. Mensen kopen er voedingssupplementen, cosmetica, verzorgingsproducten … zelfs thuiszorg krijgt er een plek. En door te kiezen voor een robot kunnen apothekers meer met de persoonlijke begeleiding van hun klanten bezig zijn. Zij kunnen terug een adviserende rol opnemen, wat vandaag steeds belangrijker wordt. Aandacht voor de individuele klant en het vertrouwen winnen, daar gaat het eigenlijk om.”

Waakzaam zijn en verder groeien

Steeds meer apothekers zien intussen de toegevoegde waarde van deze automatisatie-oplossingen in. “Het gaat ons voor de wind, al zijn we wel waakzaam, want de huidige economische omstandigheden zouden onze groei kunnen vertragen. Zo merken we ook dat er een grondstoffentekort is, maar vooral de krapte op de arbeidsmarkt speelt ons parten. Daarom proberen we voor onze medewerkers een zo aangenaam mogelijke werkomgeving te creëren. Zonder hen is verdere groei niet mogelijk.”

Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt, blijft Meditech hoopvol voor de toekomst. “Automatisering heeft zich de laatste jaren doorgezet, want net als in andere sectoren vinden apothekers geen personeel en moeten ze oplossingen zoeken om hun service te behouden. En gezien de apotheekmarkt momenteel nog maar voor 10% geautomatiseerd is, is er voor ons dus zeker nog groeimarge. Bovendien geraakt onze technologie ook gekend in andere sectoren. Met de juiste mensen zullen we ook die nieuwe markten kunnen aanboren”, aldus Timon Dejonghe.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details