Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Welzijn op het werk was nog nooit zo belangrijk
Malik Azzouzi van Malt: “De markt voor freelancers zal blijven groeien.”

Welzijn op het werk was nog nooit zo belangrijk

De plaats die werk inneemt in ons leven, is fundamenteel veranderd 

De tijd dat burn-outs en depressies onder de mat werden geveegd en soft skills rond leidinggevenden niet belangrijk werden geacht, ligt definitief achter ons. Vandaag staan persoonlijke ontwikkeling, werkgeluk en welzijn op het werk bovenaan de agenda. Werkgevers die morgen nog willen bestaan, moeten deze tendens dus zo goed mogelijk proberen te omarmen.

Nooit eerder was er maatschappelijk zoveel interesse voor de manier hoe we ons werk ervaren en beleven. Dit is uiteraard een rechtstreeks gevolg van de toegenomen aandacht voor mentaal welzijn. De kijk op werk is veranderd. Werknemers zien het vandaag niet meer louter als een manier om geld te verdienen, maar ook als een bron van zingeving en tevredenheid in het leven. 

Herman Van Ballart, een man met jarenlange ervaring in de hr-wereld: “Je moet als bedrijf je purpose duidelijk aflijnen.”

Flexibiliteit 

Een van de sleutelbegrippen in dit verhaal is: flexibiliteit. Om het eigen welzijn op de werkvloer te behouden en waar mogelijk zelf te vergroten, willen werknemers zo soepel mogelijk kunnen omgaan met hun professionele leven. Kantoorwerkers willen zelf op zijn minst deels mee kunnen bepalen waar en wanneer ze werken. Hierdoor is hun werk makkelijker te combineren met een privéleven en hebben ze minder het gevoel hebben dat het werk allesbepalend is in hun leven. 

In de praktijk vertaalt dit zich in een veel groter aandeel thuiswerk en flexibelere uurroosters. Hoewel dit in veel sectoren meer de norm is geworden sinds corona, botsen veel werkgevers op de beperkingen van de wetgeving. “Voor bepaalde groepen van werknemers verplicht de overheid dat wij aan ­tijdsregistratie doen, wat flexibiliseren een pak moeilijker maakt. We moeten namelijk heel goed kunnen bijhouden wie wanneer werkt”, verduidelijkt Erna Van Opstal, HR Lead bij Zoetis, een bedrijf dat diergeneesmiddelen produceert.

Los van iedere structuur 

Werknemers die volop voor flexibiliteit willen kiezen en zich volledig willen lostrekken van geldende beperkingen of structuren, kunnen als freelancer aan de slag gaan. “Uit onderzoek blijkt dat de wil om onafhankelijk te zijn met voorsprong de belangrijkste reden is waarom mensen deze stap zetten”, vertelt Malik Azzouzi, Country Director Belgium bij Malt, de grootste freelancemarktplaats van Europa.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat deze groep de voorbije jaren aan een steile opgang bezig is. “Freelancers geven aan dat ze zich meer gewaardeerd voelen omwille van hun competenties en hun werk hierdoor veel meer een bouwsteen van persoonlijke tevredenheid is. Het is dus onmiskenbaar dat deze markt zal blijven groeien. België is bovendien een erg mature markt voor freelancers”, gaat Azzouzi verder. Voor werkgevers zal het er de komende jaren dus op aan komen om deze tendens te durven omarmen, ook voor profielen waar dit op het eerste gezicht misschien minder voor de hand liggend lijkt.

Erna Van Opstal van Zoetis verwacht van de overheid minder strikte regels rond flexibiliteit.

Lucky few? 

Uiteraard is freelancer worden lang niet voor iedereen weggelegd. Voor een heel groot deel van de werkende bevolking laat de aard van hun professionele bezigheid dit niet toe. “Maar de groeiende focus op welzijn gaat natuurlijk om veel meer dan enkel het toelaten van meer flexibiliteit. Het heeft betrekking op de gehele bedrijfscultuur en de manier van leiderschap. Wellbeing op het werk vraagt om aandacht van elke verantwoordelijke, het moet deel zijn van de cultuur”, legt Erna Van Opstal uit. 

Zoetis, dat ook heel wat productiemedewerkers tewerkstelt, probeert deze groep in de cultuuromslag mee te trekken door ook hen employee surveys te laten invullen en waar mogelijk toch tegemoet te komen aan hun verzuchtingen. “We trekken hen letterlijk weg van aan hun werkplek om te weten wat er bij hen leeft en proberen daar zo goed mogelijk op in te spelen. Alleen zo kunnen we als bedrijf onze ambities rond welzijn waarmaken”, aldus Van Opstal. 

Purpose 

Wat blijkt nu uit zulke bevragingen? Het valt niet te ontkennen dat de jongere generaties veel mondiger zijn en hun verzuchtingen makkelijker durven uiten. Tegelijkertijd heeft de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt een duidelijke invloed heeft op de relatie tussen werkgever en werknemer. Werknemers durven de lat hoger leggen wat betreft persoonlijk welbevinden en zoeken vooral een job die bijdraagt aan hun persoonlijke ontwikkeling.

Herman van Ballart, HR Director bij woonzorggroep Korian Benelux, heeft heel wat ervaring binnen de hr-wereld en heeft de verwachtingen van kandidaten zien evolueren: “Vroeger haalden mensen hun fierheid uit de functie, vandaag zijn ze meer op zoek naar een job die aansluit bij hun persoonlijke waardenkader. Werkgevers die aandacht hebben voor de veranderende blik op werkbeleving, houden dit best in het achterhoofd. Als bedrijf is het dus meer dan ooit belangrijk om je purpose duidelijk af te lijnen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details