Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Nieuws

Weerspiegeling van kwaliteit en klasse

Infos_100Light-4
Het gebouw met eigentijdse showroom, kantoor annex productiehal en laadkades valt meteen op langs de ring van Roeselare.

Tekst | Beeuwsaert Construct

Beeld | Beeuwsaert Construct

23 mei 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Het Roeselaarse bedrijf 100% LIGHT biedt verlichtingsarmaturen aan met designs die even strak als functioneel zijn, voor particulieren en professionelen. Het snelgroeiende bedrijf ging op zoek naar een nieuw gebouw dat paste bij zijn imago. Ze vonden een knap ontwerp bij Epure Architects en een vakkundige aannemer bij Beeuwsaert Construct.

100% LIGHT werkt voor residentiële, commerciële en outdoor toepassingen. Inmiddels is hun onderneming uitgegroeid tot een van de topbedrijven in de sector, met export van armaturen naar meer dan achttien landen ter wereld. Om de snelle groei bij te benen, zocht het bedrijf een nieuw hoofdkwartier dat het moderne, duurzame en detaillistische karakter van zijn eigen product zou uitstralen. “Door het ontwerp van de architect, de materiaalkeuzes in het gebouw en de afwerking ervan tot in het interieur, zijn ze hier dan ook heel mooi in geslaagd”, stelt Jeroen Beeuwsaert, zaakvoerder bij Beeuwsaert Construct. 

De gevel straalt het moderne karakter uit van de producten van 100% LIGHT.

Het Brusselse architectenbureau Epure ontwierp een eigentijdse showroom, kantoor annex productiehal en laadkades met voorzieningen voor een rolbrug die meteen opvalt langs de ring van Roeselare. Hoofdaannemer Beeuwsaert Construct, gespecialiseerd in industriebouw, ging graag aan de slag met het stijlvolle ontwerp. Het plan van de architecten vormde Beeuwsaert om naar een plan in 3D-structuur, met aandacht voor de materialen en de stabiliteit. “Als bouwmateriaal was staal uiteraard de aangewezen oplossing”, vertelt projectleider Mathias Despriet. “De structuur van de hal bestaat onder andere uit IPE 300 en IPE 600 profielen als kolommen en drie vakwerken met een overspanning van 33 meter die in het atelier werden gelast en op de werf werden gemonteerd. Het skelet vertegenwoordigt zo’n 124.500 kilogram staal, kwaliteit S235JR en S275J0.”

De stalen wenteltrap is de eyecatcher in het interieur.

Stalen elegantie

Voor de zwevende box-in-box-structuur van de kantoren en de showroom werd minimaal gebruik gemaakt van gegalvaniseerde kolommen. Om de slankheid van het project te onderstrepen, zijn dit samengestelde profielen. Hierbij lijkt het kantoor als het ware uit de loods te schuiven en komt de glazen inkomhal volledig tot zijn recht. De gevels zijn samengesteld uit zwartgekleurde isotherme Promisol 5100-sandwichpanelen van ArcelorMittal. Voor een performantere akoestiek in de productiehal en de kantoren werd gekozen voor geperforeerde gegalvaniseerde steeldeck van Joris Ide. Op deze dakplaten ligt dan een dampscherm, isolatie en dichting in roofing. De uitkraging die op de staalstructuur steunt, is van hout. De bekleding op de omkadering bestaat uit Alucobondpanelen, een composietplaat bestaande uit twee aluminium platen met een mineraal gevulde polymeer tussenlaag.

De traptreden werden dichtgelast en afgewerkt met een laag visgraatparket.

Wentelende blikvanger

Binnen in de inkomhal is de stalen wenteltrap de eyecatcher. Het is een ontwerp en uitvoering van Ben Broes en Jakob Lefevre. “De opdrachtgever wilde een ronde trap met een diameter van ongeveer 4.600 millimeter omdat de ruwbouwopening al aanwezig was. Die was aanvankelijk niet rond, maar achthoekig”, zegt Ben Broes van de bvba Dry Ceuninghen, gespecialiseerd in ontwerp- en aannemingswerken voor herbestemming van bestaande panden tot woningen, zowel ruwbouw als inrichting. “We hebben de buitencirkel voor de ophanging kunnen maken door uitgelaserde platstalen te monteren op de ruwbouwopening.”

De trap – hoogte 5.390 millimeter, straal 2.300 millimeter, diameter 4.600 millimeter en 2.500 kilogram zwaar – is samengesteld uit een centrale ruwstalen buis met een diameter van 508 millimeter, een dikte van 10 millimeter en een lengte van 5.390 millimeter met voetplaat, die chemisch werd verankerd op de fundering onder de poliervloer. Hiervoor moest in de vloer een gat geboord worden van 750 millimeter. De 23 treden in blauw platstaal van 6 millimeter, kwaliteit S355, zijn in U-vorm geplooid.

“De kopse kanten werden dichtgelast en elke trede aan de kolom gelast, een taak die Jakob Lefevre, een specialist in las- en constructiewerken in de bouw, succesvol afrondde”, zegt Broes nog. “Daarna werden ze opgevuld met twee lagen multiplex en een laag visgraatparket. Het visgraatparket op het bordes loopt van de ene trede naar de andere door en is ook in de lift terug te vinden, wat de homogeniteit van de vloer benadrukt. De buitenzijde van de treden hangen op aan messing T-profielen die op de betonstructuur van het gebouw werden gemonteerd. Het bordes op de verdieping bestaat uit drie naast elkaar geplaatste treden. De leuning werd spiraal getrokken volgens de straal van de trap. Alle staal werd enkel geboend en kreeg geen verdere behandeling.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Filip Deckmyn

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details