Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Vanaf 1 januari krijgt de fiscus inzage in jouw cryptowallets
Mark Delboo: “Voor alle transacties in een cryptoportefeuille moet je kunnen aantonen dat de gelden voortkomen uit legale opbrengsten.”

Vanaf 1 januari krijgt de fiscus inzage in jouw cryptowallets

Belangrijke wijziging op til voor beleggers in cryptomunten

Beleggen in cryptomunten zoals bitcoin of ethereum raakt steeds meer ingeburgerd. En dus houdt ook de fiscus die beleggingen nauwgezet in het oog. “Beleggers in cryptomunten houden best rekening met het feit dat geld overdragen van een cryptoportefeuille naar een bankrekening in euro niet evident is. Bovendien drijft de fiscus vanaf 1 januari het toezicht op: cryptoplatformen zullen waarschijnlijk verplicht worden gegevens over alle beleggers vrij te geven, net zoals dat met bankgegevens gebeurt”, waarschuwt zakenadvocaat Mark Delboo. 

Cryptomunten zijn in opmars. Hoewel het om zeer volatiele en dus risico­volle beleggingen gaat, kennen deze alternatieve beleggingen een toenemend succes. “Deze digitale munten zijn zo’n 15 jaar oud. En het is een fenomeen waar zowel de overheden als de klassieke bancaire wereld het moeilijk mee heeft. Wie geluk heeft en fortuin maakt met cryptomunten, zal ervaren dat het omzetten van die winst naar een bankrekening in euro moeizaam verloopt”, weet Mark Delboo.

Er is immers al heel wat regelgeving rond cryptomunten uitgewerkt, in eerste instantie om te vermijden dat ze gebruikt worden om geld wit te wassen of voor criminele doeleinden. “Zo moet je kunnen bewijzen dat het geld dat je aanvankelijk hebt belegd, wit geld was. Ook wanneer er transacties gebeuren in de cryptoportefeuille moet je kunnen aantonen dat alle bijkomende middelen voortkomen uit legale opbrengsten. Die transparantie is essentieel.”

Mag een goede huisvader beleggen in cryptomunten?

Vervolgens is er de vraag rond de taxatie van winsten in een crypto­portefeuille. De basisregel is dat het handelen in cryptomunten niet belast is, wanneer dat kadert in het beleggen van privévermogen als goede huisvader. En daar nijpt het schoentje, omdat de fiscus toch verschillende interpretaties blijkt te hanteren in de praktijk. 

“In sommige gevallen gaat de fiscus ervan uit dat deze risicovolle vorm van beleggen sowieso niet beschouwd kan worden als een normaal beheer van je financiële middelen. Het resultaat is dat dit als een divers inkomen wordt beschouwd, met een taxatie van zo’n 33% op de meerwaarde”, stelt Mark Delboo. “Ik heb cliënten die vaak al jaren geleden in cryptobeleggen zijn gestapt. Soms gaat dat over fenomenale bedragen, zoals een jonge belegger die zijn portefeuille in vijf jaar tijd wist uit te bouwen van 20.000 euro naar meer dan 20 miljoen. Dergelijke beleggers volgen de markten continu op en drijven veel handel, soms tot honderden transacties per dag. Ook dan is er discussie of dit nog wel privébeheer is, dan wel een semi-professionele activiteit.” 

De zakenadvocaat van DELBOO Advocaten heeft zelfs weet van dossiers waarin banken weigeren om de cryptomunten om te zetten naar een bankrekening in euro, totdat de verschuldigde belasting betaald is. “Dat leidt tot hallucinante situaties waarbij een client miljoenen euro aan belastingen moet voorschieten, maar niet over het geld beschikt omdat zijn opbrengst als het ware geblokkeerd staat op de cryptorekening.”

Cryptorekeningen niet langer geheim

Vanaf 1 januari 2023 zal de fiscus nog meer aandacht hebben voor wat er gebeurt met beleggingen in cryptomunten. “Net zoals er een automatische uitwisseling gebeurt van buitenlandse bankrekeningen, zal die verplichting straks, als de Europese richtlijn in Belgische wetgeving omgezet is, ook gelden voor alle cryptoplatformen. Het betekent dat cryptorekeningen niet langer geheim zullen zijn en dat beleggers niet meer kunnen ontsnappen aan de aangifteverplichting voor hun crypto­munten. Dit impliceert dus dat de fiscus ook vragen kan stellen over de aangegeven portefeuille.”

Mark Delboo raadt aan om open kaart te spelen: “Geef je cryptorekening(en) aan, zoals je dat ook doet voor een buitenlandse bankrekening. Vervolgens kan je belast worden op de inkomsten. Als de fiscus het als ‘diverse inkomsten’ beschouwt, betekent dat zoals gezegd een belasting die oploopt tot zo’n 33% op de winst. Maar gedurende 5 jaar mogen ook de minderwaarden afgetrokken worden, op voorwaarde dat je er jaar na jaar aangifte van doet. Voor grote beleggers verdient het dus zeker aanbeveling om vooraf het nodige advies in te winnen en een ruling aan te vragen bij de fiscus. Op die manier bouw je meer zekerheid in en zal ook de bank makkelijker een ­transfer aanvaarden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details