Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Tijd voor een laadpaal: Hoe pak ik dat fiscaal aan?
“Ondernemers zijn zichtbaar bezig met het fiscale vraagstuk rond laadpalen. De sessie die we er aan besteedden tijdens onze Titeca Pro Academy was in geen tijd volzet.”

Tijd voor een laadpaal: Hoe pak ik dat fiscaal aan?

Elektrisch rijden, we kunnen er niet meer omheen. Dat weet ook Emma Gilgemyn, fiscaal experte bij Titeca pro accountants & experts. “De overheid introduceerde zoveel verschillende fiscale regels dat je als ondernemer het bos door de bomen niet meer ziet.” Ook voor laadpalen zijn er verscheidene mogelijkheden voor jou als ondernemer. Dit artikel helpt je alvast op weg.

“Om inzicht te geven in de fiscale voordelen voor de plaatsing van een laadpaal, is het belangrijk om als ondernemer het onderscheid te kennen tussen de types laadpalen”, steekt Emma van wal. “Je kan opteren om een semi-publieke laadpaal op jouw bedrijfsterrein te installeren. Dat is een laadpaal die beschikbaar is voor derden tijdens de openingsuren of de sluitingstijden van jouw onderneming. Interessant: zo’n laadpaal hoeft dus niet 24 op 7 toegankelijk te zijn.” 

De tegenhanger is een niet-publieke laadpaal. Dit type is dus enkel toegankelijk voor klanten en werknemers. Tot slot kan je ook als particulier een laadpaal installeren. Emma vat het graag samen als volgt: “We maken het onderscheid tussen een semi-publieke laadpaal, een niet-publieke laadpaal en een laadpaal voor particulieren. Dit onderscheid is heel belangrijk voor het vervolg van mijn verhaal.”

Verschillende laadpalen, verschillende voordelen

“Nu de verschillende types laadpalen in kaart zijn gebracht, kunnen we ook de voordelen gemakkelijker duiden”, gaat Emma verder. Eerst en vooral is er de verhoogde kostenaftrek voor semi-publieke laadpalen. Tot eind maart 2023 is jouw investering in een publieke laadpaal voor 200% aftrekbaar. Je afschrijvingen kan je met 100% verhogen. Investeer je toch later maar nog steeds voor augustus 2024, dan is de laadpaal nog 150% aftrekbaar en is je afschrijving te verhogen met 50%. “Wil je genieten van deze verhoogde kostenaftrek, dan moet je er wel voor zorgen dat het om een nieuwe, intelligente laadpaal gaat. De verhoogde kostenaftrek is ook interessant omdat bijvoorbeeld de kost voor een nieuwe elektriciteitscabine eveneens in aanmerking komt voor dit voordeel.”

Plaats je als KMO een niet-publieke laadpaal voor klanten en medewerkers dan geldt dit als een investering waarop de investeringsaftrek van toepassing is. Gedurende het aanslagjaar 2022 bedraagt de investeringsaftrek 25% voor laadpalen voor elektrische wagens en 35% voor laadpalen voor elektrische vrachtwagens.

Tot slot kan je ook een laadpaal plaatsen als particulier. Dan kan je genieten van een belastingvermindering. Tot eind dit jaar is het bedrag van de vermindering 45% van de investering met een maximum van 675 euro. Investeer je dit jaar niet meer? Tot eind 2024 gaat het percentage jaarlijks met 15% naar omlaag. En het maximumbedrag met 225 euro.

Wat is nu fiscaal het meest interessant?

“Die vraag interesseert iedere ondernemer natuurlijk het meest”, lacht Emma. “De vraag naar een antwoord is zo groot dat we er een sessie aan besteed hebben tijdens een Titeca Pro Academy voor ondernemers. De slotconclusie daar was dat het antwoord voor iedere ondernemer anders is en dus om een persoonlijke aanpak vraagt. Want zoals wel vaker geldt met fiscale spelregels is de keuze voor een verhoogde kostenaftrek dan wel een investeringsaftrek afhankelijk van de situatie waarin je je als ondernemer bevindt. Wij bekijken graag welk sluitend antwoord we kunnen geven over wat voor jou het grootste voordeel biedt.”

Titeca pro accountants & experts

Met kantoren in Roeselare, Gent, Kortrijk, Oostende, Ieper, Brugge, Merelbeke, Knokke, Maldegem, Lokeren, Moeskroen, Aalter en Waregem.

www.titeca.pro

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details