Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Technologische innovatie verovert de vastgoedmarkt
Inez Van Laer: “Ons algoritme herkent in data patronen die ons toelaten te voorspellen welk bedrijf het best past op welke locatie.” (Beeld: Buro Bonito)

Technologische innovatie verovert de vastgoedmarkt

“Algoritmes helpen de match te maken tussen bedrijf en pand”

Artificiële Intelligentie, kortweg AI, is aan een opmars bezig in steeds meer sectoren. Aan de hand van big data kunnen bijvoorbeeld behoeftes worden voorspeld en kunnen vraag en aanbod beter worden gekoppeld. Deze technologie wordt ook opgepikt in de vastgoedsector. Start-up March uit Gent wil zich dankzij dergelijke property tech onderscheiden van de concurrentie.

In de markt voor bedrijfsvastgoed is er momenteel veel vraag en maar weinig aanbod voor industriële bedrijven en al zeker voor de logistieke sector. “Maar de trend varieert naargelang het segment in het bedrijfsvastgoed. Zo heeft de coronapandemie een grote impact op de kantorenmarkt, waar we meer leegstand zien opduiken. Door het thuiswerk zijn veel bedrijven nog aan het herbekijken wat voor hen belangrijk is in een kantoorruimte”, weet Philippe Meire van March, een specialist in bedrijfsvastgoed die volop gebruikt maakt van nieuwe technologieën.

Michaël Despriet: “Het kloppende hart van onze tool is een database met daarin tal van gegevens over het vastgoed van alle bedrijven van het land.”

Een “matching engine”

In een moeilijke markt komt het erop aan om snel te handelen. Om bedrijven zo gericht mogelijk te begeleiden in hun zoektocht naar het ideale pand op de beste locatie, ontwikkelde March zijn eigen technologie, gebaseerd op AI: een “matching engine”. Michaël Despriet: “Het kloppende hart van onze tool is een database met daarin tal van gegevens over het vastgoed van alle bedrijven die ons land rijk is. Per bedrijf hebben we een 40-tal parameters verzameld gebaseerd op locatie, socio-economische gegevens en verscheidene bedrijfsgegevens.”

“In die enorme massa aan data herkent ons algoritme bepaalde patronen die ons toelaten te voorspellen welk bedrijf het best past op welke locatie. Maar deze intelligente database werkt ook in de omgekeerde richting. Bedrijven die op zoek zijn naar een bepaald type vastgoed kunnen een profiel aanmaken. Zo stellen we enkel bedrijfslocaties voor die interessant zijn voor het profiel van dat specifieke bedrijf”, aldus Inez Van Laer.

Philippe Meire, oprichter van March: “Dankzij onze applicatie kunnen we veel sneller en vooral proactiever te werk gaan.”

Technologie ondersteunt persoonlijke begeleiding

“Dankzij onze applicatie kunnen we veel sneller en vooral proactiever te werk gaan. Onze ervaring in vastgoed, het gebruik van technologische innovaties en onze kennis van de lokale markt, creëren een grote meerwaarde voor onze klanten. Niet alleen voor de verkoop van hun bedrijfsvastgoed, maar ook bij hun zoektocht naar nieuwe locaties”, gaat Philippe verder.

De technologie vervangt echter de menselijke factor niet. “Onze matching engine ondersteunt onze vastgoedprofessionals in hun dagelijkse activiteiten waardoor zij zich kunnen concentreren op hun grootste meerwaarde: het onderhandelen en sluiten van de deal.”

“Het begeleidingsverhaal bestaat uit twee stappen, waarbij eerst een collega je profiel uitdiept en analyseert wat je nodig hebt. Die persoon leidt je naar een ‘companion’, een adviseur die gespecialiseerd is in een bepaald type vastgoed in een specifieke regio. Zo benaderen we het dossier op de meest objectieve manier”, verduidelijkt Michaël.

Grote ambities, ook internationaal 

Vandaag heeft March kantoren in Gent en Antwerpen. Eind dit jaar willen ze een vestiging openen in Brussel en ook Wallonië staat op het verlanglijstje. “Het is de bedoeling om op termijn een netwerk van regionale hubs uit te bouwen met op elke locatie een tiental medewerkers die de lokale markt kennen. Op langere termijn willen we ook kijken wat er met onze tools mogelijk is over de landsgrenzen heen”, concludeert Philippe Meire.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details