“We hebben de professionalisering van de laadpalenmarkt met glans doorstaan”
De opkomst van de elektromobiliteit is zonder twijfel een van de belangrijkste transities die het bedrijfsleven vandaag doormaakt. Certipower, dat laadpalen aanbiedt op maat van Vlaamse ondernemingen, zette in drie jaar tijd een knap groeiverhaal neer.
Certipower zag het levenslicht in 2020. Een kleine drie jaar later kunnen de oprichters gewag maken van een overduidelijk succesverhaal. “We vierden vorig jaar niet enkel ons duizendste laadpunt, maar beschikken nu ook over een nieuw kantoor in Limburg. Een duidelijk bewijs dat het bedrijf, zowel het aantal medewerkers als de geleverde diensten, heel duidelijk in de lift zit”, vertelt CEO Geert Degroote, die samen met Emmanuel Bekaert aan de wieg stond van deze start-up.
Een van die nieuwe diensten die Certipower aanbiedt, is split billing. Dit helpt bedrijven die een laadpunt bij werknemers thuis plaatsen. “Niet iedere medewerker kan steeds naar kantoor komen om daar op te laden en enkel aan een snellader gaan hangen, kost veel geld. Daarom bieden we de mogelijkheid om een laadpunt bij het personeel thuis te installeren. De kosten die gepaard gaan met het opladen van de bedrijfswagen, kunnen dan probleemloos worden opgesplitst van het andere energieverbruik en doorgegeven worden aan de werkgever. Zo maken we het makkelijker voor bedrijven om de overstap naar volledig elektrisch rijden te zetten”, aldus Degroote.
Zo’n oplossing klinkt misschien eenvoudig, maar kan in de praktijk enkel dankzij het gebruik van laadpalen die zijn uitgerust met intelligente monitoringsystemen. “Enkel zo kan de vergoeding correct worden gerealiseerd, rekening houdend met de prijs van elektriciteit in de regio en het verloningsmodel van de medewerker”, verduidelijkt Eveline Brulez, sales manager bij Certipower, die meteen ook benadrukt dat dit voor bedrijven vandaag een zeer belangrijke feature is. “Zij zijn immers volop op zoek naar manieren om het model van de bedrijfswagen-met-tankkaart te vertalen naar de nieuwe context van elektromobiliteit.”
Deze evoluties tonen dat de bedrijfsmobiliteit duidelijk in beweging is. Certipower heeft zich in deze snel veranderende context kunnen ontwikkelen door zijn focus op de “tussenlaag” van de energiemarkt, tussen de internationale energiereuzen enerzijds en de lokale elektriciens anderzijds.
“De grote internationale leveranciers hebben te weinig oog voor de specifieke vragen van de typische kmo, terwijl de lokale installateurs vaak niet in staat zijn om de noden van de gemiddelde Vlaamse onderneming te beantwoorden. Daar zat dus een duidelijk gat in de markt, dat wij opvullen”, legt Degroote uit. “We omschrijven onszelf graag met de leuze big enough to cope, small enough to care.”
Omdat we een kmo-land zijn en de meerderheid van de bedrijven zich dus in deze tussenlaag bevindt, vertaalde de strategie van Certipower zich in een succesverhaal: “De combinatie van onze focus met het grote enthousiasme van de ondernemerswereld om mee te gaan in deze mobiliteitstransitie, bleek een schot in de roos.”
Bedrijven worden duidelijk gemotiveerd door de gewijzigde fiscale regels, die sinds vorig jaar voor een rush op laadpalen zorgen. “Onze markt moest in hoog tempo professionaliseren. Door onze vooruitziende mindset en de focus op intelligente laadpalen, hebben wij deze professionalisering van de laadpalenmarkt met glans doorstaan”, besluit Geert Degroote.