Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Slimme energiesystemen van ESE.group zorgen voor beheersbaar energie-ecosysteem
De drie bestuurders van ESE.group: Pascal Vandenbussche, Didier Staelens en Bart Sillis.

Slimme energiesystemen van ESE.group zorgen voor beheersbaar energie-ecosysteem

De omslag naar hernieuwbare energiesystemen zoals zonnepanelen en laadpalen, energie performance monitoring … De energietransitie vraagt inspanningen van elke organisatie om zich klaar te stomen voor de toekomst. In ESE.group vind je echter een onestopshop om je door deze energieomslag te gidsen. “Meer dan 75 procent van onze klanten komt voor meer dan zonnepanelen alleen. Wie futureproof is, heeft het snel over een volledig energie-ecosysteem.”

ESE.group, met hoofdzetel in Veurne, is met bijna 15 jaar ervaring in Vlaanderen, Brussel en Wallonië één van de referenties inzake hernieuwbare energiesystemen. Het omvat vier divisies die zich elk richten op een specifieke specialisatie. “ESE.group creëert vandaag volledige energie-ecosystemen voor particulieren en bedrijven”, duidt oprichter en bestuurder Bart Sillis. “Van laadpalen op de oprit tot volledige snellaadparken, en van omvormers tot energiemonitoringsystemen. En natuurlijk zonnepanelen, waar het allemaal mee startte.” 

De groep realiseert ook batterijprojecten voor bedrijven met complexe uitdagingen.

Abattoir Anderlecht: een monumentaal huzarenstukje

In ESE.solar liggen immers de roots van het bedrijf. Het focust zich op de installatie van PV-installaties. “Door onze jarenlange ervaring kunnen we onze klanten de meest ecologische en economische oplossing aanbieden. Vanuit dit segment is de groep verder gegroeid tot een onestopshop voor energiesystemen vandaag.”

Een van de prominente realisaties is het zonnepanelenproject voor Abattoir, het marktcomplex in Anderlecht, vandaag het grootste architecturale zonne-energiepark van Europa. “Het dak van het gebouw bestaat uit een specifieke gebogen structuur, waarop meer dan 7000 zonnepanelen werden geplaatst, met respect voor de uitstraling. Bovendien kunnen de converters van partner Huawei zo’n 2mW produceren in een zeer beperkte ruimte. Huawei pakt zelfs globaal uit met dit project”, zegt Bart fier.

Van dak tot automatisatie

In 2013 maakte ESE een belangrijke strategische keuze. “We beslisten om voortaan totaaloplossingen aan te bieden”, duidt Sillis. “In 2014 namen we daarom een lokale firma voor dakwerken over. Dat werd ESE.roof, dat bijvoorbeeld voor de (agro)industrie asbest verwijdert, daken vernieuwt en zonnepanelen voorziet. In 2018 integreerden we dan weer een bedrijf dat veel kennis had in bordenbouw en automatisatie. Dit groeide uit tot ESE-smart.” 

ESE.smart bouwt energiesturingssystemen en automatisaties voor die systemen. “Het is een divisie die op maat gemaakte oplossingen creëert, van slimme energietoepassingen voor energieopslag en laadpalen tot snellaadsystemen en aanverwanten.” Een mooie realisatie is de ESE.smartbox. “Die communiceert eigenlijk met alle energietoepassingen. Het is een sturingsbord in de middenspannings­cabine dat toelaat metingen uit te voeren en de daaruit voortkomende data in duidelijke informatie om te zetten én in te zetten.” 

Die informatie kan de klant vervolgens gebruiken om zijn energie te sturen. “Het is een smart factory-toepassing en vormt ondertussen het hart van al onze industriële toepassingen. De smartbox is het vertrekpunt van alle data, zowel publiek als privé. We trekken data binnen van zonnepanelen, batterijen, het machinepark, laadpalen, warmtepompen … en communiceren ook met de netbeheerder en energieleveranciers.” 

Op het dak van Abattoir in Anderlecht plaatste ESE.solar meer dan 7000 zonnepanelen.

Futureproof energiemanagement

De voordelen van de smartbox zijn legio. Sillis: “Dankzij de data kunnen we bepalen wanneer we energie gaan opwekken in functie van bijvoorbeeld de energieprijs. Steken we energie op het net, gaan we laadpalen volledig openen en batterijen opladen, of water voorverwarmen in een grote stoomketel? Zo krijg je meer controle over het energiegebruik. De smartbox is bovendien een open source-toepassing. We programmeren dus voortdurend verder vanop afstand om elk systeem futureproof te houden. De spelregels en prijzen voor energie veranderen continu. Dan wil je op elk moment van de dag weten waar je als bedrijf jouw energie het best inzet.” 

Biostoom circulair

De smartbox is ook een essentieel onderdeel binnen ESE.mobility, een aparte tak die focust op de installatie van AC-laadpalen en DC-snellaadpalen. “Bedrijven die een publieke snellader hebben, willen die vaak niet afremmen omwille van het economische voordeel. Anderen wil dan weer AC-laadpalen remmen. Onze energiesystemen maken die keuze mogelijk.” 

Een verwezenlijking waar Sillis heel trots op is, is het laadpaalpark van Biostoom. “Het is gekoppeld aan batterijsystemen, een AC-lader en een 360 kW-snellader. Die laatste laadt vrachtwagens op die brandbaar afval naar de biostoomgenerator brengen, waarmee energie wordt opgewekt. Een volledig circulair systeem waar ESE met veel plezier heeft toe bijgedragen.” 

Nu Frankrijk definitief de spelregels heeft bepaald in zijn groen energiebeleid, mikt ESE.group ook op die markt. “We hebben er ondertussen tal van mooie referenties. We bezitten alle accreditaties, verzekeringen en knowhow om in Frankrijk te opereren”, stelt Bart Sillis. “We zijn ervan overtuigd dat we elk bedrijf kunnen helpen in zijn duurzame energietransitie en hebben de juiste expertise in huis om vooral complexere uitdagingen het hoofd te bieden.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?