Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Samenwerking is cruciale succesfactor voor de bouwsector
Een recente realisatie van GLK is het project Novitan in Kortrijk.

Samenwerking is cruciale succesfactor voor de bouwsector

“Innovatie is belangrijk, maar uiteindelijk draait alles om mensen”

Goede samenwerking zorgt voor betere resultaten. Dat staat vast. Zeker in de bouwsector kan samenwerking voor spectaculaire winst in tijd en budget zorgen. Els Vandekerckhove en Geert Lippens, oprichters van GLK Grondwerken uit Kruisem, vertellen over het recept voor een vruchtbare samenwerking tussen bouwheer, architect en aannemer.

De groene adelaar in het logo van GLK Grondwerken staat symbool voor de unieke aanpak van dit familiebedrijf. Els en Geert hebben een brede kijk op grondwerken, met een garantie die steunt op drie pijlers: een integere, integrale en intelligente aanpak. Die ‘drievuldigheid’ is het stokpaardje van Els en Geert. 

Els Vandekerckhove: “Onlangs was ik op bezoek bij pianobouwer Maene in Ruiselede. Daar toonden ze me trots dat in elke piano een ‘rozas’ wordt voorzien met drie konijnen in een cirkel. Deze staan symbool voor de belangrijke samenwerking tussen de pianist, componist en pianobouwer. Alleen wanneer die drie goed samenwerken, kan een piano perfect klinken. Mooi toch? Dit geldt ook in onze sector. De beste resultaten op een werf worden bekomen als bouwheer, architect en aannemer(s) samenwerken als een team.” 

GLK Grondwerken was ook betrokken bij dit project van Immo Rovan in Waregem.

Wederzijds respect

Geert Lippens: “De voorbije jaren zag ik de bouwsector grondig veranderen, met onder meer nieuwe bouwtechnieken en machines. Ik hou van die innovatie. Maar doorheen de jaren heb ik ook geleerd dat het succes van een project niet zozeer afhankelijk is van technieken en machines, maar wel van de mensen die bij een project betrokken zijn. Alles draait om mensen. Dat maakt onze job zo mooi.” 

“Een belangrijke voorwaarde is wel dat je samenwerkt met mensen die dezelfde deontologie en beroepseer hebben. Ik heb veel respect voor een bouwheer, architect of aannemer die vanuit passie en vakmanschap een plan of project voorlegt. Ik leer van hen. En ik haal op mijn beurt veel voldoening wanneer ik voel dat mijn kennis en ervaring gewaardeerd worden. Dat wederzijds respect is de sleutel tot een succesvolle samenwerking.”

Toch is er soms ook ontgoocheling, legt Geert uit: “Soms krijgen we prijsaanvragen voor projecten waarbij men enkel geïnteresseerd is in de laagste prijs. Als je vervolgens – in alle bescheidenheid – aangeeft dat je hetzelfde werk veel efficiënter en kwaliteitsvoller kan realiseren, maar hiervoor geen gehoor krijgt, dan moet je ‘neen’ durven zeggen. Het heeft geen zin een opdracht uit te voeren waarvan je vooraf weet dat je er geen voldoening uit zal halen. Samenwerken is niet hetzelfde als samen werken. Samenwerken betekent dat je samen voor het allerbeste resultaat gaat. Dat is onze visie op duurzame samenwerkingen: iedereen wordt er beter van.” 

Heldere verwachtingen

Els vult aan: “Heldere en transparante communicatie is net zo belangrijk. Daarom luisteren we vooraf goed naar elkaar en vragen we ook wanneer een klant of partner tevreden zal zijn over de samenwerking. Zo ontdek je de gevoeligheden binnen een organisatie en hoor je waar het in het verleden al misgelopen is. Wanneer een opdrachtgever hoort en ziet dat alle betrokken partijen goed met elkaar opschieten, geeft dat vertrouwen in het behalen van een mooi eindresultaat.”

Project Spuntini – Deerlijk. Links bouwheer Nico Van Bever – rechts bedrijfsleider GLK, Geert Lippens.

Een tevreden klant aan het woord

Een voorbeeld van hoe vlot de samenwerking tussen GLK en een klant verliep, vinden we bij Spuntini. Nico Van Bever is zaakvoerder van deze groothandel in food en non-food producten voor de horeca. Hij klopte bij Els en Geert aan voor een grondige verbouwing van een bedrijfspand. “Al tijdens het kennismakingsgesprek voelde ik een goede klik”, geeft Nico aan. “De manier waarop ze actief luisterden, aangevuld met mooie referentieprojecten en bewezen expertise, trokken me verder over de streep. Tijdens de verbouwingswerken hield hun team me voortdurend op de hoogte over de projectstatus. En als ik zelf vragen had, was er een vaste contactpersoon bij GLK. Ik kan een samenwerking met hen alleen maar aanbevelen!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details