Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Rekruteren in het buitenland om war for talent op te lossen
Frederik Vandenberghe: “Weinig jongeren volgen een technische opleiding en velen kiezen voor een richting die niet aansluit op de arbeidsmarkt.”

Rekruteren in het buitenland om war for talent op te lossen

“Zonder buitenlandse krachten zakt onze economie als een pudding in elkaar”

Ondanks de economische omstandigheden gaat de war for talent onverminderd voort: de lijst met knelpuntberoepen dikt nog steeds aan. De arbeidsmarkt staat in vuur en vlam en dat voelt ook de uitzendsector. “Hoewel een kleine terugval in 2023 onvermijdelijk lijkt, zullen bepaalde profielen gegeerd blijven. Noodgedwongen moeten we naar het buitenland kijken om voldoende arbeidskrachten aan te trekken”, stelt Liselotte Rombaut van Axintor Interim. 

Anderhalf jaar geleden kreunde de wereld nog onder de gevolgen van de coronapandemie. Vandaag zijn we door de Russische inval in Oekraïne in een nieuwe crisis beland. De vraag is of die crisis ook een langdurige impact zal hebben op de arbeidsmarkt. “Momenteel merken we bij werkgevers toch wel wat terughoudendheid, maar dat is volgens mij een momentopname, want het tekort aan goede arbeidskrachten is een structureel probleem. Veel werkgevers gaan daarom ook op zoek naar duurzame oplossingen”, stelt Liselotte Rombaut. 

Zowel laag- als hoogopgeleiden gezocht

Een van die oplossingen is actief talent te werven in het buitenland. Axintor Interim stelt reeds verschillende buitenlandse profielen te werk in ons land. “Zij belanden bij bedrijven uit diverse sectoren, gaande van land- en tuinbouw tot productiebedrijven. De vraag is soms groter dan het aanbod. Bedrijven zitten echt met de handen in de haren, want er is geen alternatief meer. In België is er te weinig technisch geschoold personeel. En de komende jaren verwacht ik op dat vlak ook weinig beterschap.”

Dat is ook de vrees van Frederik ­Vandenberghe, CFO bij IT-bedrijf Skyline Communications uit Izegem. “Momenteel volgen te weinig jongeren een STEM-opleiding en kiezen er te veel voor een richting die geen aansluiting biedt op de arbeidsmarkt. Nochtans hebben wij die technische profielen wel nodig. Daarom zat er voor ons niets anders op dan naar het buitenland te trekken. Het feit dat we internationaal actief zijn, heeft die zoektocht wel ­vergemakkelijkt.”

Liselotte Rombaut: “We doen er alles aan om in orde te zijn met de wetgeving.”

Skyline Communications is niet het enige bedrijf dat de internationale toer op ging. In de bouwsector kunnen ze al lang niet meer zonder buitenlandse arbeidskrachten. HR-verantwoordelijke Els Vandenbussche van Vandenbussche Bouw uit Aalter: “Momenteel zijn er voornamelijk Oost-Europese arbeiders actief op onze werven en ik verwacht dat hun aantal de komende jaren verder zal toenemen. Het belangrijkste is dat ze over de juiste competenties beschikken. Vervolgens zorgen wij dan dat ze goed geïntegreerd geraken, door bijvoorbeeld taalcursussen te organiseren.”

Beperkt woningaanbod

Taal is vaak een struikelblok, maar ook de leefomstandigheden spelen een rol. “Dat is logisch, want naast hun job willen onze buitenlandse werknemers hier ook een leven opbouwen”, vervolgt Frederik Vandenberghe. “Daarom helpen wij hen niet alleen bij het zoeken naar een geschikt appartement, maar brengen we voor hen ook alle papieren in orde. België heeft in het buitenland trouwens wel een goede reputatie. Alleen zou de overheid onze troeven wat meer mogen uitspelen.”

Betaalbare huisvesting daarentegen is momenteel wel een groot probleem. “De huidige energiecrisis maakt de zoektocht er absoluut niet makkelijker op. Bovendien houdt de wooninspectie ons nauwgezet in de gaten. Nochtans doen we er alles aan om de wetgeving na te leven en wordt elke uitzendkracht ook intensief door onze coördinatoren begeleid. Het taboe rond arbeidsmigratie moet dus eigenlijk verbroken worden. Er is een gedragsverandering nodig”, aldus Liselotte Rombaut.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details