Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Outsourcing en freelancers als oplossing voor krappe arbeidsmarkt
District Manager Stéphanie Van Parys: “Er zijn meer freelancers dan ooit beschikbaar.” (Beeld: Carlo Verfaille)

Outsourcing en freelancers als oplossing voor krappe arbeidsmarkt

Hoe de juiste profielen aantrekken in tijden van war for talent? 

De krapte op de arbeidsmarkt is groter dan ooit in de regio Brugge. “Ondernemers moeten out of the box rekruteren om de juiste profielen aan te trekken”, zegt Kelly Es van rekruteringsspecialist Bright Plus. “Outsourcing en freelance krachten zijn interessante opties. In het eerste geval schakel je voor bepaalde duur een professional in die vast in dienst is bij een hr-partner. Ook freelancers zijn snel inzetbaar en brengen expertise in je bedrijf.”

De cijfers liegen er niet om: uit gegevens van VDAB blijkt dat het aantal werkzoekenden in de regio Brugge in een jaar tijd met bijna 20 procent is gedaald. Het aantal vacatures nam dan weer toe met 57,9 procent. Ondernemers die hoogopgeleide professionals willen rekruteren, staan dus voor een lastige zoektocht. ‘De kandidaat is leading’ is een van de vijf hr-trends die rekruteringsspecialist Bright Plus noteerde voor 2022. “Bedrijven hebben er alle belang bij om het aanwervingsproces zo kort en transparant mogelijk te houden”, zegt Kelly Es, Business Manager bij Bright Plus. “Kandidaten die veel rondes moeten doorlopen of te lang moeten wachten op reactie, haken af. Op voorhand duidelijkheid scheppen over het sollicitatieproces is een must: hoe ziet de procedure eruit, hoeveel gesprekken zijn er en wanneer volgt er feedback?”

Outsourcing en freelancers

Maar ook met een uitgekiend rekruteringsproces is het niet evident om alle vacatures ingevuld te krijgen. In 2021 werden 362.510 vacatures gemeld aan VDAB, de helft meer dan in 2020. “Ondernemers zullen daarom out of the box moeten rekruteren”, zegt Kelly Es. “In plaats van enkel te kijken naar uitzendwerk en vaste contracten, kunnen ze ook kiezen voor outsourcing en freelancers. Het is een kwalitatieve tussenoplossing met veel voordelen: de project consultants en freelancers zijn snel inzetbaar, beschikken over heel wat relevante werkervaring en brengen hun skills en knowhow mee naar hun volgend project of opdracht.”

400 project consultants

Voor bedrijven die vacatures moeilijk ingevuld krijgen, heeft Bright Plus als hr-dienstverlener een grote pool met talent in huis. De rekruteringsspecialist bestaat bijna 30 jaar en zet in op meertalige ondersteunende professionals in vijf vakdomeinen: marketing & communicatie, logistiek & aankoop, administratie & office, sales & customer service en tot slot human resources. “We hebben twee divisies om bedrijven te helpen die in de huidige markt geen vast personeel vinden met de juiste kwaliteiten”, zegt District Manager Stéphanie Van Parys. “Onze 400 project consultants bieden tijdelijke, kwalitatieve ondersteuning tijdens projecten en erg drukke periodes, of ze springen bij tijdens de afwezigheid van een medewerker.”

Daarnaast kan het bedrijf een beroep doen op een pool van freelancers. In de regio Brugge zijn momenteel een dertigtal freelancers actief via Bright Plus. “Freelancers willen hun zelfstandigheid behouden, maar het steeds zoeken naar nieuwe opdrachten is voor hen soms een struikelblok”, zegt Stéphanie Van Parys. “Wij ondersteunen hen bij deze zoektocht. Er zijn meer freelancers dan ooit, ook in de niche van meertalige bedienden.”

Professionele en persoonlijke aanpak

Bright Plus startte in 1993 als Secretary Plus met als niche meertalige assistants. In 2019 veranderde het van naam omdat ‘Secretary’ niet langer de lading dekte. “Met Bright staan we voor professionalisme, een open communicatie en een persoonlijke aanpak”, zegt Stéphanie Van Parys. “De Plus zijn de mensen in onze organisatie: zij zijn ons kapitaal. We tellen een honderdtal vaste medewerkers in ons kantorennetwerk, dat bestaat uit 15 vaste en 2 pop-upkantoren, die uitsluitend op afspraak werken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details