Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Ook in moeilijke ­jaren denken we op de ­lange termijn
Pieterjan Desmet

Ook in moeilijke ­jaren denken we op de ­lange termijn

Ons bedrijf werd recent bekroond met de Family Business Award of Excellence. We zien er een erkenning in van ons familiaal traject: ons kleine West-Vlaamse bedrijf op de Franse grens is uitgegroeid tot een Europese leider en actief aanwezig in Noord-Amerika en Azië. Dat we de award in een lastige periode ontvangen, geeft ons en onze medewerkers moed en vertrouwen om verder te doen. Osan deure doen, zeggen we in het West-Vlaams.

De roots van Decospan liggen in het vlas. Mijn overgrootvader was vlasboer, en mijn grootvader maakte vanuit het afval van het vlas leemplaat. Daaruit ontstond een spin-off die een laag hout verlijmde op die leemplaat. Ondertussen is Decospan uitgegroeid tot integrale speler voor houtoplossingen in interieur. We zoeken naar oplossingen, niet naar producten. 

De grote prijsstijgingen van de grondstoffen of bevoorradingsproblemen als gevolg van de oorlog, hebben ons bedrijf niet doen wankelen. We werken steeds samen met landen en partners die een stabiele productie garandeerden en rekenden onze prijsstijging door. Maar vandaag worden we geconfronteerd met een veel groter probleem, namelijk een dalende vraag in combinatie met grondstofkosten die aanhoudende hoog blijven én torenhoge loonkosten. Dit stelt ons nu voor een uitdagende periode. 

Ik verwacht twee moeilijke jaren, die we gezond en sterker moeten zien door te komen. Mijn tips voor wie het ook meemaakt? Denk altijd op de lange termijn, over generaties heen, zo neem je alleen maar structurele beslissingen. Geef nooit op, ook al zijn er dagen waarop je het allemaal even niet meer weet. Stel altijd het bedrijf centraal, zo werk je voor een gezamenlijk doel. Zet de theorie om in praktijk en laat je omringen door de juiste mensen: familie én externen. Personen die emotioneel niet in het bedrijf staan, brengen andere inzichten mee. 

Mijn vader zei altijd: zolang je meer plannen hebt dan geld, ben je goed bezig. Dus ook in minder goede tijden werken we verder aan een duidelijke visie: een bedrijf worden met een positieve impact op de maatschappij en de omgeving. We kochten recent de boerderij waar onze grootvader gewerkt heeft. Op dat landgoed bouwen we binnenkort onze nieuwe site, zetten we ons in voor natuurherstel, willen we onze eigen wijn maken … Het wordt een centrale plaats waar we alles samenbrengen en onze ESG CO2-doelen willen behalen.

Pieterjan Desmet
CEO Decospan 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details