Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Nieuw gemeenschapscentrum Stekene: een harmonieus en fossielvrij concept
Met een team van 23 gepassioneerde medewerkers zorgt A1AR voor een stroom aan creatieve ideeën.

Nieuw gemeenschapscentrum Stekene: een harmonieus en fossielvrij concept

Een letterlijk ‘veelzijdig’ gebouw

People, Planet, Profit. En ook: creativiteit, gedrevenheid en vernieuwing. Op basis van die waarden wil het jonge architectenbureau A1AR zijn stempel drukken op de architectuur in Vlaanderen. En die aanpak rendeert, want enkele weken geleden won het samen met de collega’s van JUXTA en Furnibo de wedstrijd voor de bouw van het nieuwe Gemeenschapscentrum van Stekene. 

“A1AR is een jong architectenbureau, dat Kenneth Sleuyter en ikzelf hebben opgericht in 2015”, steekt zaakvoerder-architect Jozef Hessel van wal. “Van bij de start tekenden we een duidelijke missie en visie uit, met focus op vernieuwing, duurzaamheid en gedurfde creativiteit. Ook vandaag onderscheiden we ons van de klassieke manier van ondernemen in onze sector. Omdat we bij projecten niet uitgaan van ‘wat is’, maar van ‘wat kan’, slagen we erin om het verschil te maken in heel wat opdrachten. Heilige huisjes overboord gooien, proactief meedenken met onze klanten en meebouwen aan de maatschappij en omgeving: daar is het ons om te doen. En uiteraard gaan we maximaal voor langetermijnrelaties met klanten en andere partners.”

“Via ons motto ‘People, Planet, Profit’ komen mensen op de eerste plaats, gevolgd door een zo duurzaam mogelijke aanpak. Winst – in de ruimste zin van het woord – volgt dan automatisch.”

Jozef Hessels en Kenneth Sleuyter kozen van bij de start van hun kantoor voor duurzaamheid en gedurfde creativiteit.

Teamwerk en open communicatie

Het A1AR-team telt vandaag 23 medewerkers, verspreid over de kantoren in Gent en Oostende. “Teamwerk, open communicatie en visie op lange termijn lopen als een rode draad doorheen onze organisatie”, geeft Jozef aan. “Daarom werven we al onze architecten aan in dienstverband. Zo houden we knowhow in huis en krijgt creativiteit alle kansen. In een inspirerende werkomgeving wisselen onze medewerkers voortdurend ideeën uit om oplossingen te vinden voor complexe architecturale uitdagingen. We werken flexibel met ons team, maar je voelt dat samen brainstormen op kantoor een positieve invloed heeft op het creatieve concept. Die fysieke aanwezigheid op de werkplek heeft trouwens ook een positieve impact op inventiviteit en team spirit.”

Brede mix van klanten

 A1AR werkt voor een brede waaier van klanten. Jozef: “Zowat de helft zijn professionele bouwheren uit de privésector. 30 procent is een (lokale) overheidsinstelling, school, vzw of speler in sport en cultuur. En de rest zijn particuliere bouwheren die we begeleiden in het realiseren van (ver)bouwplannen. We richten ons voornamelijk op Oost- en West-Vlaanderen, al hebben we ook opdrachtgevers in Brussel en Wallonië. Daar werken we trouwens samen met plaatselijke collega-architecten, waarbij we dus als bruggen­bouwer fungeren met lokale partners.”

Recent sleepte het A1AR-team een mooi nieuw project in de wacht. Samen met de collega’s van JUXTA en Furnibo won het kantoor de Design & Build-wedstrijd voor het nieuwe Gemeenschapscentrum van ­Stekene. “Omdat dit nieuwe gebouw naast de bestaande sportinfrastructuur ‘De Sportstek’ komt te liggen, vormt het – samen met de omgevingsaanleg – het sluitstuk voor de vrijetijdszone in de gemeente”, schetst Jozef. “In ons ontwerp gingen we voor een ‘interne dorpsstraat’ als belangrijke plek voor ontmoeting. Het project biedt onderdak aan een nieuwe bibliotheek, een grote polyvalente zaal, een kleinere ‘theaterzaal’, kantoren voor het gemeentepersoneel en bijhorende logistieke lokalen.”

Veelzijdige binnenruimtes met veel daglicht kenmerken het gebouw.

In harmonie met omgeving

Een van de troeven van het ontwerp is het harmonieus verbinden van binnen- en buitenruimtes. En dat is volgens Jozef een bewuste keuze: “Met het Gemeenschapscentrum willen we verbinding centraal stellen. Daarom hebben we letterlijk een ‘veelzijdig’ gebouw zonder achterkanten uitgedacht. Langs alle kanten van het gebouw worden bezoekers verwelkomd. Aan noordoostelijke kant opent het Gemeenschapscentrum zich naar het achterliggende en groene amfitheater. In het zuiden loopt de interne circulatie naadloos over in het ontvangstplein, met een fiets- en voetgangersverbinding naar de woonkern verderop. In elk geval sluit het nieuwe gebouw qua schaal aan op de gemeentelijke architectuur. En ook op vlak van duurzaamheid hebben we alles uit de kast gehaald, met een volledig fossielvrij energetisch concept, dankzij verwarming via geothermie en een energiezuinig ventilatie­systeem in grotere lokalen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details