Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Levenslang leren is verstandig investeren, maar hoe doe je dat?

Levenslang leren is verstandig investeren, maar hoe doe je dat?

In een wereld waarin verandering de enige constante is, is leren een must. Door in te zetten op opleidingen, ondersteun je niet alleen de duurzame groei van je onderneming, je houdt ook de job van je medewerkers interessant. Opleidingen zijn dus een kans voor je organisatie. Hierbij is het Postuniversitair Centrum KU Leuven een interessante partner. Tijd om kennis te maken? 

Het traditionele idee van opleidingen als een eenmalige gebeurtenis is achterhaald. Continue professionele ontwikkeling is nu een sleutelcomponent geworden voor individueel succes en groei, én voor de veerkracht van organisaties in een dynamische zakelijke omgeving. Door leren te integreren in de dagelijkse praktijk van je medewerkers versterk je niet alleen hun expertise, je wakkert ook een cultuur van levenslang leren aan. Slim dus om opleidingen niet als een kost maar een kans te zien.  

Waarom zijn opleidingen een kans voor jouw bedrijf? 

  • Hoe meer kennis en vaardigheden je medewerkers bezitten, hoe groter het menselijk kapitaal in je onderneming is. En dat betaalt zich dubbel en dik terug in economische meerwaarde. 
  • Door in te zetten op vorming van je medewerkers, anticipeer je op de jobs van morgen. Investeren in de ontwikkeling van je team is dus niet alleen een proactieve strategie, maar ook een waardevolle langetermijnbenadering voor succes. 
  • Opleidingen doen meer dan opleiden. Deelnemers komen terecht in een inspirerende omgeving. Ze gaan in dialoog met vakgenoten, met experts maar ook met deskundigen uit andere sectoren. Deze creatieve kruisbestuivingen geven nieuwe impulsen aan je bedrijf. 

Waarom is Postuniversitair Centrum KU Leuven een interessante opleidingspartner? 

Als universitaire instelling zit Postuniversitair Centrum KU Leuven bij de bron van alle kennis. Programmacoördinatoren gaan actief op zoek naar noden uit de brede maatschappij en het werkveld. Samen met adviesgroepen, samengesteld uit zowel academici als professionals met beide voeten in de praktijk, vertalen ze die behoeftes in opleidingen. Het resultaat: een betrouwbaar en actueel opleidingsaanbod met inzichten uit zowel wetenschap als praktijk. 

Hoe investeer je op een slimme manier in levenslang leren? 

Een cultuur van leren ontwikkel je niet van vandaag op morgen. Toch zijn er enkele heel concrete stappen die je kunt zetten om leren in jouw organisatie vanzelfsprekend te maken. Enkele tips: 

  • Werk samen met werknemers om persoonlijke ontwikkelingsplannen op te stellen. Identificeer hun sterke punten, zwakke punten en ambities, en bied gerichte opleidingen en middelen aan om hun groei te ondersteunen. 
  • Maak gebruik van diverse leermethoden, zoals online cursussen, workshops, mentorprogramma’s en conferenties. Hierdoor kunnen werknemers op verschillende manieren leren en kunnen ze zelf kiezen wat het beste bij hun leerstijl past. Zorg ervoor dat werknemers gemakkelijk toegang hebben tot educatieve middelen.  
  • Betrek leidinggevenden bij het leerproces. Als zij levenslang leren omarmen en onderstrepen dat fouten maken mag, zal dit een krachtig signaal zijn en medewerkers aanmoedigen om hetzelfde te doen. 
  • Evalueer regelmatig de effectiviteit van de leermogelijkheden. Verzamel feedback van werknemers en pas het leerprogramma indien nodig aan om beter aan hun behoeften te voldoen. 

Hoe maak je levenslang leren haalbaar en betaalbaar?  

Inzetten op levenslang leren vraagt een inspanning, van zowel werkgever als werknemer. Om de combinatie met een job en een gezin haalbaar te maken, ontwikkelt het Postuniversitair Centrum KU Leuven een breed scala aan flexibele studieopties, waaronder online cursussen, studiedagen of langlopende programma’s, zodat professionals hun opleiding kunnen afstemmen op hun individuele behoeften en schema’s.  

Om de financiële drempel te verlagen, kan je voor heel wat opleidingen van het Postuniversitair Centrum KU Leuven beroep doen op de KMO-portefeuille, een subsidiemaatregel van de Vlaamse overheid voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Of een opleiding in aanmerking komt, vind je terug onder het luik ‘praktisch’ bij je uitgekozen opleiding.  

Bekijk het volledige opleidingsaanbod van Postuniversitair Centrum KU Leuven op puc.kuleuven.be. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details