Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Hoe creëer je een efficiënter atelier?
Nog efficiënter worden als het meer en meer om maatwerk gaat? Dat kan door een frisse wind door je atelier te laten waaien.

Hoe creëer je een efficiënter atelier?

Rendabiliteit begint bij efficiëntie: hoe minder tijd en grondstoffen verloren gaan, hoe meer je uit je productie kan halen. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, wanneer je als bedrijfsleider moet jongleren met een brede waaier aan opdrachten en deadlines. Hoe kan je nog efficiënter worden, wanneer er meer en meer maatwerk wordt gevraagd? Door een frisse wind door je atelier te laten waaien.

De grootste bron van inefficiënties op de werkvloer? Dat zijn je medewerkers. Begrijp ons niet verkeerd, je team is elke cent waard, maar het gaat erom hoe ze hun tijd precies besteden. In de meeste werkplaatsen gaat veel tijd naar het zoeken van dingen. De ene keer een gereedschap, de andere keer een tekening of opspanmaterialen. Al kost het elke medewerker maar enkele minuten tijd per dag, op het einde van de rit zal het een stevige rekensom worden. En hoe groter de oppervlakte van uw bedrijf, hoe meer tijd er te verliezen valt.

Er bestaan eenvoudige oplossingen voor, maar daar staat wel een investering tegenover. Vervang de gereedschapskast in het midden van het atelier bijvoorbeeld door gereedschapsstations voor specifieke jobs die binnen handbereik van de medewerker liggen. Dat zal in eerste instantie meer kosten aan gereedschappen, maar de winst in arbeidsuren kan dat compenseren. Of denk aan gereedschapbeheersystemen die altijd het overzicht bewaren. Nog niet overtuigd? Als het gemiddelde uurloon 20 euro per uur bedraagt en alle medewerkers samen een uur per dag aan het zoeken zijn naar materiaal, komt dat na 220 werkdagen uit op een som van 4400 euro. Daar is al wat mee mogelijk.

Investeer in training en opleiding

In de meeste ateliers begint en eindigt de opleiding na de eerste dagen dat een medewerker begint te werken. De andere operatoren tonen hem hoe de machines werken, maar vanaf dan is het aan de nieuwe medewerker zelf om het in de vingers te krijgen. In de meeste gevallen zullen ze op die manier hun eigen oplossingen en gewoontes ontwikkelen om met bepaalde zaken om te gaan. Dat zal niet altijd stroken met de doelen en de processen die het bedrijf voor ogen heeft. De beste manier om ervoor te zorgen dat uw medewerkers perfect op uw proces zijn afgestemd, is door te zorgen voor regelmatige trainingen. Formeel of informeel, door senior profielen op de werkvloer of door externen. 

Betrek daar ook leveranciers en machinefabrikanten bij. Zij kunnen het best uitleggen hoe je het meeste haalt uit hun toestellen. Een bijkomend voordeel van opleidingen is dat je medewerkers beter geïnformeerd zijn over hoe alles in ideale omstandigheden moet verlopen. Ze zullen dan ook makkelijker inefficiënties kunnen identificeren. En net omdat ze het nauwst betrokken zijn bij de productie, kunnen ze zelfs zaken ontdekken waar je zelf nooit aan gedacht had.

Beslissingen op basis van feiten en data

Buikgevoel dicteert nog vaak de wet wanneer metaalbewerkers een beslissing nemen. Met een dringende deadline in zicht is dat vaak ook de enige manier. Maar in andere situaties hoeft het heus niet de enige optie te zijn. Ga na wat elke opdracht kost aan materialen en aan uren, een correcte prijszetting bepaalt hoeveel winst je maakt. Weet je welke marges nodig zijn om de overheadkosten te dekken? Dit is informatie die een ERP-systeem kan aanreiken, zodat je beslissingen neemt op basis van data. Prijsoffertes en planning kunnen beter niet op intuïtie gebeuren, maar eerder op feiten. Ook dat zal u helpen om inefficiënties te elimineren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details