Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Hexagon heeft alle expertise in huis om asbesthoudende gebouwen aan te pakken
Hexagon is gespecialiseerd in de reconversie van verouderde bedrijfsgebouwen en vervuilde gronden.

Hexagon heeft alle expertise in huis om asbesthoudende gebouwen aan te pakken

Sinds 2017 staat de Roeselaarse projectontwikkelaar Hexagon in voor de herbestemming van oude bedrijfsterreinen en -panden. Daarbij duikt geregeld ook asbest op. Het team van Hexagon heeft samen met zijn aannemers de nodige expertise opgebouwd om hier veilig en efficiënt mee om te gaan. Op basis van een asbestattest en een gedetailleerd plan, staat de projectontwikkelaar in voor de verwijdering en de herontwikkeling van dergelijke gebouwen.

In Vlaamse woningen, bedrijfsgebouwen en industriële complexen is nog steeds een grote hoeveelheid asbest aanwezig. Om de risico’s daarvan in te perken, heeft de Vlaamse overheid het Actieplan Asbestafbouw ingevoerd. Daarmee streeft ze ernaar om asbesthoudende materialen versneld uit gebouwen te verwijderen tegen 2040. Terecht, omwille van de gezondheidsrisico’s. Maar tegelijk zorgt de grotere aandacht voor asbestverwijdering voor bezorgdheid bij eigenaars van oudere gebouwen waar mogelijk asbest in zit. Zij stellen zich vragen over de impact ervan bij een verkoop van hun pand of terrein. 

Asbestattest verplicht 

Als projectontwikkelaar gespecialiseerd in de herontwikkeling van zogenaamde brownfields, weet Hexagon hoe het dergelijke problematiek moet aanpakken. “In de meeste gebouwen die ons worden aangeboden, is er sprake van asbest. Dat is ook te begrijpen: het was lange tijd een basismateriaal in de bouw. We vinden het terug in golfplaten, isolatie, tegels, afvoerbuizen, enzovoort”, vertelt Julie Casier, deskundige bij Hexagon. “Sinds november 2022 is een asbestattest verplicht bij de verkoop van een onroerend goed, dat dateert van voor 2001. De verplichting geldt zowel voor woningen, handelspanden als industriële gebouwen.” 

Om het attest te bekomen, wordt in die panden een onderzoek gevoerd waarbij de zichtbare materialen getest worden op de aanwezigheid van asbest. “Zo’n attest geeft de koper duidelijkheid over het feit dat er asbest in het onroerend goed aanwezig is. Maar er is géén verplichting om de asbesthoudende materialen te verwijderen voor de verkoop. Met andere woorden: het feit dat er asbest werd gevonden in een oudere woning of industrieel gebouw, hoeft de verkoop ervan niet in de weg te staan.”

Julie Casier: “De verplichting van het asbestattest geldt zowel voor woningen, handelspanden als industriële gebouwen.”

Sloopopvolgingsplan

Dankzij het attest is de koper dus beter geïnformeerd dan vroeger. Hexagon heeft een actieplan uitgewerkt om zulke gebouwen op een correcte manier te kunnen slopen of renoveren. Julie: “We stellen een sloopopvolgingsplan op, waarin de aanwezige asbestmaterialen worden opgenomen. Zo weten onze aannemers welke veiligheidsmaatregelen ze in acht moeten nemen, zowel voor hun eigen mensen als voor de omgeving. Om verstuiving van asbeststof te vermijden, wordt de afvalcontainer bijvoorbeeld afgeschermd.”

Aan asbestverwijdering hangt uiteraard een kostenplaatje vast. De kostprijs voor de opmaak van het attest is afhankelijk van het type gebouw en de oppervlakte. “Door het attest kunnen we een goede inschatting maken van de kosten verbonden aan het verwijderen van het asbest. Die prijs zal afhangen van het type en de hoeveelheid asbest die aanwezig is. Golfplaten zijn meestal relatief makkelijk te verwijderen, maar wanneer het leidingisolatie betreft, is de kans op verstuiving veel groter en dus moet er een complexere en duurdere procedure worden gevolgd”, geeft Julie Casier aan. Zij beschikt over een certificatie voor asbestattesten. “Hexagon stelt steeds een gedetailleerde berekening op voor de sloopwerken, zodat het asbest op een veilige en efficiënte manier verwijderd kan worden.”

Gebouwen en terreinen gezocht

De Roeselaarse projectontwikkelaar is steeds op zoek naar nieuwe gebouwen en terreinen om te herontwikkelen. “In Oost- en West-Vlaanderen blijft de vraag naar kmo-units, loodsen en andere bedrijfsgebouwen groot. Omdat nieuwe zones ontwikkelen moeilijk gaat, biedt de reconversie van oude complexen een veel sneller alternatief om in bijkomende ruimte voor ondernemers te voorzien. Wij zoeken steeds oude industriële terreinen of vervuilde gronden met een minimale grondoppervlakte van 5000 vierkante meter. Samen met de huidige eigenaar zorgen we dat het verkoopsproces vlot en efficiënt verloopt”, stelt Jelle Vandendriessche, de CEO van Hexagon. “De eigenaar mag rekenen op een persoonlijke begeleiding, zodat hij geen kopzorgen heeft.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details