Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Govar bouwde nieuwe hoofdzetel en centraal magazijn voor Huurland
Pascal Ameloot: “We beschikken nu over een architecturaal, duurzaam gebouw dat opgemerkt wordt.”

Govar bouwde nieuwe hoofdzetel en centraal magazijn voor Huurland

Verhuurbedrijf Huurland viert zijn vijftigste verjaardag. Het familiebedrijf telt intussen 12 vestigingen, waaronder een state-of-the-art hoofdkantoor en centraal magazijn op de bedrijvenzone De Prijkels in Nazareth. Voor de bouw rekende het op Govar Industriebouw. “Al tijdens de voorbereiding ging veel aandacht naar de details, zodat er tijdens het bouwen zelf maar weinig meer moest worden bijgestuurd”, vertelt CEO Pascal Ameloot. 

Bouwprofessionals die tijdelijk nood hebben aan machines of groot rollend materieel zoals heftrucks, hoogtewerkers, gravers, verreikers of generatoren kunnen terecht bij ­Huurland. Het bedrijf startte in 1973 toen Walter Ameloot een kleine winkel in ijzerwaren overnam in Gent. Later werd het een verhuurbedrijf. Vandaag staat de tweede generatie aan het roer: CEO Pascal Ameloot en zijn zussen Sofie en Isabelle. “We hebben het bedrijf in 2007 overgenomen en onze activiteiten gefocust op het verhuren aan aannemers. Als gevolg daarvan hebben we ons gamma ook verruimd”, legt Pascal uit.

Pascal Ameloot: “Er zijn ruime glaspartijen gebruikt voor het kantoor waardoor het een fijne werkplek is voor onze medewerkers.”

Stevig groeiparcours

Die keuze legde het familiebedrijf geen windeieren. Het boekt nu jaarlijks een groei van 10 tot 15% en werd vorig jaar door Unizo nog uitgeroepen tot Oost-Vlaamse kmo van het jaar. “We hebben ons netwerk aan filialen gestaag uitgebreid, vooral in Oost- en West-Vlaanderen, maar we zijn intussen ook in Zellik en Boortmeerbeek actief. In onze 12 vestigingen samen werken nu 90 mensen. En we zien nog verder potentieel voor uitbreiding richting Antwerpen en Limburg, via nieuwe eigen filialen, overnames of partnerships. Hoe groter we worden, hoe interessanter voor aannemersbedrijven die nationaal actief zijn.”

Als gevolg van het stevige groeiparcours werden het hoofdkantoor in Drongen en het centraal magazijn in Oudenaarde te klein. “Daarnaast zochten we ook een ruimere locatie om Huurland XL onder te brengen, ons ­filiaal dat gespecialiseerd is in groot materiaal”, geeft Pascal aan. “Na een zoektocht vonden we op de bedrijvenzone De Prijkels in Nazareth, vlakbij de Kallemoeievijver, een geschikt terrein van 1,5 hectare. Dit is onze geboortestreek, dus het was ook fijn om hier weer thuis te komen.”

Functies centraliseren

Hier kon het bedrijf alle nodige functies centraliseren: naast Huurland XL was er plaats voor de administratie, het technisch hoofdkwartier en centraal magazijn, waar nieuwe machines aankomen en klaargemaakt worden voor verhuur en waar het onderhoud gebeurt. Voor het ontwerp van het nieuwe gebouw deed Huurland een beroep op Architectenbureau Naert. “We vroegen de architect om het kantoor zo te oriënteren dat het een maximaal uitzicht biedt op de vijver. Er zijn ruime glaspartijen gebruikt waardoor het echt een fijne werkplek is geworden voor onze medewerkers. Bovendien kwam er ook een polyvalente ruimte in het gebouw, die we zowel voor vergaderingen als events kunnen gebruiken.” 

Voor het bouwen van de nieuwe vestiging verkoos de familie Ameloot Govar Industriebouw. “Uiteraard zochten we een aannemer onder onze klanten. We hebben een aantal bedrijven gesproken, en het werd snel duidelijk dat Govar de juiste partij was. Ze hebben mooie referenties, ik bezocht ook hun eigen gebouw. De prijs voor de ruwbouw in staal met betonelementen zat goed. En ik had een goeie klik met zaakvoerder Christophe Govaere”, stelt Pascal Ameloot. “Je merkt dat het ook een familiebedrijf is, je spreekt dezelfde taal. We hoefden dus niet lang na te denken om met hen in zee te gaan.”

Het hele bouwproces van Huurlands twaalfde vestiging nam amper een jaar in beslag.

Een gebouw op maat 

Samen met Govar en de architect werd zo een gebouw ontwerpen op maat van Huurland. “We brachten alle logistieke stromen in kaart, om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken. In het atelier werd bijvoorbeeld alles geconcentreerd rond een centraal bureel voor de planners, zodat ze steeds een goed zicht hebben op alle activiteiten. Alles werd meegenomen: een rolbrug, een smeerpunt, een carwash, een overzichtelijk magazijn met transferzone naar de filialen en ook buiten hebben we nog een verharde zone waar machines kunnen staan.” 

De werkzaamheden zijn erg vlot verlopen, het hele bouwproces nam amper een jaar in beslag. Het resultaat van een gedegen voorbereiding. “De projectleiders van Govar stonden van bij het begin stil bij de kleine details, die aanleiding konden geven tot problemen. Daardoor moesten we tijdens de uitvoering weinig bijsturen. En dus werd het geheel ook op tijd opgeleverd. We beschikken nu over een architecturaal, duurzaam gebouw dat opgemerkt wordt. Hiermee staan we klaar voor verdere groei”, besluit Pascal.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details