Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Gentse Fortior ontwikkelt betaalbare studentenkoten in Brussel

Gentse Fortior ontwikkelt betaalbare studentenkoten in Brussel

Gezien het stijgende aantal studenten in het hoger onderwijs, neemt ook de vraag naar studentenhuisvesting toe, zeker in Brussel, waar al een groot tekort heerst. Brik – Student in Brussel vzw en enkele Brusselse onderwijsinstellingen lanceerden daarom een manifest voor hedendaagse, betaalbare en kwaliteitsvolle huisvesting. Projectontwikkelaar Fortior uit Gent speelt erop in met het project Kosy Erasmus. “We willen een antwoord bieden op het historisch tekort aan studentenkoten en investeerders de kans geven om zich mee achter dit doel te scharen”, stelt Pieter Depoortere van Fortior. 

Tegen 2030 zal België maar liefst 95.000 extra studentenkamers nodig hebben. En vooral in Brussel is de nood groot, want de hoofdstad telt met 111.000 studenten nu al de grootste studentenpopulatie van het land. Volgens een studie, uitgevoerd door het vastgoedadviesbureau Stadim, betaalt een student er gemiddeld 400 euro voor een kamer en voor een studio 580 euro. Een bijkomend aanbod van kwalitatieve huisvesting moet de huurprijs betaalbaar houden voor studenten. Dat staat ook te lezen in het ‘Manifest voor hedendaagse, betaalbare en kwaliteitsvolle huisvesting’ dat deze week werd voorgesteld.

Pieter Depoortere: “Het manifest bevestigt onze vaststellingen. Steeds meer jonge mensen kiezen voor hogere studies en Brussel ligt als studentenstad goed in de markt. Van de meer dan 100.000 studenten die hier studeren gaat zowat de helft op kot. En corona heeft dat cijfer verder de hoogte ingejaagd. Immers, het kot was de enige plek waar studenten elkaar konden ontmoeten. Door het beperkte aanbod stijgen de huurprijzen, zelfs voor verouderde kamers.” 

Kwalitatieve studentenkamers in de nieuwe hotspot van Brussel

Nieuwe, kwalitatieve studentenkamers kunnen de nood lenigen. Zoals het project Kosy Erasmus van ontwikkelaar en investeerder Fortior. “Kosy Erasmus bevindt zich vlak naast de Erasmushogeschool in Brussel. Het project maakt deel uit van het Kanaalplan, een opwaardering voor de zone langs het kanaal in Brussel. Het studentencomplex komt in een stadszone die in volle ontwikkeling is, met liefst 8 universiteiten en hogescholen in een straal van minder dan 3 km. Deze buurt wordt de nieuwe, bruisende en hippe hotspot van Brussel, met tal van faciliteiten voor studenten.”

Kosy Erasmus telt zowel studio’s als studentenkamers. Dat vooral de vraag naar kamers gestegen is, blijkt ook uit het manifest. “Een kamer bevordert niet alleen het gemeenschapsgevoel, het is ook een zinvolle stap in het volwassen worden. Bovendien gaat het idee dat een basiskamer gelijkstaat aan Spartaanse toestanden al lang niet meer op. Zo zijn in Kosy Erasmus alle 45 basiskamers goed geïsoleerd, is er voldoende lichtinval en proper sanitair. De gemeenschappelijke kook- en leefruimte voldoet aan alle hedendaagse standaarden. Kortom, studenten hebben er niets te kort.”

Ook interessant voor investeerders

Het project is intussen opgeleverd en valt ook bij investeerders in de smaak. “Kosy Erasmus blijft een goede investering. De investeringskost is toegankelijk en er is de mogelijkheid tot een maximale ontzorging. Zo kan je het volledige beheer toevertrouwen aan de exploitant, maar kan je even goed zelf de verhuur en opvolging doen. Het gebouw en de kamers zijn in ieder geval in goede handen, dankzij onze facilitator en onze studentencoach die de studenten ondersteunt en een oogje in het zeil houdt.”

Niet onbelangrijk, de investering biedt een mooi, potentieel rendement. “Met de torenhoge inflatie en de onbestaande spaarrente, kan een vastgoedinvestering om huurinkomsten uit te halen voor veel gezinnen een zinvolle zet zijn. Bovendien bieden we momenteel ook lanceerprijzen met een korting om de spiraal van de steeds stijgende huurprijzen te doorbreken. We zullen kopers ook zelf stimuleren om een correcte, betaalbare huurprijs te hanteren”, besluit Pieter Depoortere.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details