Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Duurzaamheidsrapportering: wat moet je weten?
“Wij geven bedrijven inzicht of ze een rapport moeten opstellen en vanaf wanneer de verplichting geldt”, aldus Corneel en Stijn.

Duurzaamheidsrapportering: wat moet je weten?

Als ondernemer heb je de afgelopen tijd wellicht al termen zoals ESG, CSRD en ESRS horen waaien. Al deze afkortingen hebben te maken met de aankomende duurzaamheidsrapportering die verplicht zal worden voor heel wat Europese ondernemingen. Stijn Hugues en Corneel Maertens van Titeca Pro Accountants & Experts lichten graag toe. 

Vennoot Corneel Maertens opent het gesprek: “Het is belangrijk om te begrijpen dat duurzaamheid voor iedereen van belang is, groot of klein. Duurzaamheidsrapportering komt er enerzijds om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken en zal anderzijds ook aantonen welke bedrijven echt duurzaam zijn en welke ondernemingen zich duurzamer presenteren dan ze daadwerkelijk zijn.”  

Voor iedereen belangrijk, groot en klein

Deze rapportering wordt, naast de financiële rapportering, vanaf 2026 verplicht voor grote ondernemingen. Toch zullen ondernemingen van alle groottes er op korte termijn onrechtstreeks mee geconfronteerd worden. 

Financieel adviseur Stijn Hugues verduidelijkt met een concreet voorbeeld: “Stel je voor: je bent zaakvoerder van een industriële wasserij die instaat voor het wassen van bedlinnen van een grote hotelketen. De hotelketen kan jou, om dit op te nemen in hun eigen duurzaamheidsrapport, op een bepaald moment de vraag stellen wat het gemiddeld waterverbruik is voor een pakket linnen en welke stappen je de komende vijf jaar zal ondernemen om dit verbruik te verminderen. Je moet dus misschien zelf geen duurzaamheidsrapportering opstellen, maar het is wel van belang om hier vandaag al over na te denken en jouw rol in de waardeketen duidelijk te maken en veilig te stellen.” 

Corneel Maertens en Stijn Hugues: “Titeca maakt dit jaar zelf proactief een duurzaamheidsrapport op.”

Wat brengt de toekomst?

België heeft tot uiterlijk 6 juli 2024 de tijd om de Europese wetgeving op te nemen in haar eigen wetgeving. Stijn gaat verder: “Het invoeren van deze rapporteringsplicht zal stapsgewijs gebeuren. Vandaag de grote ondernemingen, maar er zijn reeds stemmen om dit op termijn voor alle ondernemingen verplicht te maken.”

Wil je dit proactief aanpakken? Dan kan Titeca bij vragen van jouw klanten of leveranciers omtrent duurzaamheid altijd een kader scheppen waarom je deze vraag ontvangt en hoe je ermee kan omgaan. 

“Twijfel jij of je een duurzaamheidsrapport moet opstellen? Dan kunnen wij jou inzicht geven of je een rapport moet opstellen en vanaf wanneer. We bekijken samen hoe strikt of uitgebreid jouw rapport moet zijn. Ten slotte kunnen we jou faciliteren in het bepalen van jouw duurzame prioriteiten en hoe je een materialiteitsanalyse uitvoert.” 

Geen loos begrip 

“Titeca maakt dit jaar zelf proactief een duurzaamheidsrapport op”, weet Corneel. “In het duurzaamheidsverhaal heeft iedereen een rol te spelen. Op deze manier bereiden we ons stevig voor op de vragen die er zullen komen. Onze eigen duurzame visie werd alvast opgemerkt door VOKA. We werden geselecteerd voor hun duurzaamheidstraject en bij een positieve beoordeling mogen we het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen in ontvangst nemen. Het kan alleen maar helpen om elke onderneming te overtuigen om stappen te nemen in het duurzaamheidsverhaal”, besluit Corneel.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details