Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
De klok tikt voor wie nog oude inkomsten wil regulariseren
Mark Delboo: “We spreken in de meeste gevallen over ontdoken belastingen uit de jaren ’70 en ’80. Nu is de hoogste tijd om je zaken op orde te brengen.”

De klok tikt voor wie nog oude inkomsten wil regulariseren

2023 betekent het einde van de spontane fiscale regularisatieronde

Diverse Belgische regeringen hebben in het verleden, op zoek naar inkomsten, regularisatierondes georganiseerd om niet-aangegeven geld uit het buitenland te repatriëren. Vandaag is het nog steeds mogelijk om spontaan oude inkomsten te regulariseren, die voor de fiscus verborgen werden gehouden, maar de heffing bedraagt intussen 40%. Die regeling dooft echter eind 2023 uit. “De tijd dringt om middelen waar nog een fiscale vlieg op zit, te regulariseren”, waarschuwt zakenadvocaat Mark Delboo.

In het verleden hadden nogal wat Belgische ondernemersfamilies bankrekeningen in Luxemburg of Zwitserland, waarop een vermogen opgebouwd was met middelen die niet bij de fiscus waren gemeld. Een aantal Luxemburgse, Zwitserse en zelfs Belgische banken en vermogensbeheerders hadden daar hun business model rond gebouwd. Maar door opgedreven controles, strengere bankregels en meer internationale samenwerking werd de afgelopen decennia het net rond deze verborgen inkomsten steeds meer gesloten. 

“De Belgische regeringen boden verscheidene keren een mogelijkheid om dat zwarte of grijze geld te regulariseren, tegen een gunstig tarief. Dat bood de betrokken families de mogelijkheid om hun geld te repatriëren naar België en leverde de schatkist tegelijk een aardige stuiver op”, aldus Mark Delboo. “De laatste grote regularisatieronde dateert van 2013, onder de regering-Di Rupo. Enkel niet-aangegeven inkomsten, die fiscaal niet verjaard waren, konden toen worden geregulariseerd tegen een heffing van 4 à 5 procent op het kapitaal. Die regeling was erg populair, ons kantoor heeft in die periode meer dan 900 dossiers begeleid.”

Bij de FOD Financiën werden in totaal meer dan 17.000 dossiers voor fiscale amnestie ingediend. Maar toch stonden een aantal buitenlandse bankiers huiverachtig tegenover de regeling, uit vrees voor een grote uitstroom van Belgisch geld. Delboo: “Het gevolg is dat er nog steeds een groep Belgen is die zwart of grijs geld op een buitenlandse rekening heeft. En het wordt stilaan problematisch om nog iets met dat geld te doen. Nieuwe complianceregels stellen de banken sinds 2018 immers voor hun verantwoordelijkheid in de strijd tegen fiscale fraude. Zo moeten ze bij een transactie steeds nagaan of het geld aan de oorsprong wel wit was, wat veel verregaander is dan de niet-fiscaal verjaarde inkomsten.”

“Het wordt stilaan problematisch om nog iets te doen met zwart of grijs geld dat op een buitenlandse rekening staat.”

Geblokkeerde bankrekeningen

Het kantoor DELBOO Advocaten werd dan ook al geconfronteerd met vragen van cliënten die geld overschreven van een buitenlandse naar een Belgische bankrekening, maar die rekening plots op initiatief van de bank geblokkeerd zagen. “De Belgische bank vraagt aan de klant om aan te tonen dat de inkomende overschrijving wit geld is. Als Belg heb je immers een zogenaamde ‘documentatieplicht’, je moet de oorsprong van je vermogen kunnen bewijzen. Voor niet-aangegeven inkomsten is dat uiteraard onmogelijk, maar soms geldt dat evenzeer voor een vermogen dat decennia geleden opgebouwd is, maar waar geen papieren bewijzen meer van zijn.” 

Indien er geen bewijs is, gebeurt het dat de bank in een volgende fase de rekening afsluit. “De klant krijgt zijn saldo dan mee op een cheque en moet zelf een oplossing zoeken. Het spreekt voor zich dat je dan ook niet meer bij een andere Belgische bank terecht kan… en dat leidt tot een uitzichtloze situatie”, merkt Mark Delboo op. “Eigenlijk ben je dan virtueel rijk, want je kan geen grote investeringen meer doen noch een vermogensplanning opstellen met dat geld.”

De tijd dringt

Dergelijke situaties dreigen zich straks nog meer te gaan stellen: ook in het buitenland worden de complianceregels voor banken allicht strenger. En eind 2023 verloopt de deadline voor de huidige ronde van spontane fiscale regularisatie. “Op fiscaal verjaarde middelen waarvan je de oorsprong niet kan aantonen, geldt nu een belasting van 40%, als je spontaan naar de fiscus trekt. Ik begrijp dat dat een zware dobber is voor mensen die nog met zwart of grijs geld zitten. Maar ik zeg dan: beter 60% geld in handen waar je vrij mee kan doen wat je wil, dan 100% geld dat je niet kan uitgeven…”

De tijd dringt dus. Want als de regularisatieronde erop zit, rest enkel nog een procedure via het parket, met een belastingtarief dat al snel 65% bedraagt. “Laten we eerlijk zijn: we spreken hier in de meeste gevallen over ontdoken belastingen uit de jaren ‘70 en ‘80. Nu is de hoogste tijd om je zaken op orde te brengen. Als 70-plusser kan je dan toch nog volop genieten van je vermogen, of je kan er via successieplanning de jongere generatie een plezier mee doen. Hetzelfde geldt trouwens voor beleggingen, verzekeringen en onroerend goed dat niet werd aangegeven of werd gekocht met geld dat aan de oorsprong niet zuiver was: zonder bewijsstukken kan je er niet meer mee weg. Mijn advies is dus: maak van de komende maanden gebruik om de toekomst veilig te stellen”, besluit Mark Delboo.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details