Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
“Advies voor elk scharniermoment van familiale ondernemers”
Vier vennoten sturen Lievens & Co gezamenlijk aan: Frédéric en Ludo Lievens, Dries Bertrem en Ludo Demeulenaere.

“Advies voor elk scharniermoment van familiale ondernemers”

Familiebedrijf Lievens & Co blijft investeren in bijkomende expertise 

Familiebedrijven vormen het kloppende hart van de Belgische economie. De jongste tijd is de markt van familiale ondernemingen volop in beweging door de uitstroom van babyboomers, terwijl investeerders meer dan ooit opportuniteiten zoeken. Het kantoor Lievens & Co, met hoofdzetel in Brugge, adviseert familiale ondernemers op elk scharniermoment in hun leven en in dat van hun onderneming. 

In 1985 richtte Ludo Lievens een fiscaal advieskantoor voor ondernemers op. Hij bouwde een stevige reputatie op, vooral onder familiebedrijven: “Oplossingen aanreiken is vandaag nog steeds de kern van onze adviesactiviteiten. Proactief actie ondernemen is de sleutel tot succes. Onze 37 experts geven in de eerste plaats fiscaal, financieel en juridisch advies aan ondernemers.”

Dries Bertrem: “In onze accountancy en fiscaliteit-tak merken we dat de innovatieaftrek nog altijd te weinig wordt benut.”

Lievens & Co heeft kantoren in Antwerpen, Brussel en Brugge. Vier vennoten sturen gezamenlijk het team aan. Ludo Demeulenaere focust op complexe fiscale issues en due diligence voor nationale en internationale klanten. Dries Bertrem is een economist gespecialiseerd in financiële dossiers, waarderingen, businessplannen en onderhandelingen met banken. Frédéric Lievens, zoon van de stichter, begeleidt ondernemers bij overnames, in vastgoedprojecten en adviseert ook internationale klanten. En als ervaren familiaal ondernemer legt vader Ludo Lievens zich toe op het begeleiden van ondernemersfamilies in opvolgingstrajecten waar het emotionele een belangrijke rol speelt. Hij redigeert tevens een familiecharter op maat.

Mentaliteitswijziging bij familiebedrijven

Vanuit hun ervaring en dagelijkse contacten hebben de vennoten voeling met wat er leeft onder de Belgische familiebedrijven. “De globale concurrentie, de coronapandemie en de versnelde digitaliseringsgolf hebben vele ondernemers de ogen geopend. Niets is nog zeker en men beseft dat je maar beter de ogen en oren open houdt voor opportuniteiten die zich kunnen aanbieden. Iedereen praat dus met iedereen en wij zijn daarbij de objectiverende factor”, vertelt Ludo Lievens.

Frédéric Lievens: “Ondernemende families beginnen veel vroeger te denken aan opvolging en successieplanning.”

Er is dus een mentaliteitswijziging. En bovendien is ook heel wat kapitaal beschikbaar. Ludo Demeulenaere: “Vroeger financierde men groei en investeringen zelf of werd naar bancaire oplossingen gekeken. Nu staan familiebedrijven meer open voor private equity-investeerders of family offices. Zo’n professionele partner kan een hefboom zijn om de gewenste groei te realiseren. Voor vijftigers die aan hun exit denken, kan zo’n participatie op vijf tot zeven jaar ook de perfecte tussenstop zijn om hun exit voor te ­bereiden.” 

Lievens & Co stelt ook vast dat de jongste jaren meer familiale investeerders op de markt komen. “Familiale ondernemers richten na een verkoop vaak een family office op om hun centen terug in lokale bedrijven te stoppen. Voor ondernemers op zoek naar financiering zijn zulke investeerders aantrekkelijke partners, omdat ze een langetermijnperspectief hanteren dat de investeringshorizon van private equity-spelers overstijgt. Bovendien beschikken zij vaak over een groot netwerk.”

One-stop-shop

Het advieskantoor houdt vast aan een persoonlijke begeleiding voor elke klant, waarbij één van de vennoten het dossier mee opvolgt. “We zijn een one-stop-shop voor elke fase in het leven van de ondernemer en de onderneming. Wie wil opstarten, overnemen, groeien en investeren, krijgt bij ons een gedegen begeleiding. Desgewenst verzorgen we accountancy en fiscaliteit. Een bijzonder aandachtspunt is bijvoorbeeld de innovatieaftrek, die nog altijd te weinig wordt benut”, weet Dries Bertrem. “In een latere fase helpen we om key personen in de aandeelhoudersstructuur op te nemen en faciliteren we de familiale overdracht. Of we gaan na wat er moet gebeuren om het bedrijf te kunnen verkopen of investeerders aan te trekken. Elke klant kan rekenen op onze multidisciplinaire expertise.”

Bij successieplanning brengt Lievens & Co via een familiaal masterplan alle mogelijke opties en optimalisaties in beeld. Frédéric Lievens: “Ondernemende families beginnen daar vroeger aan te denken. Wij hebben dan ook geïnvesteerd in een team van vijf adviseurs gespecialiseerd in het plannen van een successie en het structureren van het bedrijf en het persoonlijk vermogen. Wie aan een family office denkt, kan trouwens rekenen op onze deskundigen om alle elementen in kaart te brengen, de investeringen op te volgen en de impact op het vermogen te allen tijde in de gaten te houden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details