Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Aanvraag BTW-nummer: Jouw complete gids

Aanvraag BTW-nummer: Jouw complete gids

Als je een eigen bedrijf start, komt daar vaak een BTW-verplichting met een bijbehorend BTW-nummer bij kijken. Leer hier hoe je jouw BTW-nummer kunt aanvragen, jezelf kunt inschrijven in de KBO, je BTW-nummer kunt activeren, en veel meer. Begin jouw reis als ondernemer met een voorsprong!

Wie moet er een BTW-nummer aanvragen?

De meeste zelfstandige activiteiten, of ze nu hoofd- of bijberoepen zijn, vallen onder de BTW-plicht. Daarom is het noodzakelijk om een BTW-nummer aan te vragen. Er bestaan uitzonderingen die geen BTW-status vereisen of die onder gemengde BTW-plicht vallen.

Hoe vraag je een BTW-nummer aan?

Het aanvragen van een BTW-nummer als ondernemer is verrassend eenvoudig. Je vraagt een ondernemingsnummer aan via Eunomia, het ondernemingsloket van Avixi. De activatie van je BTW kan gelijktijdig met je aanvraag voor een ondernemingsnummer plaatsvinden, waardoor je binnen 24 uur aan de slag kunt. Avixi zorgt ook voor de inschrijving van jouw bedrijf bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).

BTW-nummer online aanvragen

Online je BTW-nummer aanvragen is een fluitje van een cent. Je hoeft je huis niet eens te verlaten; het sociaal verzekeringsfonds of ondernemingsloket neemt alle administratieve taken van je over, van begin tot eind. Gemak dient de mens!

Vraag je ondernemingsnummer/BTW-nummer online aan

Wat kost het aanvragen van een BTW-nummer?

Het aanvragen van een BTW-nummer is helaas niet gratis. Nieuwsgierig naar de kosten? Voor inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen betaal je ongeveer 101 euro (inclusief BTW). Het activeren van je ondernemingsnummer als BTW-nummer brengt extra kosten met zich mee van 60 euro (exclusief BTW).

Eenmanszaak

Kies je voor een eenmanszaak? Dan hoef je alleen een bankrekening te openen; Avixi regelt de rest! Dit omvat je inschrijving bij de KBO, het verkrijgen van je ondernemingsnummer, de activatie van je BTW-nummer, het aanvragen van vergunningen, en aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds.

Vennootschap

Gaat je voorkeur uit naar een vennootschap zoals een bv, nv, cv, vof, of CommV? Avixi kan ook hier administratieve ondersteuning bieden. Het opzetten van een vennootschap verschilt enigszins van een eenmanszaak. Er is een oprichtingsakte nodig (plus een financieel plan), die moet worden ingediend bij de ondernemingsrechtbank, soms via een notaris. Vervolgens kan het ondernemingsloket de overige opstartprocedures afhandelen.

Activeren van BTW-nummer

Om BTW te kunnen innen en aftrekken, moet je bedrijf een geldig BTW-nummer hebben. Let wel: je BTW-nummer is pas geldig en uniek als je ondernemingsnummer is geactiveerd bij de BTW-administratie. Ook kleine ondernemingen die van BTW zijn vrijgesteld, moeten hun BTW-nummer activeren. Het is een misvatting dat kleine ondernemingen zich niet hoeven te identificeren bij de BTW.

BTW-plichtig of vrijgesteld?

Moet je BTW in rekening brengen? Als je jaarlijkse omzet lager is dan € 25.000, val je normaal gezien onder de kleine ondernemingen en kom je in aanmerking voor een BTW-vrijstelling. Dit betekent dat je ervoor kunt kiezen geen BTW in rekening te brengen en geen kwartaalaangiftes te doen, maar slechts één keer per jaar een klantenlijst in te dienen. Zo heb je minder administratie en ben je voordeliger voor je klanten dan concurrenten die wel BTW berekenen.

Persoonlijke beslissing

Er is echter ook een andere kant: je kunt geen BTW aftrekken. Het is dus een persoonlijke beslissing. Werk je voornamelijk voor bedrijven in plaats van particulieren? Dan is de standaard BTW-regeling vaak voordeliger, omdat deze bedrijven de BTW kunnen aftrekken, waardoor je goedkoper bent dan zonder BTW. Bovendien kun je de BTW op zakelijke aankopen aftrekken.

BTW-controle

Je kunt altijd onderworpen worden aan een BTW-controle om na te gaan of je daadwerkelijk onder de drempel van 25.000 euro blijft. Op je facturen moet je ook vermelden: ‘Kleine onderneming onderworpen aan de vrijstellingsregeling van belasting, BTW niet van toepassing’.

Vrijstelling van BTW-plicht

Bepaalde beroepen met een sociaal karakter en sommige vrije beroepen zijn vrijgesteld van BTW en dus niet BTW-plichtig. Dit omvat activiteiten zoals die van vroedvrouwen, verpleegkundigen, en logopedisten, socio-culturele activiteiten zoals zorg voor ouderen en gehandicapten, verzekerings- en financiële activiteiten, en verkoop en verhuur van onroerend goed. De complete lijst is beschikbaar op Fisconet.

BTW-regimes

Er bestaan diverse BTW-regimes, afhankelijk van je situatie en persoonlijke voorkeur. Deze omvatten maandelijkse aangiften, periodieke kwartaalaangiften, het vrijstellingsregime, en het forfaitaire stelsel. Raadpleeg Avixi om zeker te weten welk BTW-regime op jouw onderneming van toepassing is.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details