Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Uitbreiding De Prijkels (Deinze-Kruisem-Nazareth) is uitverkocht
Bij de uitbreiding van de zone ging veel aandacht naar groenaanleg en regenwaterbuffers.

Uitbreiding De Prijkels (Deinze-Kruisem-Nazareth) is uitverkocht

De E17 van Kortrijk over Gent naar Antwerpen is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een ware economische as. Langs de snelweg verrezen tal van bedrijventerreinen. Omwille van de uitstekende bereikbaarheid blijft de vraag groter dan het aanbod. De twee meest recente uitbreidingen, E17/4 in Lokeren en de derde fase van De Prijkels op het grondgebied van Deinze, Kruisem en Nazareth, zijn alweer uitverkocht. We maken een stand van zaken op met Sofie Vandelannoote, algemeen directeur bij streekintercommunale Veneco.

De Prijkels is één van de succesvolle economische ontwikkelingen langs de E17. Wat is de historiek van deze zone?

Sofie Vandelannoote: De Prijkels is bijna 30 jaar oud. De uitbouw van de eerste fase is gestart in 1996. Toen werd een zone van 39 hectare vrijgegeven, waarop 36 bedrijven zich konden vestigen. Het was snel duidelijk dat er vraag naar meer was. Daarom werd in 2004 gestart met de opmaak van een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Dat maakte het mogelijk om een bovenlokaal bedrijventerrein te ontwikkelen. In 2019 begon dan de ontwikkeling van een derde en laatste uitbreiding onder de noemer ‘Groot Prijkels’.

De drie torens van Poort van De Prijkels worden de nieuwe toegangspoort tot het bedrijventerrein op de grens van Deinze en Nazareth.

Hoe groot is De Prijkels intussen? Hoeveel bedrijven hebben er een thuis gevonden?

Sofie Vandelannoote: In totaal beslaat de bedrijvenzone nu 149 hectare, waarop een 75-tal bedrijven zich uiteindelijk zullen vestigen. Alle loten van de derde fase (goed voor 96 hectare) zijn verkocht, maar een aantal partijen moeten nog beginnen te bouwen. De nuttige oppervlakte van die uitbreiding bedraagt 55 hectare, de rest wordt ingenomen door wegenis, collectieve regenwaterinfrastructuur en groenvoorzieningen. Zo werd bijvoorbeeld een bos van 5 hectare aangeplant als buffer met omliggende zones. 

Welke bekende namen vinden we in deze bedrijvenzone? 

Sofie Vandelannoote: Bedrijven die hier gevestigd zijn, komen uit heel diverse sectoren. Ik denk aan frietproducent Agristo, afwerkingsbedrijf Beddeleem, transportbedrijf Dematra, Drukkerij St.-Luc Labels & Packaging, waterbedrijf Ekopak en textielexporteur Mistral Home. Eén van de meest recente ondernemingen die we mochten verwelkomen, is het familiebedrijf Renson dat langs de E17 in Kruisem een nieuwe vestiging heeft gebouwd waarin ook het inspiratiepark NOA is ondergebracht.

Sofie Vandelannoote: “Wij willen ervoor zorgen dat bedrijven die lokaal verankerd zijn, een plek kunnen vinden in de regio.”

Samen met projectontwikkelaar Steenoven staat nog een ontwikkeling met twee bedrijfsverzamelgebouwen in de steigers onder de noemer ‘Poort van de Prijkels’. Wat omvat dit project precies? 

Sofie Vandelannoote: De Poort van De Prijkels wordt de nieuwe toegangspoort tot het bedrijventerrein op de grens van Deinze en Nazareth. Het project werd via een wedstrijdformule toegekend aan ontwikkelaar Alheembouw-Steenoven, die een beroep heeft gedaan op Kaan Architecten, de landschapsarchitecten van DELVA en DENC-studio. Dit wordt een nieuwe landmark bij een ovonde die verwijst naar de aloude Romeinse heirweg. 

Op het grondgebied van Nazareth zal een kantoorgebouw van 15 verdiepingen verrijzen, een toren van 60 meter. Even verderop, op het grondgebied van Deinze komen twee gebouwen. Een toren van 40 meter met een tiental verdiepingen en ernaast een kleiner gebouw dat zes verdiepingen zal tellen. Qua invulling mikken we op kantoorachtigen: bedrijfsondersteunende functies, laboratoria, dienstverleners, enzovoort. Op dit ogenblik wordt er volop werk gemaakt van de aanvraag voor de omgevingsvergunning. Als het bouwdossier vlot verloopt, zouden de eerste bedrijven zich er in 2027 kunnen vestigen. 

Als intercommunale vereniging voor ruimtelijke ordening en economische ontwikkeling levert Veneco diensten aan 21 gemeenten in de regio Gent. Hoe helpen jullie die gemeenten concreet? 

Sofie Vandelannoote: Eén van onze doelstellingen is de betrokken besturen te ondersteunen in hun ruimtelijke ontwikkelingen met als doel om lokale tewerkstelling te stimuleren. We zijn betrokken in het hele traject: de ruimtelijke planning en het verkrijgen van een ruimtelijk uitvoeringsplan, de concrete opmaak van plannen voor de zone en de aanvraag van alle nodige vergunningen. Eénmaal de vergunningen rond zijn, begeleiden we ook de invulling.

Een andere belangrijke doelstelling van onze vereniging bestaat er immers in om speculatie op de bedrijventerreinen tegen te gaan en ervoor te zorgen dat bedrijven die lokaal verankerd zijn, er een plek vinden. We willen te allen prijze vermijden dat investeerders gronden beginnen op te kopen met als enige doel om die later met winst door te verkopen. De concrete invulling gebeurt steeds in samenwerking met de betrokken gemeentes, op basis van de criteria die vooraf werden bepaald. In een latere fase zorgen wij mee voor het onderhoud van het bedrijventerrein zodat het net en in goede staat blijft. Ook de collectieve vrachtwagenparking zullen wij blijven opvolgen, om na te gaan of dit systeem goed loopt. 

Op welke manier verloopt de toewijzing? 

Sofie Vandelannoote: In het geval van De Prijkels hadden we zowel een gedeelte lokaal bedrijventerrein als een zone voor regionale bedrijvigheid. We hebben een oproep geplaatst waarna ondernemingen zich kandidaat konden stellen voor een perceel. De selectiecriteria hebben te maken met de locatie (betreft het een nieuwe vestiging of heeft het bedrijf uitbreidingsproblemen of is het zonevreemd?), de economische impact (welke tewerkstelling wordt gecreëerd? Is er een link met andere bedrijven in de buurt?), mobiliteit (welke verkeersbewegingen genereert het bedrijf?) en duurzaamheid. Op basis daarvan werken wij een voorstel uit voor de perceelsverdeling en worden samen met de betrokken gemeentebesturen gesprekken gevoerd om tot een toewijzing te komen. 

In de laatste fase van De Prijkels ging bijzonder veel aandacht naar duurzaamheid en groenvoorzieningen. Is dat de nieuwe standaard? 

Sofie Vandelannoote: De Prijkels is een zeer geslaagd bedrijventerrein, daar spreekt een ruimtelijke en beeldkwaliteit. Het is een bedrijventerrein waar veel belang is gehecht aan het organiseren van de mobiliteit, met bijvoorbeeld ook een collectieve vrachtwagenparking en gescheiden fietspaden, en met veel aandacht voor de landschappelijke omgeving: een efficiënt ruimtegebruik, groene zones, buffer- en infiltratiebekkens, ­enzovoort.We passen die principes ook toe op andere plaatsen, bijvoorbeeld op De Campagne in Maldegem waar de landschappelijke integratie van het bedrijventerrein in de groene omgeving prioritair is. En voor het nieuwe bedrijventerrein Balgerhoeke in Eeklo, dat een energiehub wordt vlakbij de verbrandingsoven, vormt hernieuwbare energie zelfs de basis voor het hele inrichtingsplan.

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Steenoven.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Kwadestraat 149A bus 3.1
8800 Roeselare
België
Telefoonnummer +32 (0)51 25 00 36 E-mailadres [email protected] Website steenoven.be/

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?