Grondwater is kostbaar en wordt steeds schaarser. Daarom wil de Vlaamse Regering inzetten op circulair water en lanceerde ze een oproep naar bedrijven om te investeren in het hergebruik van afvalwater. Die oproep krijgt steeds meer gehoor. “Bedrijven zijn zich eindelijk bewust van de waterproblematiek. Naast het ecologische aspect zien ze in dat investeringen in waterzuivering financiële voordelen kunnen opleveren”, stelt Frank De Poortere van waterbedrijf Azulatis.
Vlaanderen botst op de grenzen van wat haar watersysteem aankan. Ook bedrijven ervaren almaar meer de negatieve gevolgen van droogte en wateroverlast en moeten noodgedwongen op zoek naar oplossingen om zich daar beter tegen te beschermen. Om de problematiek ook structureel aan te pakken, riep de Vlaamse regering de Blue Deal in het leven. ‘Vlaanderen WaterProof’ is een van de grotere trajecten binnen dat programma en wil onder meer bedrijven minder afhankelijk maken van grondwater en kostbaar leidingwater.
Wim Schiettecatte, projectleider bij VITO: “Water moeten we koesteren, enerzijds door minder water te verbruiken en anderzijds door het efficiënter in te zetten. Vaak overstijgt de waterproblematiek ook het lokale karakter en moet er samengewerkt worden om tot een robuust watersysteem te komen. Daarom hebben we op drie plekken in Vlaanderen een traject met lokale actoren opgezet. Deze cases leveren nieuwe inzichten en expertise op over hoe Vlaanderen winst uit water kan halen.”
Een van die democases bevindt zich op het bedrijventerrein Tielt Noord. “Het watergebruik op Tielt Noord is divers en samen met lokale bedrijven, landbouwers en overheden willen we volop het potentieel van regenwater benutten door het te infiltreren, te bufferen, te zuiveren en te hergebruiken. Tegelijkertijd willen we ook andere winsten boeken, bijvoorbeeld meer groen voor een aangenamere werkomgeving en veiligere fietspaden bij de heraanleg van rioleringsstelsels en wegen. Ons doel is om van Tielt Noord een echte inspiratieplek te maken zodat bedrijventerreinen weten welke acties ze kunnen nemen.”
Intussen werden in Tielt al een aantal concrete acties bepaald om winst uit water te halen. “Zo bufferen we meer regenwater om opnieuw aan te bieden als duurzame waterbron aan industrie en landbouw. Hierbij brengen we de potentiële vervuiling in kaart en testen we sanerings- en zuiveringstechnieken uit. Via slimme monitoring van waterniveaus, debieten en waterkwaliteit kunnen we het ook geheel opvolgen en aansturen”, doet Wim uit de doeken.
“Steeds meer bedrijven investeren trouwens in circulair watergebruik, want water is vaak een essentieel onderdeel van de productie”, vult Frank De Poortere, CEO ad interim bij Azulatis aan. “Zo hebben we bij Alpro in Wevelgem een nieuwe waterhergebruikinstallatie geplaatst, die dankzij een combinatie van verschillende filtratietechnieken proceswater tot drinkwater omzet zodat het opnieuw in de productieprocessen gebruikt kan worden. Met een capaciteit van 720.000 m³ per jaar, het equivalent van 372 olympische zwembaden, is dit meteen de grootste waterhergebruikinstallatie van Vlaanderen.”
Net als Alpro investeerde Milcobel, een andere grote voedselproducent uit West-Vlaanderen, twee jaar geleden in een nieuwe zuiveringsinstallatie. “En ook die investering werpt haar vruchten af. De installatie zorgt niet alleen dat de waterkringloop gesloten wordt, maar zorgt ook onrechtstreeks voor meer capaciteit op het drinkwaternet. Bovendien kan Milcobel voortaan ook fors besparen op leidingwater. In onzekere economische tijden is dat financiële voordeel mooi meegenomen natuurlijk”, aldus Frank Depoortere van Azulatis.