Zopas publiceerde het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) zijn jaarverslag. Daaruit blijkt dat de voorbije 10 jaar het aantal vastgoedmakelaars met 10% gestegen is. West-Vlaanderen is koploper met 1603 makelaars, terwijl Oost-Vlaanderen er 1470 telt. Een totaal dus van 3073 makelaars. Olivier Morobé, eerste ondervoorzitter van het BIV, licht de cijfers toe.
“Het beroep van vastgoedmakelaar blijft populair. Het Brussels Gewest telt het grootste aantal makelaars. In Vlaanderen vinden we de meeste vastgoedprofessionals in de provincies West-Vlaanderen (1603) en Antwerpen (1503), op de voet gevolgd door Oost-Vlaanderen (1470). De gemiddelde leeftijd is 48 jaar. En we zien dat ook de vervrouwelijking van het beroep zich doorzet. Intussen zijn ruim een derde van de vastgoedmakelaars dames.”
“Vandaag is de vastgoedsector dus geen mannenbastion meer. En dat is een goede zaak. Bovendien geven deze cijfers slechts een deel van de werkelijkheid in de sector weer. Zo leren de tewerkstellingscijfers van de RSZ dat 62% van de bedienden in de vastgoedmakelaardij dames zijn. Verrassend mag je dat cijfer niet noemen, want ons beroep telt veel facetten die zowel mannen als vrouwen aanspreken. Denk bijvoorbeeld aan het sociale contact dat nodig is om een verkoop succesvol af te sluiten.”
“Een andere duidelijke tendens is de evolutie naar meer specialisatie. Vroeger trad bijna 53% naast vastgoedbemiddelaar ook als syndicus op, maar dat aantal daalt gestaag, tot net onder 25% vorig jaar. Bovendien kiezen de meeste onder hen er ook voor om als bemiddelaar op te treden, terwijl net de syndicusmarkt heel wat opportuniteiten biedt. Immers, het aantal appartementen op de Belgische woningmarkt neemt alleen maar toe. De job van syndicus is dus een knelpuntberoep geworden. Maar door de job bekender te maken bij het brede publiek en bij mede-eigenaars, hopen we daar iets aan te kunnen veranderen.”