Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Waarom werk maken van afval voor bedrijven loont
Bart Deswert (Renewi): “Bedrijven zijn op de goede weg, maar vooral op het vlak van bewustwording is er nog ruimte voor verbetering.”

Waarom werk maken van afval voor bedrijven loont

Afvalbeheer als fundament van duurzaam ondernemerschap

Wie zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen, begint best bij een efficiënt afvalbeheer. Maar weten waar te starten, hoe processen te optimaliseren en iedereen mee te krijgen in het verhaal: dat is minder evident. Steeds meer bedrijven schakelen daarom een gespecialiseerde partner zoals Renewi in. “Welke activiteit je ook uitoefent, wij zorgen voor gerichte optimalisaties en tastbare resultaten”, zegt Bart Deswert, directeur Ecosmart bij Renewi.

Met de groeiende aandacht voor duurzaamheid zoeken steeds meer bedrijven naar groenere manieren om met afval om te gaan. Een doordachte strategie is daarbij cruciaal. “Bedrijven zijn vandaag op de goede weg, maar op het vlak van bewustwording en het consequent toepassen van maatregelen is er nog ruimte voor verbetering”, zegt Bart Deswert van Renewi. Vaak ontbreekt het bedrijven aan duidelijke instructies, of schieten tijd en middelen tekort om het beleid structureel te verankeren. “En dan zijn wij er om hen te begeleiden naar een Zero Waste-omgeving, waar restafval dus geen plaats meer krijgt.”

Een goed sorteersysteem op de werkvloer is een cruciale stap richting circulair afvalbeheer.

Echte verandering start van binnenuit

De weg naar een afvalvrije omgeving kan best intensief zijn. Slechts een handvol ondernemingen mogen zich op vandaag dan ook ‘Zero Waste’-bedrijf noemen. “Het is nu eenmaal belangrijk dat alle afvalstromen eerst in kaart worden gebracht, ook die van je leveranciers bijvoorbeeld”, verduidelijkt Deswert. Renewi ontwikkelde daarom het Zero Waste Office-programma, een traject op maat, dat start met een grondige analyse van de organisatie. “Zo bekijken we hoe je bijvoorbeeld slimmer kunt inkopen, efficiënter kunt werken en vooral hoe we het gedrag op de werkvloer kunnen beïnvloeden. Immers, zonder betrokken medewerkers is er geen duurzame verandering mogelijk.”

Omdat geen twee bedrijven dezelfde zijn, vertrekt Renewi nooit vanuit een standaardaanpak. “Er bestaat geen one-size-fits-all oplossing. Daarom vertrekken we steeds vanuit data en inzichten, die we onder meer halen uit gesprekken met medewerkers”, legt Deswert uit. Die gesprekken verlopen bewust op een interactieve en laagdrempelige manier. “Samen openen we een afvalzak, analyseren we wat erin zit en kijken we wat beter gesorteerd kan worden. Dat zorgt meteen voor bewustwording en motiveert mensen om zelf het verschil te maken. Zodra dat besef er is, zijn we al een grote stap dichter bij echte verandering en een circulaire economie.”

Renewi beschikt over verschillende recyclinglijnen om tot hoogwaardigere grondstoffen te komen.

Samenwerken is een win-win

Want hoe beter bedrijven aan de bron sorteren, hoe meer afval Renewi ook kan recycleren en hergebruiken als circulair materiaal. “Van afgedankte materialen waardevolle grondstoffen maken blijft onze kernmissie, en daarvoor hebben we partners nodig”, stelt Deswert. Voor bedrijven die dan een partnership aangaan, liggen de voordelen voor het rapen. “Naast de ecologische en financiële winst, zorgt een doordacht afvalbeleid ook voor een duurzamere reputatie. En net dát maakt vandaag het verschil, want klanten en potentiële werknemers kiezen steeds vaker voor organisaties die duurzaamheid ernstig nemen. Dat kan je dus een concurrentieel voordeel opleveren.”

Maar ook in het kader de Europese CSRD-wetgeving is het interessant om met Renewi samen te werken. Het wordt namelijk steeds belangrijker om CO2-uitstoot en circulariteit meetbaar te maken en daarover transparant te rapporteren. “Daarom hebben we ook een rapportagetool ontwikkeld die inzicht geeft in de CO2-impact van de afvalstromen. Hiermee krijgen bedrijven grip op hun afvalbeheer”, volgt Deswert. Die inzichten kunnen dan als basis dienen voor de uitbouw van een geloofwaardige duurzaamheidsstrategie. “Het is in ieder geval een uitstekend vertrekpunt voor wie zijn impact echt wil verkleinen en toekomstgericht wil groeien.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten