Nieuw in de showroom in 2025
DS Automobiles wil opnieuw een vuist maken tegen de Duitse premiummerken. Zijn nieuwe elektrische vlaggenschip luistert naar de naam “numéro huit” en gaat prat op een onberispelijke kwaliteit, een groot rijbereik en een hoogstaand comfort.
Met een berline hoef je het in Europa niet meer te proberen anno 2025. De markt is duidelijk richting SUV gekanteld en dus volgt DS deze tendens met de N°8, die het label ‘SUV-coupé’ krijgt opgespeld. Vooraan valt deze charismatische luxebolide te herkennen aan zijn Luminascreen, een met leds verlichte grille. Ook de achterzijde gaat getooid met een opvallende lichtsignatuur en verfijnde details.
Dankzij zijn toonaangevende luchtweerstandscoëfficiënt van 0,24 haalt de versie met de grote accu volgens de gecombineerde WLTP-cyclus 750 kilometer uit een volle acculading. Zelfs op de snelweg moet ruim 500 kilometer haalbaar zijn volgens DS.
De N°8 is verkrijgbaar met voorwiel- of vierwielaandrijving. De krachtigste variant biedt 350 pk voor uitzonderlijke prestaties en een comfortabele reserve, ongeacht de omstandigheden. Goed om weten: alle versies zijn voorzien van een anticiperende ophanging die de demping aan de hand van sensoren en een camera boven de voorruit aanpast.
Met het comfort moet het dus wel snor zitten, zeker in combinatie met de verzorgde geluiddemping en de voorstoelen met verstelbare zijsteunen, die diverse massageprogramma’s bieden en gekoeld of verwarmd kunnen worden. Uniek zijn de aparte nekverwarmers met verlicht DS-logo. Het interieur werd afgewerkt met geborsteld aluminium, nappaleder en andere hoogwaardige materialen. Het glazen dak laat natuurlijk licht binnenstromen en filtert tegelijk infrarood- en uv-stralen. Het ruimtegevoel wordt nog versterkt door de zwevende middenconsole, waarin een sterrenhemel verwerkt zit.
Technische fiche
Aandrijving: elektrisch
Vermogen: van 169 tot 257 kW
Batterij: 73 of 97 kWh
Actieradius: tot 750 km
Prijs: vanaf € 58.016
De Ioniq 5 en 6 krijgen het gezelschap van een grote SUV. Die had voor het gemak ‘7’ kunnen heten en daarmee meteen duidelijk maken hoeveel plaatsen er aan boord zijn, maar ‘9’ suggereert dat er nog ruimte is voor toekomstige modellen ertussen.
Het is geen sinecure om van een grote SUV een elegante verschijning te maken, maar bij Hyundai zijn ze er toch behoorlijk goed in geslaagd. De rankheid van het ontwerp ontspringt aan de frontpartij, met over de hele breedte een fijne horizontale ledstreep. Deze verbindt de laag ingeplante lichtblokken, die uit een hele reeks kleine elementen bestaan.
Achteraan oogt de verlichting al even origineel: de verticaal opgestelde blokjes vormen een soort van gekantelde T van dak tot bumper. De achterklep staat zo goed als loodrecht op de grond, kwestie van de auto een zo groot mogelijke laadruimte mee te geven. In profiel vallen de langgerekte dakboog en het apart vormgegeven achterste zijruitje op. Deze Hyundai zal je niet snel verwarren met een andere auto.
In het riante interieur is standaard plek voor zeven inzittenden, maar Hyundai voorziet ook een configuratie met zes plaatsen. Op de middelste rij krijg je dan twee individuele captain chairs die zich 180 graden laten draaien. Met de optie Relaxation Seats kun je de rugleuningen, net als die van de voorste stoelen, zowat volledig plat leggen.
Hoewel de Hyundai Ioniq 9 zijn platform deelt met de KIA EV9, rust hij toch op een langere wielbasis. Ook de motoren en batterijen zouden ietsje afwijken. Er is sprake van een accu van 110 kWh, die een rijbereik van 620 kilometer mogelijk moet maken. De 800 V-technologie garandeert hoge laadsnelheden – reken op zo’n 250 kW.
Ook bidirectioneel laden behoort tot de mogelijkheden. Een thuisbatterij wordt dus overbodig … zodra er een wettelijk kader en een gestandaardiseerd protocol aan de zijde van het stroomnet tot stand komt.
Technische fiche
Aandrijving: elektrisch
Vermogen: van 160 tot 320 kW
Batterij: tot 110 kWh
Actieradius: tot 620 km
Prijs: nog niet bekend