Eind januari keurden de partijen van de nieuwe Arizona-regering het federaal regeerakkoord 2025-2029 goed. De “solidariteitsbijdrage” of meerwaardebelasting op aandelen heeft een belangrijke rol gespeeld in de regeringsonderhandelingen. Daarbij lijkt finaal de belegger het kind van de rekening te zijn. Stijn Lamote en Arne Hanssens leggen in dit artikel de focus op het impact die het regeerakkoord kan hebben op uw beleggingsstrategie.
Bij beleggen in een vennootschap zijn inkomsten uit aandelen en meerwaarden op aandelen vrij van vennootschapsbelasting op voorwaarde dat de aandeleninvestering:
Daarvan afwijkend kan een vennootschap ook beleggen in investeringsfondsen waarbij de inkomsten (via een verrekening van de RV) en meerwaarden vrijgesteld worden van vennootschapsbelasting (DBI-beveks of DBI-fondsen genoemd). Die fondsen moeten ook aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Wanneer u privé belegt, wordt dit volledig anders benaderd:
Voor en tussen grote ondernemingen wordt de participatievoorwaarde aangepast. De minimumparticipatie van 10% blijft ongewijzigd, terwijl de minimumaanschaffingswaarde opgetrokken wordt naar 4.000.000 euro. Deze minimumaanschaffingswaarde zal gekoppeld worden aan de voorwaarde dat de deelneming de aard van financieel vast actief moet hebben. Een zuivere aandelenbelegging (zonder strategische visie op het dochterbedrijf) zal niet meer volstaan.
Voor kleine en middelgrote ondernemingen (bepaald volgens de Europese criteria) zal deze verstrenging niet gelden. Er wijzigt dus niets aan de DBI-regels voor vennootschappen die een economische activiteit uitoefenen, die een personeelsbestand van maximaal 250 voltijdse equivalenten hebben en waarvan:
Ook de fiscaliteit rond beleggingen door een vennootschap in DBI-beveks zal wijzigingen ondergaan:
Private beleggers en investeerders zullen worden geconfronteerd met een “algemene solidariteitsbijdrage”, ofwel een meerwaardebelasting, van 10% op de toekomstige gerealiseerde meerwaarden van financiële activa (hetgeen heel ruim gedefinieerd is, en dus per veronderstelling ook beleggingsverzekeringen impacteert) en crypto-activa. De datum van invoering van de nieuwe belasting zal gelden als nulpunt voor de berekening van deze meerwaarde.
Minderwaarden op beleggingen kunnen in hetzelfde inkomstenjaar afgezet worden tegenover meerwaarden. Niet in het inkomstenjaar zelf gefiscaliseerde minderwaarden zijn definitief verloren… Het zal voortaan dus ook van belang zijn wanneer je je meerwaarde vastklikt en/of minderwaarde slikt.
De kleine belegger wordt ‘gespaard’ door een voetvrijstelling van 10.000 euro te voorzien. Ook de beleggers en investeerders die een aanmerkelijk belang van minstens 20% in een onderneming bezitten, worden gunstiger behandeld met verlaagde tarieven op de eerste 10.000.000 euro aan meerwaarden:
De poort lijkt nog open te staan voor een debat over bijkomende vrijstellingen, denk maar aan familiale overdrachten of aandelen in kmo’s, of aandelen die al een hele tijd in portefeuille zijn.
De weg die de regering lijkt in te slaan, is duidelijk. Beleggen wordt belast, met focus op de passieve belegger/minderheidsaandeelhouder. Al moeten we nog afwachten wat de finale wetteksten haalt … ook dit dreigt nog een lange tocht te worden.