Belgen hebben vlot toegang tot perfect gereguleerd en drinkbaar kraantjeswater. Aan karaffen om te vullen, is er geen gebrek. Ik bedacht een vulbare en sluitbare fles voor wie eigen drinkwater op een stijlvolle manier wil serveren aan tafel. Maar belangrijker nog dan het product, is ons bedrijf een platform om aandacht te vestigen op duurzame keuzes rond water.
Nadat ik op mijn 18de een jaar in Australië woonde, is de kostbaarheid van water me altijd bijgebleven. Het land kreeg toen al te maken met droogte, bosbranden en watertekorten, waardoor ik heel bewust moest leren omgaan met water. Vandaag, een kleine 20 jaar later, is dit probleem ook bij ons actueler dan ooit. Toen ik op een dag water aan het tappen was aan mijn keukenkraan, vroeg ik me af hoe ik het kon serveren aan tafel? Dat bracht me op het idee om een vulbare en sluitbare fles te ontwikkelen en voor iedereen, thuis of op kantoor, de duurzame keuze voor kraanwater stijlvoller te maken.
Onder de veilige vleugels van de job die ik destijds uitvoerde in het bedrijf van mijn man, startte ik Paveau op. Het verhaal begon met één product, namelijk een fles in vier verschillende kleuren. Het was een spannende tijd. Ik ben met mijn eerste product op 20 retailers afgestapt die ik kende uit mijn eigen netwerk. Ze besloten allemaal met mij in zee te gaan, en in enkele weken tijd was mijn eerste voorraad uitverkocht. Ik besloot vanaf 2022 als zelfstandige aan de slag te gaan.
Begin 2023 stond ik voor de eerste keer op Maison&Objet, de grootste designbeurs van Europa, in Parijs. Daar zijn veel deuren opengegaan. Vandaag zijn onze flessen te vinden bij meer dan 500 verkooppunten in Europa. Het glaswerk stimuleert al velen om plastic flessen achterwege te laten, en in plaats daarvan water van de kraan te drinken. Ook mijn assortiment is ondertussen uitbreid naar acht kleuren en bijhorende glazen. Voor die snelle groei in nauwelijks twee jaar tijd werd ik recent beloond met de titel van ‘Strafste Onderneemster van Oost-Vlaanderen’.
Het persoonlijk traject dat ik sinds de oprichting van Paveau heb ondervonden, is het meest positieve van het ondernemerschap. Het is enorm verrijkend en je moet vaak maar ook snel je grenzen kunnen en willen verleggen. Ondernemen blijkt ook op meerdere vlakken een veeleisende job te zijn. Eens je erin gerold bent, zijn klanten ongeduldig. Ik had nog maar net mijn eerste collectie uit, nadat ik er negen maanden hard aan gewerkt had, of ik kreeg al de vraag naar wat de volgende stap zou zijn.
Mijn belangrijkste advies voor starters is dan ook: neem na alle bloed, zweet en tranen tijd om even te genieten van je eerste succes en laat je vooral niet opjagen.
Isabelle De Pauw
Oprichtster Paveau Glassware