“We willen fietslogistiek demystificeren voor de bedrijfswereld”
De stad van de toekomst is er eentje met meer fietskoeriers en elektrische cargobikes. Zij kunnen helpen om de logistieke ketens verder te gaan verduurzamen en vormen een deel van de oplossing voor bestaande stedelijke mobiliteitsproblemen. Om de groei van fietslogistiek extra te faciliteren, lanceert de Vlaamse speerpuntcluster logistiek VIL een grootschalig project. “Deze sector is stilaan de kinderschoenen ontgroeid.”
Fietskoeriers die zich met een cargofiets een weg banen door de stad duiken steeds vaker op in het straatbeeld. “En toch geloven we dat het potentieel van deze innovatieve transportmethode vandaag nog erg onderbenut is”, aldus Stefan Bottu, projectleider van het project Fietslogistiek XXL van VIL, de speerpuntcluster die in opdracht van de Vlaamse overheid innovatie in logistiek stimuleert. “Uit een aantal studies blijkt dat tot 25% van de logistieke stromen theoretisch zou kunnen worden opgevangen met de cargofiets.”
Dat deze vorm van logistiek in de lift zit, heeft volgens Bottu te maken met de trend naar vergroening in de steden, maar ook met de vele nieuwe modellen van cargofietsen die de jongste jaren op de markt zijn verschenen. “De sector is stilaan de kinderschoenen ontgroeid. Precies daarom geloven wij dat dit het juiste moment is om deze trend wat extra rugwind te geven.”
“Het doel is om fietslogistiek voor de brede bedrijfswereld te demystificeren. Voor de grote meerderheid is dit immers nog onbekend gebied”, gaat Stefan Bottu verder. “Daarom gaan we samen met de UAntwerpen en de AP Hogeschool, op basis van een grondige studie van succesvolle voorbeelden uit het buitenland, een rekenmodel uitwerken dat in kaart brengt wat de exacte kosten zijn van een fietskoeriertocht en wat dat bedrijfsmatig betekent.” De inzichten uit dit rekenmodel zullen in een volgende stap dan vertaald worden naar een praktische gids voor bedrijven. “Het zal een kant-en-klare startersgids worden voor het uitleveren met de cargofiets”, aldus Bottu. “We willen bedrijven een inzicht geven in de kostenberekening die deze keuze met zich meebrengt. Fietslogistiek XXL, dat gefinancierd wordt door VLAIO, richt zich in de eerste plaats tot logistieke en distributiebedrijven, maar evengoed tot verladers, fietsconstructeurs, steden, dienstbedrijven, webshops en retailers.”
De komende twee jaar zullen een aantal pilootprojecten worden uitgerold, samen met 20 projectpartners. “Dit is bewust een zeer divers samengestelde groep, gaande van grote logistieke spelers zoals DHL of PostNL tot een pizzaketen of een viswinkel die hun leveringsmogelijkheden willen onderzoeken. Op deze manier kunnen we de verschillende behoeftes en noden meenemen in het verhaal.”
Een van de deelnemende partners is Uze, een jong bedrijf dat mobiele fastchargers aanbiedt. “Onze snelladers voor elektrische wagens zijn bevestigd aan een cargofiets. Hierdoor zijn ze erg wendbaar en kunnen wij bestuurders de mogelijkheid bieden om hun wagen te laten laden, ongeacht waar die geparkeerd staat”, verduidelijkt co-founder Dieter Schotte. “Op die manier bieden wij laadoplossingen die weinig impact hebben op de openbare ruimte in de stad.”
Voor Uze is dit project erg interessant. “We hebben al verschillende fiets en LEV (light electric vehicle) oplossingen overwogen en getest, maar we blijven alle mogelijkheden grondig analyseren. Wij geloven sterk in het potentieel van een fietstrailer en willen leren van de ervaringen van andere projectpartners die er al mee werken”, klinkt het bij Schotte.
Een andere, minder voor de hand liggende deelnemer is de Wassende Maan. Deze coöperatieve vennootschap, actief in en rond Gent, promoot biodynamische landbouw en voedsel uit de korte keten. Ze runt een boerderij en heeft een eigen distributiedienst van groentepakketten, een bio-superette en een webshop. “De bestellingen van de webshop verdelen we via ons netwerk van 52 afhaalpunten in en rond Gent. Maar steeds vaker vragen klanten of we ook aan huis kunnen leveren,” aldus coördinator Jan Vanhuysse. Dat zou via fietslogistiek kunnen.
Uit de enthousiaste reacties blijkt dat het geloof in het project groot is. “Het was niet zo moeilijk om genoeg partners te vinden”, klinkt het bij VIL. “Omdat we ook de sectorfederatie Belgian Cycle Logistics Federation (BCLF) en Stad Mechelen hebben kunnen betrekken, kunnen we ons ook buigen over het regelgevend kader. Dit is een cruciaal puzzelstuk in het geheel, want de toename van het aantal cargofietsen en de komst van steeds grotere modellen doet vragen rijzen rond welke modellen op het fietspad moeten of mogen en welke gevolgen dit heeft voor de manier waarop onze fietsinfrastructuur is georganiseerd”, besluit Stefan Bottu.