Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Peugeot e-3008: excentrieke elektrische cross-over, made in France

Peugeot e-3008: excentrieke elektrische cross-over, made in France

DESIGN, CONNECTIVITEIT EN AANDRIJFTECHNOLOGIE VAN DE BOVENSTE PLANK 

Een rijbereik van wel 700 kilometer, een state-of-the-art infotainment, een design waarop je niet op twee dagen bent uitgekeken én een lokaal verankerde productie: de nieuwe elektrische cross-over van Peugeot heeft alle troeven in handen om potten te breken. De verwachtingen in de aanloop naar onze eerste test waren dan ook hooggespannen. 

In een segment dat stilaan verzadigd geraakt, moet je al heel wat uit je mouw schudden om aan de bak te komen. Peugeot trok dan ook zijn stoute schoenen aan. Misschien niet zozeer wat het design van de voorpartij betreft, hoe indrukwekkend die ook oogt, maar eerder in profiel en aan de achterzijde. Het fastbackdesign met langgerekte achterruit en afgeknotte achterpartij doet de auto kleiner lijken dan hij is.

Deze nieuwe 3008 rust op een gloednieuw platform dat in eerste instantie ontwikkeld werd voor een zuiver elektrische aandrijving, maar er komen ook versies met benzine­motor. Dat betekent dat het motorcompartiment in het geval van de e-3008 ruimte te over heeft, maar helaas ook dat de wielbasis kleiner is dan bij rivalen die enkel als elektrisch model bestaan, zoals de Renault Scénic E-Tech en de VW ID.4. Achterin zit je dus niet erg ruim en de koffer is met 520 liter evenmin van de grootste.

21 duim kijkplezier

Net als het exterieur is de binnenzijde een demonstratie van Peugeot’s durf om de dingen anders te doen. Het merkeigen i-Cockpit-dashboardconcept ontpopt zich in de e-3008 tot een erg helder en open geheel. Het kleine PlayStation-stuurtje blijft van de partij, maar nieuw is de positie van de selectiehendel van de transmissie, die zich nu naast de start-stopknop bevindt. De middenconsole is dus helemaal vlak en biedt plaats aan een groot opbergvak.

De tuimelschakelaars onder het centrale scherm zijn verdwenen. Peugeot heeft ze vervangen door een reeks grote digitale sneltoetsen. Die dragen bij tot de ergonomie, want in de submenu’s van het aanraakscherm duiken, dat leidt zoals vaak te sterk af. Het kroonjuweel van de i-Cockpit is natuurlijk het knappe gebogen breedbeeldscherm van 21 duim. Doordat het zich aan de basis van de voorruit bevindt, heb je geen nood aan een head-updisplay. Het dient gezegd dat de afleesbaarheid uitstekend is.

De vernieuwde i-Cockpit met zijn gebogen display is indrukwekkend.

Potentieel zuinig, maar prijzig

Peugeot’s eigen ontwikkelde elektromotor met permanente magneet belooft erg spaarzaam met elektronen om te springen. Gemiddeld 16,7 kWh/100 km over de WLTP-cyclus, dat is een knap resultaat voor een auto in dit segment. En de laadprestaties? Die zijn met 11 kW AC en 160 kW DC marktconform. Wel opmerkelijk is dat je kunt bijbetalen voor een boordlader die 22 kW aankan.

En als we dan toch bij het financiële hoofdstuk beland zijn: Peugeot lijkt erg zeker van zijn stuk. De e-3008 kost minstens € 49.735 incl. btw, voor de Allure met accu van 73 kWh netto en een actieradius van 525 km. Die is an sich vrij goed uitgerust, maar toch moet je bijbetalen voor de navigatiefunctie met intelligente routeplanner (die rekening houdt met diverse parameters om je zo weinig mogelijk tijd te laten verliezen bij het laden) én voor een warmtepomp. Ongelooflijk voor een elektrische auto op dit prijsniveau.

Is dit het gevolg van het feit dat de auto tot en met zijn accucellen in Frankrijk wordt gebouwd? Dat verdient een applaus, maar of dit argument veel gewicht in de schaal zal werpen bij de zakelijke EV-rijder, valt af te wachten.

Technische fiche ­Peugeot e-3008 Allure
  • Aandrijving Elektrisch
  • Systeemvermogen 157 kW (214 pk)
  • Transmissie Voorwielen
  • Elektrisch rijbereik 525 km (WLTP)
  • Normverbruik 16,7 kWh/100 km
  • Opladen (AC/DC) 11 kW/160 kW
  • Vanafprijs € 49.735 btw inclusief

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten