Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
De advocaat als politiek analist
Het team van Bricks Advocaten volgt de politieke en fiscale actualiteit op de voet, en staat klaar om te schakelen indien er hervormingen aankomen met een impact voor bedrijven en bedrijfsleiders.

De advocaat als politiek analist

Niet enkel het recht is permanent in beweging, ook de maatschappij, de politiek, de ondernemerswereld en bij uitbreiding de algemene sector waarin we werken. Bricks Advocaten staat voor een alternatieve vorm van advocatuur met het ondernemersbelang voorop, eerder dan een theoretische benadering weg van de realiteit. In veranderende tijden is die vinger aan de pols nog belangrijker dan anders, stelt Ruben Volckaert, partner bij Bricks.

Nog niet zo lang geleden mocht ik voor onze podcast “Talks of Bricks”, te luisteren op Spotify, een interview afnemen van Matthias Diependaele, nu onze nieuwe Vlaamse minister-president. Het was naar aanleiding van een herwerking van een eerdere publicatie voor Larcier inzake beleggingsvastgoed. Een van de onderwerpen die daarbij aan bod kwam, was de enorme impact van (potentiële) politieke beslissingen op het vastgoedlandschap.

Hoe bijvoorbeeld de doorlooptrajecten van vergunningen de aankoopbeslissing van een ontwikkelaar kunnen sturen. En hoe stadsbesturen de invulling van private projecten vormgeven. Of welke impact de wijzigingen in fiscaliteit, rentes en tal van administratieve (renovatie)verplichtingen op de (snelheid van) verkoop kunnen hebben. 

Nu is dit natuurlijk geen nieuw gegeven, maar in tijden waarin heel wat aloude principes en fiscale optimalisatietechnieken in het vizier komen van politici omwille van de terechte nood aan besparing samen met de – mogelijk minder terechte – nood aan extra inkomsten, is het misschien wel belangrijk om goed te plannen en doordacht te schakelen.

Onzekerheid bij ondernemers

We merken daarbij dat de befaamde supernota in het kader van de vorming van een federale regering voor vele ondernemers toch wel wat onzekerheid met zich meebrengt. Ondernemers die voor zichzelf een bepaald (fiscaal) traject hadden uitgeschreven op korte, middellange of lange termijn met tal van optimalisatiemechanismes die voorzien waren binnen de huidige regelgeving. We denken bijvoorbeeld aan de VVPRbis, de liquidatiereserves, de belastingsvrije meerwaarde op aandelen voor natuurlijke personen, en ga zo maar door.

Al is het de vraag of deze systemen wel kunnen of zullen blijven bestaan in het politieke landschap dat de laatste verkiezingen hebben gecreëerd. Het is een feit dat één en ander onder (tijds)druk staat. En dat hadden we bij Bricks Advocaten al op zondagavond 9 juni begrepen.

Samen met ons hoofdzakelijk ondernemerscliënteel volgen we elke ontwikkeling van dichtbij en staan we dat cliënteel bij in het tijdig organiseren van de nodige trans­acties en structuren. Al zullen we maar echt weten hoe het dubbeltje rolt eens de regering ook effectief gevormd is. Iets wat we liever vandaag zien gebeuren dan morgen, want de onzekerheid heeft een negatieve invloed op de economie en de vastgoedmarkt. Hoewel we zelf positief gestemd blijven, want een volledige stilstand hebben we gelukkig nog niet gezien.

Meerwaarde op aandelen

Maar zelfs als de regering niet voor morgen is, dan nog ploegen we lustig voort, al blijven we voorzichtig. Zo zijn we hoofdzakelijk benieuwd naar de gevolgen die een eventuele taxatie van meerwaarde op aandelen zal hebben op het ondernemerslandschap. Veel ondernemers hadden die belastingvrije som nu eenmaal meegerekend in hun vermogensplanning. Zo konden ze na hun professionele carrière zichzelf een soort van gouden handdruk geven bij overdracht van het bedrijf naar de volgende generatie of naar een opvolger, dan wel het in hun vennootschap opgebouwde (onroerend) vermogen op fiscaal interessante wijze kunnen omzetten naar privévermogen.

Bij Bricks Advocaten adviseren wij zowel kopers als verkopers van ondernemingen of aandelen met het oog op de overdracht van bedrijven of vastgoed in de vork tussen één en vijftien miljoen euro. Daar is bijstand wel degelijk noodzakelijk. Maar de kosten van beursgenoteerde advocatenkantoren zijn dan niet altijd te verantwoorden. Wij rekenen daarvoor zowel op onze eigen (markt)kennis als die van onze specifieke financiële/fiscale partners per niche.

Binnenkort zal moeten worden bekeken of een “share-deal” in de toekomst wel nog interessant is. In elk geval zal – indien de fiscale hervorming er komt – de rekening moeten worden gemaakt. Op welke wijze de exit of overdracht nog zal kunnen worden gerealiseerd, zal blijken uit de wetgeving en de inventiviteit die wij met ons cliënteel en onze partners zullen moeten hanteren. 

Want in één ding maken we ons absoluut geen zorgen. Dat de ondernemers zich maximaal zullen organiseren om de nieuwe uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Iets wat die ondernemers nu eenmaal echte ondernemers maken. Bricks Advocaten inclusief!

Gent – Kortrijk
Tel. 09/269.00.06
info@bricksadvocaten.be
bricksadvocaten.be

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Bricks Advocaten.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Telefoonnummer +32 9 269 00 06 E-mailadres info@bricksadvocaten.be Website bricksadvocaten.be/

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten