Steeds meer jobstudenten werken het hele jaar door
Nooit eerder kende ons land zoveel jobstudenten. Dit recordaantal houdt rechtstreeks verband met de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt en de recente versoepelingen in het regelgevend kader. De klassieke associatie tussen jobstudenten en de zomermaanden is steeds meer verleden tijd. Jobstudenten werken meer en meer het hele jaar door.
Hoewel het nog te vroeg is voor een vaststaand cijfer, ziet het ernaar uit dat er dit jaar meer jobstudenten dan ooit aan de slag zullen zijn. Die realiteit zorgt ervoor dat deze groep steeds belangrijker wordt. “Als we kijken naar de evolutie van de voorbije jaren, kunnen we zeker stellen dat het belang van de jobstudent in de arbeidsmarkt duidelijk stijgt”, stelt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van werkgeversorganisatie UNIZO.
“Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn jobstudenten momenteel zeer gegeerd. Ze vullen een deel van de vacatures in die door de krapte op de arbeidsmarkt niet opgevuld geraken, zeker in sectoren zoals de horeca- of eventsector”, gaat Van Assche verder. Matthias Debruyckere, expert bij hr-dienstengroep Liantis bevestigt: “Dat blijkt inderdaad uit de cijfers van ons klantenbestand. In het eerste kwartaal van 2023 steeg het aantal jobstudenten met 6,53% ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar.”
Deze stijging volgt de trend van de afgelopen jaren. In 2022 deed 32,6% van de werkgevers in ons land beroep op minstens een jobstudent. In 2019 was dat nog 30,7%. Ook het gemiddeld aantal jobstudenten per werkgever zit duidelijk in stijgende lijn: 5,7 in 2022 tegenover 4,7 in 2021. Het totaal aantal studentenjobs steeg dan weer van 871.800 in 2019 tot 883.518 vorig jaar.
Die toename vertaalt zich ook financieel. Zo werd er in 2021 voor het eerst meer dan 1,5 miljard euro aan studentenlonen uitgekeerd. Het gemiddelde studentenloon steeg tot 12,7 euro per uur. “Ondanks de hoge inflatie en daaraan gekoppelde stijging in de loonkost, blijft studentenarbeid een erg voordelige regeling voor beide partijen”, aldus Matthias Debruyckere.
Wat ook opvalt, is dat jobstudenten steeds minder gebonden zijn aan de klassieke vakantieperiodes. “We merken dat de klassieke hoge concentratie in de zomermaanden evolueert naar tewerkstelling over alle kwartalen heen”, zegt Debruyckere. Dit is deels te verklaren door de steeds soepelere regelgeving rond de tewerkstelling van jobstudenten, die sinds 2017 per uur kunnen worden ingezet.
“Tot dan werd er nog gerekend volgens het aantal gepresenteerde dagen. Dit was nadelig voor de studenten en de werkgevers, omdat studenten die bijvoorbeeld maar 2 uur bijsprongen, meteen een volledige dag kwijt waren. Dankzij het urensysteem is dit verleden tijd”, verduidelijkt Danny Van Assche. Bovendien werd ook het maximale aantal uren dat een student mag werken gevoelig opgetrokken: nu is dat 600 uur. Tot vorig jaar was dat nog 475 uur.
In 2008 riep UNIZO, samen met Liantis, de verkiezing van ‘Jobstudent van het jaar’ in het leven. Ze wilden daarmee de jobstudent in een positief daglicht stellen: enerzijds de werkgrage jongeren en hun werkgevers belonen en anderzijds zoveel mogelijk jongeren warm maken voor een studentenjob.
Deze trofee, waar een geldprijs van 1500 euro aan vasthangt, wordt uitgereikt na een beoordelingstraject op basis van vijf criteria: inzet van de jobstudent in het bedrijf, teamspirit, meerwaarde voor het bedrijf, stiptheid en de verhouding tussen leeftijd en ervaring. In 2021 kaapte Yasmine Chakib deze prijs weg. “Ik werkte destijds als grafic designer en webdeveloper bij de pianowinkel Bol & Orchestra in Hasselt. Omdat mijn bazin heel tevreden was over mij, gaf ze mij op. Ik wist er niks van af”, vertelt ze.
Yasmine, die vandaag aan de slag is bij DPG Media, het bedrijf achter vtm en Het Laatste Nieuws, blikt tevreden terug op haar tijd als jobstudent. “Mijn job in de pianowinkel, waar ik ook na de zomer van 2021 bleef werken, sloot perfect aan bij mijn studies. Hierdoor ben ik dus vrij geleidelijk in het beroepsleven kunnen rollen”, klinkt het.
“Daarvoor had ik ook allerlei andere studentenjobs: in de horeca, in winkels en tot zelfs in een fabriek. Je leert er vooral jezelf kennen. Via deze weg ontdek je waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Ik ben dan ook meermaals moeten stoppen omdat ik het maximum aantal uren had bereikt. Dat de limiet om te mogen werken is opgetrokken, vind ik dus een goede zaak”, besluit Yasmine Chakib.