Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Zonwerende folie is eenvoudige remedie tegen hittegolven

Zonwerende folie is eenvoudige remedie tegen hittegolven

Woonzorgcentrum Meulenbroek riep de hulp in van Umisol

De voorbije zomer kreunde Vlaanderen onder hittegolven. Door de klimaatverandering zullen die steeds vaker voorkomen. Zulke warme dagen leiden tot echter tot extra gezondheidsrisico’s voor senioren. Het Woonzorgcentrum Meulenbroek in Hamme plaatste zonwerende folie van Umisol uit Zele om de temperatuur beter onder controle houden en de energiefactuur te drukken.

De statistieken bewijzen het: tijdens de hittegolf van 2020 overleden bijna 400 bewoners van woonzorgcentra. Vele overheids- en semi-publieke gebouwen zijn verouderd en dus moeilijk te koelen. Het gemeentebestuur van Hamme besloot daarom om het woonzorgcentrum Meulenbroek aan te pakken. Met een zonwerende raamfolie, ontwikkeld door de firma Umisol uit Zele, wordt 90% van de zonne-energie gereflecteerd. 

Katrien Michiels, CFO Umisol: “Door dat slecht thermisch comfort lopen bewoners in woonzorgcentra bij warmer weer een groot risico op kwalen zoals uitdroging, ademhalingsproblemen of erger. Airco is een oplossing, maar de kosten lopen snel op en de CO2-uitstoot stijgt. In verouderde panden, maar ook in nieuwere gebouwen doet zich dat probleem voor. De hoge isolatiegraad en het grote aandeel van glas in hedendaagse architectuur, in combinatie met de klimaatsverandering, doen de temperatuur soms hoog oplopen. Niet alleen tijdens de zomerpieken, maar bijna het hele jaar door.” 

De zonwerende folie van Umisol laat toe gebouwen koeler te houden zonder elektriciteitsverbruik: “Onze raamfolies combineren een optimale warmtewering met een hoge lichtdoorlaatbaarheid en een quasi volledige blokkering van de uv-stralen. Zo wordt de warmtelast flink gereduceerd en het comfort verbeterd zonder ingrijpende veranderingen te moeten doen.” 

In het woonzorgcentrum in Hamme resulteerde dat in temperatuurdalingen tot 8 graden. “Het is een investering die zich in vijf jaar tijd terugverdient. Maar het belangrijkste is dat we onze oudere bewoners beter beschermen tegen de vaak onderschatte gevaren van hitte”, besluit de Hamse schepen Ann Verschelden. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details