Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Werken in de bouwsector biedt veel meer dan een goede verloning

Werken in de bouwsector biedt veel meer dan een goede verloning

Bouwvakkers zijn de bestbetaalde arbeiders, zo bleek recent uit een onderzoek van hr-dienstverlener SD Worx. In de top tien van functies met de hoogste lonen staan liefst acht bouwprofielen: werfleiders en ploegbazen, maar evengoed vaklui zoals een isoleerder, boormeester, bekister, metser en asfaltwerker. De Vlaamse Confederatie Bouw wijst erop dat de sector naast een goede verloning nog heel wat andere troeven te bieden heeft.

Ook de bouwsector schreeuwt om bijkomend personeel. Met de campagne #WERFze maakt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) schoolverlaters en ervaren professionals warm voor een job in de bouw. Een gevarieerd takenpakket, heel wat autonomie, vaak in teamverband werken, talrijke leermogelijkheden… de voordelen van een job in deze sector zijn niet min. Bovendien besteedt de bouw ook veel aandacht aan digitalisering, innovatie en klimaat. 

Werken aan een betere leefomgeving 

De bouwsector wil de CO2-uitstoot in ons land drastisch terugdringen. Naast de energetische renovatiegolf werken bouwbedrijven dag in, dag uit aan een betere leefomgeving met meer groen, optimaal waterbeheer, groenere mobiliteit, hernieuwbare energieproductie, circulaire materialenstromen, enzovoort. 

Voor al die zaken zijn vaklui nodig. Het gaat daarbij niet enkel om de traditionele beroepen in de bouw, maar ook om profielen en start-ups die nog weinig bekend zijn bij het grote publiek en die aansluiten bij evoluties in de bouw, zoals hightech toepassingen en duurzaamheid. Beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, aangezien heel wat digitale toepassingen bijdragen tot efficiënter en duurzamer bouwen en circulair materiaalgebruik. Denk maar aan BIM-professionals die bouwprojecten volledig in 3D voorbereiden, installateurs voor smart buildings, specialisten in 3D-betonprinten, operatoren voor een metselrobot of innovatiecoördinatoren. 

Klimaatdoelstellingen en de energietransitie zijn niet meer weg te denken bij jobs in de bouw. Technici van studiebureaus, werfleiders, conducteurs en tekenaars zijn cruciaal voor de realisatie van energiezuinige gebouwen, zowel bij de voorbereiding als de uitvoering van projecten. Zij zorgen voor gedetailleerde plannen en zien toe op de uitvoering zodat de energievereisten en normen voor luchtkwaliteit worden bereikt. Zo moeten metsers nu meer dan ooit oog hebben voor de isolatie in de bouwschil. Bij diverse schrijnwerkberoepen gaat de aandacht naar de luchtdichtheid van raam- en deuropeningen. Dakdekkers moeten rekening houden met de isolatie van de daken. En meer dan voorheen staat de onderhoudsvakman in voor het onderhoud van de installaties en de bouwschil.  

Betere technische hulpmiddelen

Daarnaast zijn de technische hulpmiddelen die bouwvakkers ter beschikking hebben er fors op vooruitgegaan, met dank aan machines die vroeger niet bestonden of een veel kleinere actieradius hadden en die het werk nu een stuk lichter en veiliger maken, zoals allerlei types hijskranen, hoogtewerkers, verreikers, schaar- en ladderliften of rolstellingen. Of aan de toegenomen kracht en precisie van de bouwplaatsmachines bij grond- en wegenwerken: van minigravers over dumpers en bulldozers tot het volledige gamma van banden- en rupskranen. 

Ook de collectieve en persoonlijke beschermingsmiddelen die de Codex Welzijn op het Werk voorschrijft, gaan er ieder jaar op vooruit: zowel qua aanbod, dat steeds breder en gevarieerder wordt, als op het vlak van kwaliteit, met een hogere beschermingsgraad en meer gebruikscomfort tot gevolg. De campagne van de Confederatie Bouw rond Safety My Priority heeft onder meer tot doel het gebruik ervan te stimuleren. 

Voor opportuniteiten in de bouwsector, surf naar www.werfze.be.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details