Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Weerts Logistics Parcs en Beeuwsaert bouwen duurzaam met BREEAM
De minimalistische vormgeving helpt om logistieke opdrachten zoals stockage en transport zo efficiënt mogelijk te organiseren.

Weerts Logistics Parcs en Beeuwsaert bouwen duurzaam met BREEAM

Voor de oplevering van twee nieuwbouwmagazijnen in Evergem in opdracht van Weerts Logistics Parcs (WLP), de logistieke vastgoeddivisie van Weerts Group, was het alle hens aan dek bij Beeuwsaert Construct. De bouwfirma zette zijn jarenlange ervaring in om ook dit grote bouwproject onder een enorme tijdsdruk kwaliteitsvol af te leveren. Daarenboven leverde dit project ook een primeur op voor de industriebouwer: het toepassen van de BREEAM-methode om de milieu-impact van het nieuwe gebouw van ontwerp tot oplevering te beoordelen.

Van buitenuit ogen de nieuwe stockageloodsen WLP IX van Weerts Group in Evergem statisch en strak. Het project bestaat uit bijna 50.000 vierkante meter opslagruimte, en ruim 1000 vierkante meter kantoren. De minimalistische vormgeving van ARCHITEAM, vertegenwoordigd door architect Michel Goovaerts, zorgt dat de logistieke opdrachten, zoals stockage en transport, op de meest efficiënte manier georganiseerd kunnen worden. Toch was de oplevering van de loodsen geen sinecure, vertelt Tom Vanhoutte, projectleider bij Beeuwsaert Construct: “We stonden in voor de funderingen en de volledige gebouwstructuur bestaande uit betonkolommen, IV-liggers en muren uit zowel betonnen sandwichpanelen als isotherme panelen. De constructie op zich was voor ons geen al te grote uitdaging, de ontzettend strakke deadline daarentegen was behoorlijk spannend.”

Teamwerk binnen geoliede machine

Het was bouwheer Weerts Group zelf die de volledige coördinatie en aansturing van de werf op zich nam. Beeuwsaert Construct werd aangesteld voor het lot ‘gebouwen’. Een vlotte en correcte oplevering van dit onderdeel was dus essentieel. “Er was geen ruimte om af te wijken van de timing. Alle op ons volgende aannemers stonden dag op dag klaar, anders viel het kaartenhuisje van de strakke planning in elkaar. Dat legt druk”, geeft Tom toe. “Gelukkig is Beeuwsaert goed georganiseerd en waren we niet aan ons proefstuk toe. Onze uitvoering kwam tot stand door een goed geoliede ‘interne’ ketting waar alle schakels mooi op elkaar aansluiten.”

Die efficiënte planning is Beeuwsaerts grote sterkte. Bij aanvang van zulke opdrachten zit de projectmanager samen met de bouwheer en architect om het plan van aanpak grondig voor te bereiden. Zodra de ontwerpen afgerond zijn, schakelen ze het interne teken­bureau in. De projectmanager geeft op basis van hun tekeningen gericht opdrachten aan de in-house staalproductie-afdeling of de vaste leverancier van betononderdelen. Gedurende het hele bouwproces volgt de projectleider de fasering van de werken en uitvoering ervan op. “Deze korte lijnen garanderen de beste communicatie zowel intern als met alle partners op de werf”, zegt Tom. “Hierdoor zijn we in de mogelijkheid om, indien nodig, snel te schakelen en lopen we zo geen risico op vertragingen en tijdverlies.”

Omwille van de strakke timing, werden sommige werken quasi simultaan in plaats van chronologisch uitgevoerd door Beeuwsaert Construct.

Simultane oplevering van fundering en montage met focus op duurzaamheid

De realisatie van WLP IX in Evergem gebeurde in sneltempo zodat de huurders uit de logistieke en transportsector tijdig hun intrek konden nemen in de loodsen. Om de strakke timing aan te houden, werden sommige werken quasi simultaan in plaats van chronologisch uitgevoerd. “Dat is niet evident”, benadrukt Tom. “Terwijl we de funderingen nog aan het gieten waren, werden verderop de betonkolommen al geplaatst en aansluitend ook de muren al gemonteerd. Gelukkig kenden we geen tegenslag en verliepen de werken zoals gepland. Dat bewijst dat onze aanpak werkt. Kwaliteitsvolle, vlotte en correcte opleveringen zijn onze troef.”

Met WLP als opdrachtgever was duurzaamheid een vanzelfsprekende doelstelling, zowel op het terrein, onderweg als in het gebouw. Het is een kernwaarde in de strategie van het bedrijf. Voor het eerst paste de bouwspecialist de BREEAM-methode toe op de werf. De site behaalde daardoor meteen het BREEAM ‘Excellent’ label. Met deze methodiek brengt men eenvoudig de milieu-impact van nieuwe gebouwen in kaart. Van de CO2-uitstoot tijdens de productie van onderdelen tot de afvalstromen en alle in- en uitgaande vrachtwagens op de werf. 

Specifieke voorbeelden van duurzaamheidsmaatregelen op deze site zijn onder andere regenwaterrecuperatie, slimme ledverlichting, laadpunten voor elektrische voertuigen en zonnepanelen. “Via een handige tool verzamelden we met alle betrokken partners heel wat data om uit te zoeken hoe energiezuinig we dit project realiseerden. Een extern bureau maakte hiervan een analyse en aan de hand van dit rapport zien we waar verbetering mogelijk is en hoe we onze productie en constructie nog meer kunnen verduurzamen”, besluit Tom. “Zo bouwen we in de toekomst nog energie-efficiënter en klimaatbewuster.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details