Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
‘We willen dé one-stop-shop voor metaalonderdelen en (sub)assemblies zijn’
De directie van de Shapes groep heeft één doel voor ogen, met name uitgroeien tot een echte ‘one-stop-shop’ voor metaalonderdelen en (sub)assemblies.

‘We willen dé one-stop-shop voor metaalonderdelen en (sub)assemblies zijn’

Metaalverwerkende bedrijven zijn vaak op zoek naar een geschikte toeleverancier voor metaalonderdelen en (sub)assemblies. Een partner die je over het hele traject – van ontwerp en engineering over productie tot afwerking en zelfs verpakking – kan ondersteunen, betekent dan ook een echte meerwaarde. Shapes Metalworks & Machining met vestigingen in Kuurne en Gullegem is zo’n state-of-the-art one-stop-shop voor de metaalsector in Vlaanderen. De firma kan rekenen op een team van 110 vakbekwame medewerkers en een up-to-date geautomatiseerd machinepark voor het ponsen, lasersnijden, plooien, draaien, frezen, lassen en lakken van staal, inox en aluminium. Flexibiliteit, leverbetrouwbaarheid en kwaliteit staan daarbij centraal.

Voor het draaien en frezen alsook andere verspanende bewerkingen werd geïnvesteerd in hoogwaardige bewerkingscentra.

“Liever heel veel kleinere klanten dan werken voor een paar grote afnemers” – dit motto heeft Shapes Metalworks & Machining nog geen windeieren gelegd. De divisie Metalworks ontstond in 2014 uit een samensmelting van Shapes Subcontracting uit Roeselare met FP Metal uit Gullegem. Uit de overname van verspaningsbedrijf Protech bvba en Giropan NV ontstond in 2020 Shapes Machining. “Op die manier bieden we alles onder één dak: van precisiemetaalbewerking tot halffabrikaten en afgewerkte constructies. We beschikken daarvoor vandaag over 21.000 m² aan productiefaciliteiten en hebben op onze sites nog heel wat ruimte voor uitbreiding. In onze hoofdzetel in Kuurne bevinden zich een lasconstructie-atelier, een lasrobotafdeling, een lakkerij en de verspaning, terwijl de afdeling plaatverwerking nog steeds in Gullegem ondergebracht is”, vertelt zaakvoerder Dirk Haerinck. “Onze omzet is over een periode van 10 jaar verdrievoudigd en het aantal ­medewerkers is gestegen van 30 naar 110. Dat zijn één voor één vakbekwame, technisch geschoolde mensen. Ze zijn dan wel niet zo gemakkelijk te vinden en vaak moeten we ook over de landsgrenzen heen kijken, maar eenmaal ze bij ons aan de slag zijn, blijven ze deze firma trouw.”

Mens en machine: een ijzersterk ‘duo’

De directie van de Shapes groep heeft sinds de oprichting één doel voor ogen, met name uitgroeien tot een echte ‘one-stop-shop’ voor metaalonderdelen en (sub)assemblies met een focus op Vlaanderen. Klanten – van de eenmanszaak tot de kmo – kunnen er terecht voor prototypes, stukwerk en kleine en middelgrote series van staal, inox en aluminium tot ook gietijzer en kunststoffen bij de verspaning. ­Flexibiliteit, leverbetrouwbaarheid en kwaliteit zijn de drie hoekstenen voor het succes. 

De productie omvat in totaal 6 lasersnijmachines voor stukken tot 3 meter breed en 18 meter lang.

“We willen onze klanten maatwerk bieden. Daarom kunnen we hen ondersteunen vanaf het design (via co-engineering) tot het afgewerkte stuk, al dan niet met een oppervlaktebehandeling en zelfs de verpakking. Kortom: ‘We Shape Your Ideas’. Daarvoor blijven we continu investeren in ons volledig geautomatiseerd machinepark, aangestuurd vanuit een platenmagazijn met 700 palletplaatsen voor platen van 3 meter en binnenkort ook een magazijn voor platen van 6 meter. Voor het snijden en plooien van platen beschikken we nu over 1 ponsmachine, 6 lasersnijmachines voor stukken tot 3 meter breed en 18 meter lang én 6 plooibanken voor de bewerking van onderdelen met lengtes tot 8 meter, aangevuld met een plooirobot tot 5 meter. Bovendien omvat onze productie 8 draaibanken en 16 freesmachines. In het lasatelier combineren we moderne lasrobots met een groep van gecertificeerde MIG/MAG- en TIG-lassers”, licht de zaakvoerder toe. “We beschikken ook over een eigen natlakinstallatie en een meetkamer met een 3D-meetbank, die we ook inzetten voor derden. Wat we zelf niet kunnen, besteden we uit aan vaste partners, waar we al jaren mee samenwerken, bijvoorbeeld voor het verzinken of poederlakken. We investeren echter niet alleen in mens en machine, maar ook in certificaten. Zo beschikken we onder meer over het ISO 3834-2 laskwaliteitssysteem met als productnormen EN 15085-2/CL1 voor de spoorwegindustrie en EN 1090-2/3 voor structurele constructies. Voor Shapes Machining hebben we daar nog het ISO 9001:2015-label aan toegevoegd, wat nu uitgebreid wordt voor de hele Shapes groep.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details