Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Waarom investeren in robotiseren?
Robotfabrikanten zijn de voorbije jaren meer gaan inzetten op de flexibiliteit die nodig is om een grotere variatie aan producten te verwerken.

Waarom investeren in robotiseren?

Wie vindt vandaag nog gemakkelijk personeel om zijn machines te bedienen? Weinig ondernemers zullen deze vraag positief beantwoorden. Integendeel, het tekort aan werkkrachten staat een groei vaak in de weg. De war for talent zal technische talenten de komende jaren nog schaarser maken. Wie wil groeien, moet dus automatiseren. Een optie die vandaag voor elk metaalbedrijf interessant is. Door de technologische vooruitgang zijn de drempels om in robotisering te investeren enorm verlaagd. 

Automatisering leent zich enkel voor standaardproducten en grote series. Er bestaat geen groter misverstand in de metaalindustrie dat we bij deze voorgoed de wereld proberen uit te helpen. Overal ter wereld lopen de seriegroottes terug, een ‘high mix, low volume’ productie is de standaard aan het worden. Een trend waarop robotfabrikanten en integratoren hebben geanticipeerd. Ze zijn de voorbije jaren meer gaan inzetten op de flexibiliteit die nodig is om een grotere variatie aan producten te verwerken. Tot zelfs enkelstuks toe. 

Hoe lager u de drempel kan maken, hoe makkelijker deze technologie ook gedragen zal worden door uw medewerkers en hoe sneller u er de vruchten van zult kunnen plukken.

Om die drempel te verlagen, werd bijvoorbeeld de complexiteit van de programmering gevoelig teruggedrongen. Zo hoeft u geen robotprogrammeur in dienst te hebben om uw CNC-machines automatisch te laden en ontladen. Met een goede opleiding bent u in geen tijd aan de slag om uw robots met een gerust hart ’s avonds of in het weekend een extra shift voor hun rekening te laten nemen. 

Flexibiliteit vraagt tevens om de mogelijkheid om materialen van verschillende formaten en vormen in en uit de werktuigmachines te halen. Een paar klauwen dat voor elk product kan dienen, is nog niet uitgevonden. Maar net zoals er in een werktuigmachine gekozen kan worden voor meerdere gereedschappen, kan ook de robot de juiste tooling voor specifieke producten uit een magazijn halen. 

Snel terugverdiend

Wie automatisering zegt, denkt vaak aan een hoog kostenplaatje. Ook op dat vlak is er de voorbije jaren vooruitgang geboekt. Robottechnologie werd een stuk betaalbaarder, maar er hangt vanzelfsprekend nog altijd een kostenplaatje aan. Waar het voor de meeste ondernemers evident is af te leiden uit de Excel-tabellen of data uit softwarepakketten hoeveel de investering in een nieuwe CNC-machine zal opleveren, is dat voor een robot een veel moeilijker verhaal. Zeker als er nog geen enkele aan de slag is op de werkvloer. 

Belangrijk om weten, is dat een robot een bijzondere impact kan hebben op de volledige werkvloer. U krijgt als ondernemer nieuwe mogelijkheden aangeboden, om bijvoorbeeld ’s nachts en tijdens het weekend te produceren. Met andere woorden: uw spindelrendement zal flink de hoogte in gaan. 

Niet alleen uw machines kunnen beter ingezet worden, hetzelfde geldt voor uw medewerkers, aangezien de robot het repetitieve werk van hen overneemt en zij hun technisch talent kunnen toespitsen op het eigenlijke verspanende werk. Ook dat zijn factoren om mee te nemen in het afwegen van de return on investment bij een investering in een robot. Om het volle rendement uit de eerste robot op uw werkvloer te halen, doet u er dan ook goed aan een stap achteruit te zetten en te kijken hoe en waar uw productieprocessen door de komst van een robot verder geoptimaliseerd kunnen worden. 

Niet alleen uw machines kunnen beter ingezet worden, hetzelfde geldt voor uw medewerkers, aangezien de robot het repetitieve werk van hen overneemt en zij hun technisch talent kunnen toespitsen op het eigenlijke verspanende werk.

Mature, bewezen technologie

Maar met welke automatiseringsoplossing is uw productie dan het beste gediend? Ook dat is niet evident om te becijferen, wanneer u werk wil maken van een eerste automatiseringsoplossing. Kiezen voor partners die zichzelf op dit domein al bewezen hebben, is dan ook een verstandige beslissing. Zowel fabrikanten van werktuigmachines als van robots en robotoplossingen kunnen u op weg helpen. De laatste jaren is al veel vooruitgang geboekt in het creëren van open interfaces om uw werktuigmachines en uw robot makkelijk met elkaar te laten communiceren. 

De algemene stelregel ‘keep it simple, stupid’ gaat ook hier zeker op. Automatiseren en robotiseren hoeven niet nodeloos complex en duur te worden, zelfs niet wanneer u een oplossing wil die op uw productie is afgestemd. Er bestaat vandaag immers nogal wat standaardtechnologie om die eerste stappen op een efficiënte manier te zetten. Hoe lager u de drempel kan maken, hoe makkelijker deze technologie ook gedragen zal worden door uw medewerkers op de productievloer, en hoe sneller u er de vruchten van zult kunnen plukken. Om een kortere ROI te realiseren, jazeker, maar ook om nieuwe mogelijkheden op langere termijn te identificeren. Een robot in actie zien aan één machine maakt het immers tastbaar wat hij voor voordelen kan opleveren aan een andere machine. 

Om het volle rendement te halen, doet u er goed aan een stap achteruit te zetten en te kijken hoe en waar uw productieprocessen door de komst van een robot verder geoptimaliseerd kunnen worden.

Talent benutten

Maar voor u de telefoon ter hand neemt om een eerste bestelling te plaatsen, nog even dit. Vergeet niet dat automatisering in de eerste plaats een verhaal van mensen is. Hoe tegenstrijdig dat ook mag klinken. De technologie waarin u investeert, dient eigenlijk in eerste instantie om uw medewerkers te ondersteunen. Zodat ze minder belast worden en tegelijk meer kunnen doen. Zodat ze hun talenten optimaal kunnen benutten en meer voldoening uit hun werk halen. De komst van een robot heeft dus niet alleen zijn impact op de productiviteit, maar ook op de werksfeer en de innovatiekracht binnen uw onderneming.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details