Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Van logistiek infarct in 2002 tot geautomatiseerd kloppend hart
Het kloppend hart van de logistieke operaties wordt een volautomatisch bakkenmagazijn van het Oostenrijkse bedrijf KNAPP

Van logistiek infarct in 2002 tot geautomatiseerd kloppend hart

Lecot breidt distributiecentrum uit met hoogbouw en doorgedreven automatisering

Bedrijven met veel producten op voorraad hebben niet alleen nood aan opslagruimte, ook aan een doordacht magazijnbeheer. Al meer dan 20 jaar rekent ijzerwarenfirma Lecot op de expertise van logistiek adviseur Logflow om zijn logistieke processen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Om de groei van het bedrijf op lange termijn te kunnen verzekeren, wordt nu geïnvesteerd in een hoogtechnologisch hoogbouwmagazijn dat naadloos aansluit op het bestaande distributiecentrum in Heule.

Lecot is een groothandel voor professionals uit de bouw in de industrie, die een sterke reputatie geniet omwille van haar grote aanbod en excellente logistieke service. Dat heeft het mee te danken aan logistiek adviesbureau Logflow, dat hen al meer dan 20 jaar begeleidt.

De voorbije jaren barstte de logistiek van Lecot uit zijn voegen, een gevolg van de snelle groei. “Om ons toenemend aantal klanten een service van het hoogste niveau te kunnen blijven garanderen, zochten we met Logflow naar een duurzame oplossing. Er werd een nieuw logistiek masterplan uitgewerkt, dat uitmondt in de uitbreiding van ons distributiecentrum met een state-of-the-art hoogbouwmagazijn. De komende 3 jaar investeren we volop in een doorgedreven en flexibele automatisatie van onze logistiek”, legt Philippe De Veyt, gedelegeerd bestuurder van Lecot, uit.

De keuze viel op een hoogbouwmagazijn, dat optimaal ruimtegebruik koppelt aan efficiënte processen. Eric Vandenbussche, CEO van Logflow: “Bedrijven moeten slimmer bouwen, want het gebrek aan ruimte neemt toe. We  kiezen dus voor een hoogbouw. Dankzij een mezzanine en meerdere lagen binnenin, kan Lecot elke kubiek maximaal benutten. Door 30% minder te bouwen, win je tegelijk 30% aan efficiëntie. Dankzij Logistiek 4.0, een futureproof magazijnconcept met slimme automatisatie, kan je nu ook veel gemakkelijker de hoogte ingaan.”

State-of-the-art hoogstapelmagazijn

Het nieuw hoogbouwmagazijn van Lecot wordt opgetrokken op het 13.000 m² grote buurperceel van het voormalige Hoorens Printing in Heule. “In 2017 kochten we het perceel naast ons hoofdgebouw. Intussen zijn de sloop- en bouwwerken van start gegaan. We willen tegen de zomer van 2025 operationeel zijn met ons uitgebreide distributiecentrum, waarvoor in eerste instantie 6.000 m² terrein wordt ingenomen, pal naast de huidige logistieke zone”, aldus Philippe.

Dankzij het logistiek masterplan van Logflow, weet Lecot zich overigens verzekerd van groeimogelijkheden voor de komende 20 jaar. “Het kloppend hart van de logistieke operaties wordt een volautomatisch bakken­magazijn van het Oostenrijkse bedrijf KNAPP. Het zestien meter hoge shuttlesysteem zal in de eerste fase 58.000 baklocaties omvatten. Maar het is voorzien op de groei en kan later verdrievoudigen”, gaat Eric verder. “Ook het gebouw zelf heeft nog potentieel voor verdere uitbreiding.”

Philippe Deveyt staat sinds 1996 aan het hoofd van Lecot: “We willen tegen de zomer van 2025 operationeel zijn met ons uitgebreide distributiecentrum, pal naast de huidige logistieke zone.”

Masterplan 4.0

Voor een speler als Lecot is logistiek core business. Daarom tekende het 20 jaar geleden al een eerste masterplan uit samen met Logflow. Dat leidde toen tot een multifunctioneel hoofdkantoor in Heule, dat winkel, magazijn en distributiecentrum combineerde. Dat project is vandaag nog steeds revolutionair. “We hebben bij de start twee jaar de tijd genomen om dat eerste masterplan tot in de details uit te werken, onder meer aan de hand van volumetrische gegevens. Dat plan is de basis geworden van onze jarenlange succesvolle samenwerking”, legt Eric uit.

Vooraleer er beslist werd over de nieuwe investering, kreeg het masterplan een update. “Wat we destijds uitwerkten, blijft nog steeds actueel. Maar door het nieuwe masterplan kunnen we alles op elkaar afstemmen: we zorgen voor een doorgedreven automatisatie in het nieuwe hoogbouwmagazijn, koppelen die aan de operaties in het bestaande gebouw en optimaliseren zo ook de efficiëntie van het hele logistieke proces. Geen enkele investering uit het verleden gaat dus verloren”, stelt Eric.

Het team van Logflow bestaat vandaag uit meer dan 50 ingenieurs en logistieke experts. “Sinds de start van de samenwerking met Lecot, is Logflow sterk geëvolueerd en ondersteunen we ondertussen bedrijven van concept tot go-live”, gaat Eric verder. “Deze uitbreiding van onze diensten ontzorgt de klant tijdens het totale traject. We zien onszelf als logistieke architecten, die niet alleen ontwerpen maar de realisatiefase aansturen en erop toezien.”

Vertrouwd partnerschap

Philippe twijfelt er niet aan dat de uitbreiding en verandering in processen door de medewerkers zonder moeite zal aanvaard worden. “In 2001 moesten we nog zwaar inzetten op change management om de weerstand van medewerkers te overwinnen”, beseft Philippe. “Maar ze zagen uiteindelijk snel de voordelen in. Ook de klanten werden sneller bediend, en deze investering werd in no time terugverdiend. We mikken met deze nieuwe investering op een even groot succes”, besluit Philippe De Veyt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details